сряда, 29 февруари 2012 г.

Баща и син празнуват 11-ия си рожден ден днес

Заради високосната година ученикът Шеймъс празнува едновременно с баща си Джеймс Кларк 11-и рожден ден на общо парти, пише в."Метро", цитиран от Бесове. Странната шега на съдбата идва от факта, че Джеймс е роден на 29 февруари, дата, която се появява в календара само веднъж на четири години. Г-н Кларк, който всъщност е на 44 години, е могъл да празнува на рождената си дата само 11 рождени дни, съответстващи на високосните години. От 1968 година насам Джеймс пропуснал цели 33 тържества. Що се отнася до сина му Шеймъс, той се родил в последните минути на 28 февруари, така че общото празнуване на рождения ден с баща му на 29-и има своята логика. Ученикът още не можел да се начуди как заради прищевките на календара той изведнъж се оказал връстник със своя родител. Джеймс Кларк коментира, че да си роден на 29 февруари си има и своите добри страни, особено ако човек е стиснат и не му се черпи за ЧРД. "В обикновена година на 28 февруари можеш да кажеш, че рожденият ти ден е утре, а на 1 март да се измъкнеш, че рожденият ти ден е бил вчера!".

Хванаха двама от Средец да крадат телефонен кабел

На 28-и февруари около 14.30 часа служители от Районно управление Полиция - Средец са спрели за проверка 19-годишния С.И. и 32-годишния Г.С., и двамата от Средец, пише сайта Бесове, позовавайки се на пресцентъра на МВР. Мъжете пренасяли подземен телефонен кабел, собственост на БТК, непосредствено след кражбата му, осъществена чрез изкопаване от земята. Лицата са задържани за срок от 24 часа, като по случая е образувано бързо полицейско производство. 

вторник, 28 февруари 2012 г.

Не ходете на сесия на общинския съвет, че може да боли!!!

Грубо нарушение на правилници днес проявиха от общинското ръководство на Община Средец. По заповед на Председателя на общински съвет Средец или на някой от заместник кметовете днес общинската охрана, която скоро беше създадена /само роднини/ ни изведе от зала №1 на община Средец, където се провеждат заседанията на общинския парламент без никакви обяснение. 
Все още не можем да разберем кой е дал тази заповед, тъй като никой от общинското ръководство не си вдига телефона, а в общината не можем да влезем, тъй като е забранено. 
Унизителната постъпка, извършена от служители на общинската охрана стана в присъствието на кметове, кметски наместници и граждани. 
Какво ли е разгневило местните управници??? Може би са разбрали, че "Средец Нюз" няма да мястото където да ги милват, а ние няма да сме послушните кученца, които да джавкат когато им се каже?
В правилника ясно пише, че сесиите са свободни за граждани, които искат да са запознати с работата на Общинския съвет, като седят на специално отредените за тях места и не създават проблеми, каквото всъщност днес направихме. Без да има извадена камера, диктофон или каквото и да е записващо устройство днес бяхме изкарани като престъпници. 
Ние ще продължим да се опитваме да се свържем с Председателя на Общински съвет Средец Надежда Палова, която пряко трябва да отговаря за реда по време на заседанията и която може би е дала тази нарушаваща правилника заповед.
На днешната сесия трябваше да бъде приет и бюджета на общината за 2012. Дали това е бил проблема? Дали Община Средец не иска да има прозрачност? Тези въпроси при всяка възможност ще бъдат зададени.
Такава цензура досега не е имало, да се надяваме, че тази срамна за институцията Общински съвет сценка да не се повтаря. 


неделя, 26 февруари 2012 г.

Кукерите изгониха злите духове в Средец

Началото бе дадено от местната гимназия, от където кукерите се
разделиха по групи за да обходят повече домове.

Кукерската група, водена от царя, попа, а зад тях булката и младеженеца

Царят, по време на парада до стадион "Странджа"

Зетят е новият цар.

На Сирни Заговезни младите искат прошка от по-старите


Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост. На трапезата, подредена с подчертано обреден характер, днес се слагат баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба. Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни. На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате.." - "Господ да прощава, простен да си!", е задължителният отговор.Веселието по време на вечерта е най-голямо при т. нар. хамкане. След вечерята бабата завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето храна. Обредът се нарича "люшкане". Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата. Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове, наричани Сирнишки. Огънят се пали от момчета и ергени, като се използва "мамуляк" (слама от царевица) и "черешовина" (кори от черешово дърво). Огънят се прескача от всички. Вечерта на Сирната неделя мъжете оповестяват заговяването за Великден, стреляйки с пушка. Със Сирни Заговезни са свързани и кукерските игри. /vesti.bg/

петък, 24 февруари 2012 г.

И Момина църква се включи в събирането на помощи за с.Бисер

Жителите на странджанското село Момина Църква, намиращо се в община Средец, показаха своята хуманност и съпричастност към трагедията в село Бисер, като инициираха кампания за събиране на средства, пише изданието  Глобус Нюз. 537 лева бяха събрани само за няколко дни, като даренията бяха в размер от 1 до 10 лева. 
72 човека се включиха в хуманния акт, като дарения направиха и от „Клуб на пенсионера”, частна фирма и Народно читалище „Светлина” в село Момина Църква. Жителите на селото са изпратили заедно със събраните средства и писмо до хората в село Бисер, публикуваме писмото без редакторска намеса:

„До жителите на село Бисер, община Харманли, Област Хасково.
Мили хора от село Бисер, над вас се стовари страшна беда. Мъчителни са вашите дни, безсънни-нищите ви.
Ние, жителите на странджанското село Момина Църква, разбираме голямата ви болка, дълбоко и искрено ви съчувстваме и като ви изпращаме нашата малка, но от сърце помощ-537 лева, се надяваме на по добри дни за вас.”

Сирни заговезни


Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди ВЕЛИКДЕН. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни - последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати. В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме. 
В някои български селища на този ден казват: „простено - прости!", т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости". Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и дори много преди това, като у нас е разпространен само в някои краища. Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата. Повод да се организира домашен празник карнавал, повод за веселие и, разбира се, за общата софра.
С възстановява на Сирни Заговезни  в читалище "Пробуда" се отбеляза празника. По-късно около огън се извиха кръшни хора, а след това присъстващите прескачаха специално запаления огън. 



        

Кукеровден наближава

Традицията Кукеровден продължава. В сряда на събрание на инициативната група, която го организира се направи и организация на празника, както и разпределението на участниците в групи, които да обходят жителите на Средец по домовете. По традиция Кукеровден се провежда в последната неделя на месец февруари, а тази е на 26 февруари.
"Обхождането ще започне от 09:00 и ще тръгне от гимназията в Средец.  В 16:00 часа групите ще се съберем и ще потеглим към стадион "Странджа", където ще бъдат извършени ритуали", заявиха за Средец нюз организатори.

сряда, 22 февруари 2012 г.

Регистрираните безработни в Средец - 1080, в % 21.2


Тенденцията да не се наемат на работа млади хора без стаж, която съществуваше през 90-те години на миналия век, отново съществува. За това говорят данните за безработни млади хора в община Бургас, съобщи на пресконференция директорът на Бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев, пише Бургас Нюз. В сферата на икономиката има работнни места, за които дори няма кандидати. Такива се туризмът, строителството и здарвеопазването. Хората не желаят да постъпят на работа там поради липсата на добро заплащане.

В Бургаска община безработните млади хора са 1 385 за месец януари и те са над 20% от общия брой безработни. Регистрираните са общо 9 759, като за Община Бургас са 6 717, за Созопол - 682, Приморско - 196, Царево - 530, Малко Търново - 147, Камено - 407 и Средец - 1080. С над 630 е увеличението на безработните в сравнение с края на миналата година, а с над 400 е увеличението в сравнение с януари 2011 год. Най-ниска е безработицата в Община Бургас - 6.3% , а най-висока в Средец - 21.2%.
Данните, свързани с бюрата по труда на територията на дирекцията сочат, че безработните са 39 443, което е 10.78% от всички безработни в страната. Ръстът в сравнение със същия период на миналата година е с над 1 700, той е по-висок и от декември 2011 с над 2 800. Общо равнището на безработица в цялата дирекция  е 12.2%, което нарежда Бургас по безработица на 4-то място след София, Хасково и Варна. В регионален мащаб Бургас е с най-малко безработни - 6.3%. Следват Приморско, Несебър, Карнобат и Поморие, които имат от 7 до 11% безработица. На другия полюс с най-голяма безработица са Средец, Твърдица, Котел и Стралджа - между 21 и 33%. Това съобщи по време на пресконференцията Марина Тодорова - началник сектор в Регионалната служба по заетост. Тя допълни, че през януари в Бургаска област са регистрирани над 17 500 безработни, което означава 4.79% безработни на ниво страна. В края на месеца безработицата в областта е било 9.3%. С най-много безработни са общините Айтос, Руен, Сунгурларе и Средец - между 14 и 21%.

Нова ваканция за учениците

Снимка:Интернет
23 и 24 февруари 2012 г. са неучебни дни за всички училища в цяла България. Справка на сайта на Министерството на образованието показва, че тази миниваканция /заедно с последващите събота и неделя почивните дни за учениците стават общо четири/, е обявена като "зимна".
Следващата ваканция за децата ще е през месец април. Великденската почивка за учениците от 1 до 11 клас започва на 7-и и ще продължи до 16 април. Заради матурите дванадесетокласниците ще бъдат орязани със седмица и ще излязат в пролетната си ваканция от 12-и, като тя ще продължи пак до 16-и същия месец.

Контрабандни цигари открити в магазин в с.Светлина

Голямо количество от 95 740 къса / 4 787 кутии/ цигари без акцизен бандерол задържаха служители на Митница Бургас при извършени митнически проверки през последните три дни на територията на Бургаски регион и граничните митнически пунктове. 167 кутии цигари „DON” и “Best Man” са открити при митническа проверка в магазин за хранителни стоки в с. Светлина, община Средец. 

Наближава и VІІ-та сесия на общинския парламент

На 28 февруари 2012 година от 09:30 в зала №1 на Община Средец ще се проведе VІІ-то поредно заседание на Общински съвет Средец. Сесията ще се състои от 21 точки.


вторник, 21 февруари 2012 г.

"Агрокорн" със стандарт "България"

Така ще изглежда занапред етикета на хляб "Агрокорн"
Фирма "Агрокорн" присъства от седемнадесет години на българския пазар като хлебопроизводител. Тя притежава три хлебозавода, в градовете Средец, Ямбол и Бургас.
С утвърждаването си като хлебопроизводител и с развиването на дистрибуторската си мрежа в тези региони, през 2006г., фирмата патентова своя хляб със собствена марка: Хляб "Агрокорн", Хлябът на Средец!"
Посредством широко развитата си дистрибуторска мрежа, фирма "Агрокорн" предлага богат асортимент от над двадесет и седем вида хляб, с различни състав, вкус и грамаж на своите клиенти.
От 08.02.2012г. с Удостоверение № 206 фирмата е вторият сертифициран хлебопроизводител в Област Бургас и първия в Община Средец на хляб по новия Утвърден стандарт "България". 
Важно е за крайният клиент да бъде информиран, че на пазара в Община Средец се предлагат видове хляб от неизвестни за потребителя фирми, състав и регистрация като хлебопроизводители. 
Трудовите жители на Община Средец не заслужават да им се предлагат хранителни продукти с неизвестни състав и качество. 

Третокласник е подавал сигнала за бомба

Ученик от трети клас е подал фалшив сигнал за бомба в училище в Средец, казаха от полицията.
Припомняме, че детето се обадило на 19.02 около 17.15 ч., и е съобщило за поставено взривно устройство в учебно заведение, без да се уточнява за кое от двете училища в града стана дума. Анонимният детски глас е разкрит, оказало се, че е ученик от СОУ «Св. Св. Кирил и Методий» - Средец. Припомняме, че в резултат на злоумишленото телефонно обаждане в сградите на двете учебни заведения в града бяха извършени щателни огледи, като съмнителни вещи или предмети не се откриха. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» - Средец

Нова придобивка на Община Средец

С нова придобивка може да се похвали Община Средец. Вече тя разполага и с автомобил "Toyota Prado". 
В града се говори, че автомобила е бил подарен от Министерство на финансите , но истината, е че общината го е закупила.
Сумата за нея беше гласувана на V-тата сесия на Общински съвет Средец. Тогава общинските съветници гласуваха сумата от 5257.28 лв. за джипа. Той е закупен от "Държавни вземания". 

понеделник, 20 февруари 2012 г.

Шествие и панихида за Левски в Средец

Шествие и панихида организираха общинските организации на "АТАКА" и "ВМРО-НИЕ" в Средец по случай 139 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски и 134 години от освобождението на Средец от Турско робство.  Шествието започна от пл. "Георги Димитров" и бе водено от младежи от "АТАКА", които носеха надпис: "139 години от обесването на Левски". 
По-късно пред храм "Всех Святих" присъстващите се спряха, а историка д-р Георги Янков разказа за освобождението на Средец и за престоя на Левски по нашите земи, след което и председателя на ВМРО-НИЕ Виктор Савов се обърна с няколко думи пред присъстващите за Дякон Левски. 
По-късно беше отслужена и панихида от протойерей Недялко Радев в местния храм. 
"Учудваме се от поведението на ръководството на община Средец днес", заявиха организаторите, които са поканели общинското ръководство на Средец. "Днес ние почитаме паметта на Левски и не трябва да се делим на партии. Те като общинско ръководство трябва да посещават мероприятия, свързани с празници и обичаи на местно и национално ниво, а не само да правят пиар на собствената си партия." допълниха организаторите. На панихидата обаче присъства общинския съветник на управляващите Иван Димов, който се включи и в шествието, както и членове на местното тракийско дружество и председателя на младежката им секция. 
По-късно членове на младежката "АТАКА" потеглиха с автобус за град София, където да участват в национална факелно шествие в памет на Левски. 

Откраднаха 630 м кабел в с.Суходол


На 17-18 февруари т.г. чрез срязване е извършена кражба на 630 м меден проводник от шест междустълбия, разположени в село Суходол, община Средец. Точната стойност на нанесената от кражбата щета е в процес на установяване.Работата по случая продължава от служители на Районно управление Полиция - Средец.

Отново плашат с бомба училище

В Районно управление "Полиция" - Средец е получено анонимно телефонно обаждане от детски глас, за поставено взривно устройство в училището в Средец, без да се уточнява кое от двете учебни заведения се има в предвид. Извършени са щателни огледи, като съмнителни вещи или предмети не са открити. Ръководствата на двете учебни заведения са подписали декларации за поемане на отговорност, като училищата не са запечатани за срок от едно денонощие. Работата по случая продължава от служители на Районно управление "Полиция" - Средец.

петък, 17 февруари 2012 г.

И местното тракийско дружество против приетата декларация на Костов

И Тракийско дружество "Лазо Лазов" град Средец се включи в подписката срещу приетата от Народното събрание на Република България на 11.01.2012г. Декларация, осъждаща опита на т.нар. насилствена асимилация на българските мюсюлмани. "Ние долуподписаните изразяваме нашето възмущение си и протестираме срещу ПОРЕДНОТО ИСТОРИЧЕСКО ПРЕДАТЕЛСТВО И НАЦИОНАЛНО САМОУНИЩОЖЕНИЕ посредством приемането на Декларация, в която се съдържа изцяло невярно твърдение, че на наша територия, през 80-те години на ХХ век, е извършено етническо прочистване!", се пише в подписката. "Настояваме народните представители от 41 - то Народно събрание на Република България да преразгледат решението си и да отменят така приетата Декларация!", се пише още в петицията на наследниците на тракийските бежанци, които приканват всички свои съграждани да се включат в събирането на подписи в клуба на местното дружество. 

Работете внимателно! Пазете живота и здравето си!

Превантивна кампания по проект "Информирани и здрави" се проведе днес в зала №1 на Община Средец днес. "Работете внимателно! Пазете живота и здравето си!" е третата подред кампания на Министерство на здравеопазването в Средец. 
Трудова е всяка неумишлена злополука, станали при изпълнение на работата. Най-много трудови злополуки има в строителството, преработващата промишленост и дърводобива. Въпреки, че присъстващите жители на Средец работят като чиновници те изгледаха подготвените от организаторите видеа, свързани със строителство, преработване и дърводобив. 
Основните причини за трудови злополуки са отсъствие или неизправност на защитните съоръжения; използване на опасна технология; неизползване на лични и колективни предпазни средства. 

Филм по случай обесването на Левски събра млади и стари

По случай 139 години от обесването на Апостола на българската свобода Васил Иванов Кунчев Левски млади и стари изпълниха салона на местното читалище "Пробуда" за да изгледат прожекция на филм по случай годишнината от обесването на Левски. Прожекцията на филма е организирана от Община Средец. 
Час по-рано по Общинско радио Средец с водещ Ваня Николова бе излъчено и предаване на тема: "И днес си ни нужен, Апостоле!.

Животът е безценен! Не го заменяй за дрога!


Превантивна кампания срещу употребата на наркотици се проведе днес в Средец. Тя е част от проекта "Информирани и здрави", който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от ЕСФ на ЕС. 
Употребата на наркотици може да доведе до: свръхдоза; заразяване със СПИН, хепатит B и С, сифилис; физически заболявания.Но още по-тежки могат да бъдат пораженията върху психиката: депресия, параноя, агресивно поведение; психични заболявания. Хората, зависими към наркотиците имат трудности в общуването, нараняват близките си, губят работата си, изразходват много средства. Употребата на наркотици се наказва от закона! Присъдите могат да бъдат лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 2 000 до 10 000 лв. В случаи на разпространение присъдите са по-високи.
Присъстващите бяха запознати от вредата на различните видове наркотици: марихуана, хероин, кокаин, амфетамини и  екстази.

Видеа от проекта: ТРЯБВА ДА ГИ ВИДИТЕ  Амфетамини ; Марихуана  ; Хероин ; Кокаин ; Екстази 

Допълнителни автобуси за Задушница

На утрешната Голяма Задушница СФАБ - пътнически превози, която обслужва  Средец ще пусне  четири допълнителни автобуси, които ще извозват пътниците до гробищен парк град Средец. 
Тръгването ще бъде на всеки час, а именно: 08:00; 09:00; 10:00; и 11:00 часа и тръгването ще бъде от "Клуб на пенсионера" Средец. Връщането ще е в: 09:30; 10:30; 11:30 и 12:30 часа.  
За улеснение на пътниците са предвидени и няколко спирки на територията на град Средец:
1. ул."Тунджа" - автогара
2. ул."Цвятко Радойнов" - военни блокове
3.ул."Цвятко Радойнов" - кооперативен пазар;
4. ул. "Васил Коларов" № 108
5. ул. "Александър Стамболийски" - автомивка
6. ул."Максим Горки" - Дом за стари хора
7. ул. "Васил Коларов" - Център за Обществена подкрепа
8. ул. "Комсомолска" - "Клуб на пенсионера"
9. ул."Никола Попов"
Организацията на маршрута е направена от Община Средец. 
Тази година Голяма Задушница се пада на 18 февруари. Съботата преди Великия пост, българските християни отбелязват Голяма Задушница – деня, в който отдават почит на своите мъртви. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. Следващият ден, неделя е Месни заговезни.
 

Тракторист задигна машини от шефа си в с. Орлинци


снимка: Интернет

Трактористът Иван Живков откраднал селскостопанска техника от арендатора на кооперацията в село Орлинци, община Средец, към когото работел. Той се опитал да продаде части от машините за скрап, когато изкупвача се усъмнил, че металите са крадени, пише сайта Бесове.бг.
По сигнал служители от Районно управление „Полиция” в Средец са спрели за проверка лек автомобил «Форд», с бургаска регистрация, управляван от 22 годишния Г.А. от с. Орлинци, с който се е придвижвал и 37-годишния Живко. При извършената проверка в багажника на автомобила са открити 6 диска за дискова брана, два държателя за култиватор, три лемежа за плуг, тяло за плуг, риза за двигател «ЯНЗ» 236, две макари за дискова брана, първичен вал за скоростна кутия на трактор, зъбно колело за редуктор на фадрома и други, откраднати от частна фирма в с. Орлинци. По случая е образувано бързо полицейско производство.
Село Орлинци буквално пропищя от кражбите на метали. Дворовете и къщите на местните хора са атакувани почти постоянно от различни банди, някои от които от Ямбол. „Тук живеят предимно възрастни хора, които лесно се лъжат. Идват крадците, представят се за калайджии и под предлог, че искат вода или някаква друга услуга, влизат в дворовете и докато стопаните се усетят, остават без вещите си”, коментираха жители на Орлинци. Наскоро от църквата в селото бяха откраднати и икони направо от иконостаса, а пък преди няколко години изчезна и камбаната.

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Развиват Странджа с европроект

Снимка Бургас News
В Областна администрация Бургас официално бе представен Пилотен проект за местно развитие "Странджа", който се реализира в рамките на регионалната програма за културно и природно наследство в Югоизточна Европа към Съвета на Европа и Европейския съюз. Пилотната територия, избрана да представлява България, обхваща по-голямата част от българска Странджа и по-конкретно общините Малко Търново, Царево и Средец. Целта на проекта е изработване на устойчива стратегия за развитие на региона и постигане по-добра координация на секторните и регионалните проекти. Сред приоритетите е да се сформира Междуведомствен експертен съвет, както и да се определят конкретните финансови и експертни ангажименти. 
Днес бе подписан Меморандум за споразумение, с който Правителството изразява политическата си воля и дава институционалната си подкрепа за реализиране на проекта. Домакин и организатор на срещата беше  Областният управител Константин Гребенаров. Участие взеха още зам.-областният управител Златина Дукова, кметовете на общините Малко Търново, Царево, Средец, както и общинските координатори по проекта.
Упълномощени да поставят подписи под Меморандума от страна на министерствата бяха Иван Ценов – зам.-министър на физическото възпитание и спорта, Кольо Колев – директор на Регионалната служба по заетост (представител на МТСП), Бойчо Георгиев – директор на Регионална инспекция по околната среда и водите (представител на МОСВ), Мариела Червенякова (представител на МРРБ).
"Проблеми в Странджа има много, а този район си остава недоразвит. Това е много чиста планина, която може да развива много сфери в туризма. Природата, археологическото наследство, културата са само част от нещата, които можем да използваме. "Очакваме реална подкрепа и от правителството", каза Областният управител Константин Гребенаров. 

"Тенденциите в Европа са подобен вид проекти, да се реализират от няколко съседни общини. Тази мистична и красива планина ни обединява. Дано догодина се похвалим с един много успешен проект", каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Към него се присъедини и Георги Лапчев, кмет на Община Царево.  "Странджа е едно необработено богатство. Не бива да поставяме граница, а такива проекти ни правят едно, Царево винаги е била за иновативните проекти. Убеден съм, че този проект ще успее, а ние като община ще помогнем", сподели той.

"Нужни са повече инвестиции, които да увеличат стандарта на живот. Обезлюдяването и безработицата са нашите най-големи проблеми. На територията ни имам много богато историческо наследство, което може да използва. Подкрепяме този добър проект и се надяваме всички да спечелим от него", каза Милена Чечева зам.-кмет в Община Средец./BurgasNews   

Клуб "Тракийче" Средец се включи в "Децата на Тракия"

На 15 февруари от 17:00 часа в зала Петя Дубарова" в Морското казино в Бургас се проведе концерт, на който се изявиха представители на ТД "Екзарх Антим І" гр. Бургас и ТД "Лазо Лазов" град Средец. В него взеха участие децата от клуб "Тракийче" към тракийското дружество в Средец, които се изявиха с рецитала "Тракийо свидна", от които присъстващите се разчустваха./виж малката снимка/. Гостите разгледаха и изложба с детски рисунки. 

сряда, 15 февруари 2012 г.

Вичо Господинов, СФАБ: От петък пускаме нов курс в 6:05 сутринта по линията Средец – Бургас


Вичо Господинов

Свързахме се с господин Вичо Господинов, ръководител на дейността на СФАБ – пътнически превози, за да му зададем няколко въпроса по теми които се появиха на нашата Facebook страница след като фирмата стартира нова промоция за учениците.

Това което най много интересува учениците и техните родители, а и въобще пътуващите по Вашата линия Средец – Бургас, е защо има само един автобус в 6,20, който е претъпкан, а не се пусне допълнителен по същото време?
ВГ: Радвам се че ми задавате този въпрос. Дейстащата сега нормативната уредба не позволява „пускането” на извънреден автобус. Според законите на Република България  минималният интервал на автобусите пътуващите между общините е 30 минути. По тази причини между Община Средец и Община Бургас са договорени маршрутни разписания с часове на тръгване сутрин – 5:50, 6:20, 6:50, 7:40 и така нататък. Новoтo ръководство на Община Средец направи постъпки и съгласува с Община Бургас нов курс от Средец до Бургас в 6:05 часа за учебните дни. Този курс е утвърден от областния  управител и на 14 февруари ни беше възложено изпълнението му. Така че от петък 17 февруари нашите клиенти могат да се възползват от новият курс. Също така вчера получихме и съгласуване за влизането на автобусите в централната част на Бургас, разрешаване за преминаване и спиране по булевард Христо Ботев. Това разрешение ще важи за автобусите тръгващи от Средец в 6:05, 6:20 и 12:00.
Друго което притеснява гражданите на Средец са цените на картите. Нормално ли е цените им да са толкова високи?
ВГ: Цените се увеличават от увеличението на цената на дизеловото гориво. Предполагам, че всички разбират и знаят до къде стигна цената на дизеловото гориво / 1.36 евро, т.е.  2,66 лева /. Европейска цена. При това постоянно нарастваща. Трябва да отбележа, че от увеличението на цената на превозите на 10 декември миналата година до днес цената на дизеловото гориво вече е нарастнала с 7,3 процента.
Искам да уверя всички граждани на Средец че цените на превозите за тях са едни от най-ниските в Бургаска област. Едно сравнение, което се сещам в момента  цената на километър по линията Айтос -Бургас за работническата карта е 9,6 стотинки на километър, докато при нас по линията Средец - Бургас  тя е 8, 5 стотинки на километър. Месечната карта от Айтос за работници е 135, 00 лева. С 12 % е по-скъпа при еднакво разстояние. Всеки може да сравни с другите градове от областа и сам да се увери.
А не могат ли да се пуснат по-нови автобуси?
ВГ: Обновяването на автобусният парк е наш приоритет. Повярвайте ни и ние искаме нови автобуси. Разходите по поддръжката им са по-ниски, а и клиентите ще са по-доволни. За съжаление тук се връщаме на предходния въпрос. С тези цени на картите не можем да си позволим да закупим нови автобуси. Не можем с европейска цена на горивото, европейска цена на резервни части за поддръжка, с европейска цена на автобусите и с българска цена картите съобразен естествено с български стандарт на живот да си позволим нови автобуси.
Въпреки всичко ние се стараем да поддържаме нашите автобуси винаги добре отоплени и почистени. Естествено случват се и аварии, случвало се е да остане автобус на пътя. Винаги сме се старали по най-бързия начин да изпратим заместващ автобус, който да прибере пътниците.
Тук искам да отправя една молба, ако някой има сигнал за некоректно или грубо обслужване от страна на нашия персонал, сигнали за злоупотреби, за мръсни и повредени автобуси, моля пишете ни или се обадете. За нас е важно да научаваме информацията и от страна на клиентите ни.

Един въпрос назря в последно време. Заради дървената ваканция учениците не пътуваха? Нямали да им се върнат парите?
ВГ: Така е наистина, заради лошото време учениците не ходеха на училище, но трябва да ви кажа че лошото време удари лошо и нас. Заради трудната пътна обстановка и ниските температури се наложи двойно завишаване на разходите по поддръжката на автобусите. При управлението на автопарка в цената на картата се калкулира и евентуалната поддръжка и ремонт на техниката. Тоест заради завишените разходи за поддръжка в последния месец и ако се наложи да върнем и пари за неизползвани карти то това би довело до занемаряване на поддръжката и от там намаляване на сигурността на автобусите.
Бихме пристъпили към връщане на пари ако причината за неосъществено пътуване е в нашите автобуси, тоест те не са се движили, но ви уверявам че дори и при най-тежките условия на тази зима нашите автобуси се движиха по линията.
И все пак обещаваме да помислим над въпроса с компенсиране на учениците, които не пътуваха по време на дървената ваканция.

139 години от обесването на Васил Левски

По случай 139 години от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски в Средец ще се проведат следните мероприятия:

17.02.2012г. - 13:00 часа ще се излъчи радио предаване "И днес си ни нужен, Апостоле"; радиоцентър Средец. Организатор - Община Средец

17.02.2012г. - 15:00 мултимедийна прожекция "139 години от гибелта на Васил Левски", НЧ "Пробуда". Организатор - Община Средец

19.02.2012г. - 09:15 начало на шествие от пл. "Георги Димитров" до храм "Всех Святих". Организатор - общинските организации на ВМРО - НИЕ и ПП "АТАКА"

19.02.2012г. - 09:30 панихида в храм "Всех Святих". Организатор - общинските организации на ВМРО-НИЕ и ПП АТАКА. 

вторник, 14 февруари 2012 г.

"Акция обич" за Свети Валентин в Дебелт

Децата от "Сръчконци" раздават валентинки
По случай 14 февруари Свети Валентин децата от арт работилничка "Сръчковци" към Читалище "Светлина" с. Дебелт са изработили и раздали на своите съжители стотици валентинки с посланието "С обич!" и "Обичам те". 
"Колко малко му трябва на човек за да се усмихне и за да бъде щастлив", коментират децата от "Сръчковци". Повече снимки от самото мероприятие можете да видите ТУК.

Избраха най-добрият винар на Средец

Вината са били разделени на бяло и червено от комисията, която е в състав: Ангел Црънков /пенс.клуб/ и членове Желю Желев /зам.кмет/, Радостина Калоянова /технолог/ и Марин Маринов /Тракийско дружество/.  
Авторите на най-добрите вина бяха оценени като: "Майстор"; "Голям майстор" и "Баш майстор".
Най-доброто бяло вино е на Костадин Пеев, следван от Янко Владев и Георги Бойчев. Комисията е поощрила и четвърто вино, което също е било на Костадин Пеев.
Най-доброто червено вино е на Калуд Германов, следван от Костадин Пеев и Иванка Иванова. 
На "церемонията" по награждаването от всички победители присъства само Иванка Иванова. Гости на награждаването бяха зам.кметовете на община Средец Желю Желев, който раздаде наградите, както и неговите колеги Милена Чечева и Николина Дамбулова.
За всички участници имаше утешителна награда - лозичка, а всички присъстващи се почерпиха с виното на участниците. 

Зам.кмета Желю Желев награди участниците

Получен е сигнал за бомба в местната гимназия


Сигнал за бомба в СОУ "Св.св. Кирил и Методий" град Средец е получен днес. "Сигналът е бил подаден около  13:30 часа от детски глас. Учениците са разпуснати от учебни часове и училището ще бъде затворено за 24 часа. Изпуснатият учебен ден ще бъде отучен. Полицията е на място и проверява, но най-вероятно това е детска шега.", заяви за "Средец Нюз" зам.директора на гимназията Ваня Каравълчева. 

Свети Валентин или Трифон Зарезан - изберете сами


Днес се честват Свети Валентин и Трифон Зарезан.
Католическият празник, който се празнува на 14 февруари, е дата на влюбените, които изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони, сърчица.Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон. През 19 век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоциацията също е изчислила, че жените купуват около 85% от всички валентинки.През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци обикновено от мъжа на жената. Най-популярните подаръци са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин. С разпространението на интернет в началото на 21 век, милиони хора започват да изпращат електронни картички с поздравления чрез електронна поща.Интересното е, че и свети Валентин и свети Трифон са живели почти по едно и също време. Свети Трифон и свети Валентин са били и лечители и двамата претърпяват мъченическа смърт. И двамата живеят около 255-а година от н.е. Твърде е вероятно двамата светци да са една и съща личност.Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по григорианския календар) или на 1 февруари (по новоюлианския календар), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница./клуб
Свети Валентин или Трифон Зарезан – изберете сами! 

Свлачище на пътя Елхово - Средец


Поради свлачищни процеси на пътя Елхово – Средец, при село Златиница, община Болярово, движението на МПС се осъществява в едната лента. Стесненият участък, с дължина 100 метра, е сигнализиран с необходимите пътни знаци.Температурата към 9.00 часа е била - 2 градуса. Видимостта е нормална.Пътните настилки са предимно мокри, по високите и усойни места и обледени. Почистват се и опесъчават. От ранните сутрешни часове пътнопочистващите машини обработват пътните участъци на републиканската пътна мрежа в региона – приоритетно по класове пътища и главни направления.

понеделник, 13 февруари 2012 г.

Безплатни карти за линията Средец – Бургас дават от СФАБ – пътнически превози


Условието е да регистрираш настоящата си карта на Facebook страницата на организатора и всяка седмица някой печели карта. А за редовните ще има специална томбола в края на учебната година и един ще вземе карта за цялата лятна ваканция.
Как да участваме? Влизаме на страницата на организатора във Facebook www.facebook.com/sfab.bg като натиснем този линк или пишем “SFAB”  в полето търсене в нашата Facebook страница. Харесваме страницата и попълваме кода на нашата карта. Веднага получаваме потвърждение ако сме се регистрирали успешно за участие и чакаме тегленето на томболата. Това се прави в началото на всеки месец, като се изтеглят четирима наведнъж за всяка седмица от предния месец.
Ако участваме редовно всяка седмица тоест регистрираме поне 10 пъти нашата карта може да спечелим и безплатна карта за цялата лятна ваканция.

Пишем на кмета, като се роди теле или като умре животно


Свидетелства за собственост на новородени крави, биволи, коне и магарета ще издават вече кметовете. За целта собствениците ще подават заявления до 3 дни след като впишат животното в регистъра към агенцията по храните. Това предвиждат промени в закона за ветеринарната дейност, приети на първо четене от парламента. Според предложените промени извозване на умрели животни до един от двата екарисажа - в Шумен и Варна, ще е за сметка на собственика. Организацията за извозване на умрелите животни, включително и на безстопанствените, ще се прави от кметовете. Фермерите ще си плащат вече и задължителната профилактика на животните. Шефката на земеделската комисия в парламента Десислава Танева обясни, че ако ЕК разреши, собствениците на животни ще бъдат компенсирани за това от фонд "Земеделие". На първо четене депутатите приеха и предложения от правителството нов закон за виното, който променя изискванията при производството му. Той предвижда винени лозя, засадени без право за това след 31 август 1998 г., да бъдат изкоренени принудително за сметка на производителя. (24часа)

Вдигат пенсиите, но след 10 месеца


Вдигат пенсиите и чиновническите заплати от началото на следващата година. От 1 януари 2013-а правителството ще увеличи всички пенсии, както и възнагражденията на държавните служители.Имаме общо виждане всички пенсии да бъдат актуализирани от 1 януари 2013 г., независимо с какъв процент. Това обяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев след заседанието на Тристранката – бизнес, синдикати, власт.Данев обясни, че вицепремиерът Симеон Дянков е подкрепил идеята всички пенсии да бъдат променени с еднакъв процент, като това ще стане в зависимост от възможностите на бюджета. По време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество социалните партньори обсъдиха пет проекта за изменение и допълнение на наредби, свързани с вече направени промени в законодателството.Тристранният съвет обсъди и внесените от страна на работодателите и синдикатите предложения за продължаване на реформите в пенсионната система и за промени в Кодекса на труда, с които да се подобри дейността на Тристранката. Обсъдени са идеите от началото на следващата година държавните служители вече сами да плащат осигурителните си вноски, като това да е съпроводено с еднократно повишаване на възнагражденията им. Да се въведе криминализирането на умишленото укриване на осигурителните вноски и едновременно с това да се намали наказателната лихва за забавяне на осигурителните вноски и тя да стане основният лихвен процент плюс 10 на сто. Социалните партньори са коментирали и идеята от 1 януари 2013 г. да се увеличат осигурителните вноски от страна на държавата за ранно пенсиониращите се работещи в системата на сигурността. Така че тези осигурителни вноски да съответстват на размера и продължителността на пенсиите, които тези хора ще получават./"Всеки ден"

Не стига, че е киша, ами заваля

След няколкото обилни снеговалежа времето се затопли и снега започна да се топи. От вчера вечерта целият Средец е в киша, а от преди малко вече и заваля. 
Според метеорологичният сайт "Синоптик" в момента в Средец е 4 градуса над 0, но се усеща като 1 градус. До края на деня ще вали слаб дъжд.
Утре ще бъде предимно слънчево като термометрите ще показват от -6 до +2 градуса. Във сряда ще наблюдаваме променлива облачност като температурите ще са около -3 до +2 градуса.  В Четвъртък ще е облачно, а в петък се очаква отново кратък снеговалеж, като температурите ще паднат до -8 градуса. 

Нов социален проект


 В началото на годината  община Средец, стартира социалната услуга ”Приемна грижа”  по проект „И аз имам семейство”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.
 Целта на самият проект е:
-Да се развие приемната грижа на територията на община Средец, чрез нарастване на броя на приемните семейства и желаещите да предоставят тази услуга;
-Да създаде заетост в малките населени места на безработни лица като професионални приемни родители, като гарантира правото им на труд и правото на децата на семейна среда;
Да повиши качеството на живот на децата в риск и децата в институциите, като им осигури сигурна семейна среда и удовлетвори техните индивидуални потребности;
За повече информация, относно условията за кандидатстване по услугата „Приемна грижа” се обърнете към създадения екип - гр.Средец ул. „Васил Коларов” № 28  стая № 207 от 8.00-17.00ч.


петък, 10 февруари 2012 г.

Апартамент горя в Средец

Шефът на местната пожарна/горе в дясно/ ръководеше
операцията по потушаване на пожара
Апартамент горя в Средец днес. На мястото пристигнаха два противопожарни автомобила, които потушиха пожара. Освен пожарни на мястото пристигнаха  полиция, както и линейка.
Апартаментът е гарсониера на третия етаж.
"Пожарът е предизвикан от комин и е започнал в хола на апартамента. Колегите си свършиха бързо работата, но ще останем тук за да почистим запалимите вещи за да не пламне отново", заяви за "Средец Нюз" началника на местната пожарна инж. Живко Гърков, който ръководеше операцията. 
Според съседи апартамента е бил необитаем и нищо не  би могло да бъде  включено в ел.захранването. "Целият вход е опушен, мазилка пада, прозорците са счупени", разказаха живущите във входа. (Очаквайте подробности)



Темата с кучетата отново на преден план

Според автора на снимката това е малка част от
глутницата, която обикаляла блока
Жители на Средец ни изпратиха снимка на глутница кучета, които обикалят отново на улица "Преображенска", но този път около блок10. Според тях кучетата са злобни и могат да скочат и на хора. Местните искат някой да се намеси иначе ще се саморазправят. 
"На този етап Община Средец няма какво да направи след като никой не ни е сигнализирал и никой не е подал жалба", заяви Желю Желев, зам.кмет на Община Средец.
В този случай Община Средец е повече от права. Ако има проблем то той трябва да бъде докладван, а не да се действа пасивно.
Оказа се, че сигнал е бил подаден и остава да се преразгледа и да се свърши необходимото.