понеделник, 30 април 2012 г.

За 1 май БСП с клуб в Дюлево

Георги Георгиев, заедно с колегите си от БСП по време
на сесия на Общински съвет Средец; снимка: Sredets News
По случай 1 май - Ден на труда, който се счита за празник на Българската социалистическа партия, структурата в Средец ще открие клуб.
"За 1 май БСП - Средец ще открие собствен клуб в село Дюлево. Откриването ще се състои в 10:00 часа", заяви за Sredets News Георги Георгиев, който е общински съветник и Председател на БСП - Средец.
Георгиев опроверга твърденията, че вчера в Средец се е провело отчетно-изборно събрание, за което писаха някои медии.
Бургаските социалисти пък  ще отбележат Международния ден на труда с шествие, което ще премине по ул. „ Богориди " до сцената на „ Охлюва „ в морската градина под неравноделния такт на българската народна музика.

неделя, 29 април 2012 г.

Нашенски фолклор изпълни стадиона на Визе

От 22-26 април 2012 г., танцьорите от ТА"Деултум" при НЧ "Светлина-1924" с. Дебелт, с ръководител Михо Атанасов посетиха гр. Визе, Република Турция. Това заявиха за Sredets News от местното читалище.  На 23 април - Ден на детето в Турция, те откриха празничния концерт на стадиона в града. Изпълненията на нашите танцьори бяха приети и оценени с бурни аплодисменти от турската публика. Със самостоятелен концерт в центъра на града ТА "Деултум" представи многообразието на българския фолклор. Посещението е по проект трансгранично сътрудничество между община Средец и община Визе. В рамките на престоя в Турция танцьорите посетиха Каик кьой и гр.Текирдаг-разположен на брега на Мраморно море. Настоятелството на НЧ"Светлина-1924" с. Дебелт, благодари на ръководството на община Средец за предоставената възможност за културна изява и развитие на добрите междусъседски взаимоотношения.

Нашите момичета станаха първи

Отборът на Средец след победата
На 28 април 2012 от 09:00 часа в Сливен се  проведоха зонални състезание по волейбол момичета 5-7 клас.  Представители на Бургас бяха СОУ "Св.св. Кирил и Методий"  Средец, Сливен бе представен от отбора на Нова Загора, както и Ямбол.
Първата среща която се проведе между отборите на Ямбол и Средец завърши с резултат 3:0, но резултатите бяха оспорвани. Втората среща между Нова Загора и Ямбол завърши 3:0 за Нова Загора. Последната среща, която се оказа и решителна отбора на Средец с разгромяващ резултат 3:0 победи с положителен точков актив отбора на Ямбол и се класира на 1 място на зоналните първенства. Това заяви за Sredets News Николай Гюров, който е водач на отбора. 
Отбора на нашите момичета ще представи Бургас на националното състезание в Исперих, което ще се проведе между 10 . 13 май. На него участие ще вземат 8-те най-силни отбора в страната.
Браво на децата! Ние можем да им пожелаем успех на предстоящото състезание.

събота, 28 април 2012 г.

Юбилеен концерт на сцената на читалище "Пробуда"

На 4 май 2012 година от 18:00 часа ще започне Юбилеен концерт в салона на читалище "Пробуда" Средец. Организатор на концерта е община Средец и НЧ "Пробуда - 1897" град Средец. Юбилейният концерт е по повод 90 години Танцово изкуство на сцената на НЧ "Пробуда-1897"  и 30 години от създаването на Детско-юношески танцов ансамбъл /ДЮТА/ "Искрици".

Делегация от Визе посети Средец

Делегация, водена от заместник кмета на община Визе /Турция/ посети Средец. Делегацията от представители на община Визе бе придружена и от 26 ученика от града и бе посрещната от кмета на общината инж. Иван Жабов, зам.кметовете Желю Желев и Милена Чечева, ръководителя на проекта Петя Шиварова...
Учениците са представители на трите училища в града: гимназия, професионална гимназия по електроника и английска езикова гимназия. Посещението е част от Проект за трансгранично сътрудничество, сключен между Средец и Визе. 
В зала №1 на община Средец се състоя работна среща между представителите на двете общини. На срещата бяха представени две презентации. С първата презентация бе представена община Средец /природна и географска характеристика; икономика.../ и бе представена от Бисер Петков, който е  координатор на проекта, а втората бе представена от инж. Мариела Гъркова и бе на екологична тема, а именно "Опазването на природата и околната среда - приоритет на община Средец".
Ръководителят на проекта Петя Шиварова представи и програмата на гостите по време на престоя им. 

След края на работната среща в община Средец гости и домакини се снимаха заедно пред сградата на читалище "Пробуда".
По-късно турската делегация, заедно с представители на община Средец потеглиха за местността "Божура", където в програмата се присъедини и кмета на община Визе. 
Повече снимки от събитието можете да видите ТУК

петък, 27 април 2012 г.

Читалище "Пробуда" се отчете за 2011


Местното читалище "Пробуда" снощи отчете своята дейност за изминалата година. От общо 147 членове на читалището, вчера  присъстваха 77. Председател на събранието бе Председателя на читалището Петя Шиварова. Секретарят Кета Кънева представи отчета за дейността на културната институция за 2011.  Отчет изнесе и председателят на ревизионната комисия Петя Петкова. Единодушно членовете взеха решение Георги Стоилов да стане почетен член на читалището /посмъртно/. Читалище "Пробуда" пълноправно да участва в областно читалищно сдружение, е друго решение от вчерашното събрание, а за делегати бяха избрани Мира Владева и Кета Кънева. Много бяха мненията и становищата относно работата на местното читалище за миналата година, а част от тях представиха  Георги Янков, Божанка Николова, Недялка Карайотова, Калинка Стойчева... Гост на отчетното събрание беше зам.кмета по културата Милена Чечева. 

Каруца блъсна мотор и изчезна

Снимка: Интернет
Интересен пътен инцидент се случил на 26-и април около 11.30 часа на пътя Бургас – Средец. Каруца блъсна мотор "Кавазаки" и офейка. Случката се разиграла вчера, когато 70-годишният И.Д. подкарал каруцата си за Средец и завил на ляво за навлизане в земен път, така обаче отнел предимството на движещия се правомерно насреща мотор "Кавазаки". След катастрофата каруцарят напуснал местопроизшествието укрил се и бил намерен чак след час от полицаите. В следствие пътния инцидент е ранен 44-годишният мотоциклетист В.С. от Бургас. Той получил рани по главата и тялото, като е настанен за лечение в бургаската болница. Двамата водачи са тествани с дрегер за употреба на алкохол, който е дал отрицателни резултати./Бесове.бг

На деня на детето откриват обществена пералня в Средец

Снимка: Интернет
Най-новата придобивка в Средец ще се нарича социално предприятие “Общинска пералня”. Създаването на подобно социално предприятие е по изпълнение на проект „Равен шанс: създаване на социални предприятия в община Средец” по ОП “Развитие на човешките ресурси” процедура BG051PO001-5.1.02 „Нови възможности”, Приоритетна ос 5 – „Социално включване и насърчаване на социалната икономика”, Основна област на интервенция 5.1: „Подкрепа на социалната икономика”. Проектът ще се изпълнява в рамките на 18 месеца, а официално работата на предприятието започва на 1 Юни. Проектът включва, както ремонтни дейности и оборудване на помещение, така е назначаването на 27 човека, финансирането по проекта е в размер на 251 976,87 лв. Срокът, в който ще трябва да се изпълни е 18 месеца, считано от 01.02.2012 г. до 01.08.2013. В рамките на изпълнението на проекта услугите, които ще предоставя Общинска пералня –Средец ще бъдат безплатни, а след това ще бъде изработен тарифи за ползването на услугите й. Пералнята ще обслужва всички социални домове, детски градини и друг вид институции, които има нужда от подобен вид услуги.В предприятието от 1 Юни започват работа 27 човека от целева група, които ще бъдат заети в рамките на една година, също така трудова заетост ще бъде осигурена и на 3 специалиста в сектора на социалната икономика. Всички назначение служители ще бъдат с минимално работно заплащане с изключение на специалистите.От днес жителите на град Средец могат да открият списъците с одобрените за работа в социалното предприятие на информационното табло в сградата на Община Средец.На този етап помещението, в което ще се намира пералнята почти изцяло е ремонтирано със средства по проекта, а то ще се намира в сградата на бившото помощно училище в Средец./GlobusNews

Пчелните кошери станаха новата мания на апашите

Вчера 26.04.2012 в Районно управление «Полиция» – Средец е получено съобщение от 38 – годишен местен жител. Той е информирал органите на реда, че два дни по-рано установил кражба от 10 пчелни кошера,, разположени в местността «Таушан тепе» в Средец, от тях шест са били с пчелни семейства и четири празни. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Средец.

Годишнина от Балканската война предизвика състезание

Състезание на тема "Моят национален идеал - България" се проведе днес в СОУ "Св.св. Кирил и Методий" гр. Средец между ученици от VІ-те класове. В него участие взеха около 40 шестокласника. Инициатор на състезанието, което се провежда по повод 100 години от Балканската война  е преподавателя по история Пенка Тащепелиева. 
Участниците бяха разделени в три стаи, като всеки един от тях трябваше да реши 6 задачи, като част от тях бяха във формата на тест, а останалите за попълване. 
"Общият брой точки, които може да получи участник са 60. Първите 20 участника, които постигнат най-добри резултати ще отидат на еднодневна екскурзия до град Созопол, където ще посетим паметници и музеи", заяви за Sredets News инициатора на състезанието Пенка Тащепелиева. 
Под нейно ръководство се създава клуб "Родолюбец" и това е едно от инициативите на този клуб. 

                           

четвъртък, 26 април 2012 г.

"Другото лице на ..." - новата рубрика на Sredets News

Страницата Sredets News стартира нова рубрика, която ще носи името: "Другото лице на ...". В нея ще интервюираме известни за обществото на Средец лица. Това няма да е просто интервю! С тази рубрика ще се опитаме да се доберем и разкрием другото лице на интервюирания. 
Очакваме вашите предложения за участник в "Другото лице на ..." на нашата електронна поща novini_sredets@abv.bg

Обществен съвет ще упражнява контрол на системата за социално подпомагане

Николина Дамбулова, снимка: Sredets News
На вчерашното заседание на Общински съвет Средец съветниците гласуваха новия състав на Обществения съвет, който ще упражнява контрол на системата за социално подпомагане.  Обществения съвет се създава на основание чл.35 от ЗСП и чл.52 от ППЗСП. 
"Общественият съвет оказва съдействие за провеждане на политиката в областта на социалните помощи и социалните услуги в общината, обсъжда общински програми, планове и проекти, свързани със социалните помощи и социалните услуги", заяви за Sredets News зам. кмета по социалните дейности Николина Дамбулова. 
Общественият съвет също така упражнява контрол върху върху качеството на социалните услуги в съответствие с утвърдените критерии и стандарти, изготвя становища за откриване и закриване на специализирани институции за социални услуги на територията на общината.
"Обществените съвети имат право да изискват и да получават информация от дирекциите "Социално подпомагане" за дейността в областта на социалните помощи и социални услуги", се пише в докладната, която общинските съветници приеха вчера.
Председател на Обществения съвет е Николина Дамбулова - зам.кмет по социалните дейности. Членовете на съвета са: Лалка Бойчева - ст.експерт социални дейности в Община Средец; Райна Миларева - управител на Домашен социален патронаж; Радостина Праматарова - Директор на Дом за стари хора; Желязко Айрянов - Директор на Център за обществена подкрепа.
За членове на обществения съвет бяха предложени и избрани общинските съветници  д-р Красимира Георгиева и д-р Иванка Ковачева.

Материал на e-burgas.com

Презентираха прием по военни специалности

Димитър Атанасов,
снимка: Sredets News
Презентация за прием по военни специалности за учебната 2012/2013 проведоха днес. Приемът е за Национален военен университет "Васил Левски" град Велико Търново. Самата презентация, която се проведе в Военен клуб Средец направи Димитър Атанасов, който е началник на "Военен" отдел в община Средец.
За учебната 2012/2012 в НВУ "Васил Левски" се приемат курсанти по следните специализации: 
1.Организация и управление на тактическите подразделения от Сухопътните войски - Мотопехотни и танкови войски; Сигнално разузнаване и електронна война; Войски за ЯХБЗ и Ец Инженерни войскиц Полева артилерия;
2.Организация и управление на тактическите подразделения от Военновъздушните сили - Летец - пилот; Радиоелектронно оборудване на летателните апарати; Летателни апарати и авиационни двигатели; Летищно осигуряване;
3.Организация и управление на тактическите подразделения за логическо осигуряване - Танкова и автомобилна техника;
4.Организация и управление на комуникационните и информационните системи в тактическите подразделения - Военни комуникационни и информационни системи /Комуникационна техника/.
Приемът и обучението на курсантите през първите два семестъра се извършва във факултет "Общовойскови", гр.Велико Търново. След успешното приключване на втория семестър те продължават обучението си във факултетите на Национален военен университет. 
Срокът на обучение по военните специалности е пет години. 
Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване е 4 юли 2012 във военните окръжия и областните военни сектори и 10 юли 2012 в Информационния център на НВУ "Васил Левски" във Велико Търново. 
Какви документи ви трябват и за повече информация се обърнете към Димитър Атанасов или отидете в "Военен клуб" Средец. 

Библиотеките в Средец станаха по-богати

Читалищните библиотеки от община Средец получиха 648 тома книги , с които ще обогатят книжните си фондове. Дарението е от „Медийна група България” ООД със съдействието на Съюза на народните читалища и областен читалищен съвет- Бургас. В даренията са включени ценни произведения на български и чужди автори. Особена ценност представляват многото енциклопедии, издадени в луксозен формат. За първи път през последните 10 години се предоставят безплатно книги за всички читалища в страната. 
"Изказваме нашата благодарност към Медийна група България , съюза на народните читалища и също така на община Средец за транспортирането.", заяви от местното читалище. 

Извършва се профилактика на сирените в Средец

Ако днес сте чули на няколко пъти сирени - не се притеснявайте. Планирана профилактика и отстраняване на констатирани повреди по Сирено-оповестителната система се извършва днес в града. Това заявиха за Sredets News от община Средец. 
Профилактиката е по повод наближаването на 2-ри юни и се извършва във всички градове на страната на различна дата. 

сряда, 25 април 2012 г.

ОДЗ 2 с ново име - "Бърборино"

Златина Маринчева, снимка: Sredets News
"На свое редовно заседание Педагогическият съвет на ОДЗ 2 ,,Й.Николова” гр.Средец реши да направи предложение към Общински съвет гр.Средец за смяна на името на детската градина", заяви за Sredets News директора на заведението Златина Маринчева. ОДЗ ,,Йорданка Николова “ 2 е открита през 1977 година , а с Решение №32 от 28.01.2000г на Общински съвет се прави обединение на ОДЗ 3 и ОДЗ 2 в ОДЗ 2 ,,Й.Николова”. До този момент тя носи името на Йорданка Николова ръководител на Работническия младежки съюз, загинала в партизанското движение - ОДЗ 2,,Й.Николова”. Педагогическият съвет предлага име познато и близко до децата – името на едно малко човече Бърборино, което обича да разказва приказки , весели истории и често да задава на възрастните въпроса ,,Защо?”.Създавайки съвременна образователна среда и работейки за преодоляване на наслоени във времето стереотипи и предразсъдъци колективът на детската градина спазва принципа на ориентираност към интереса и към мотивацията на детето , към възрастовите и социалните промени в живота му. Прилагайки интерактивни методи на работа т.е учене чрез правене нашата цел е да предоставим равен шанс и достъп до качествено предучилищно образование и подготовка. Детската градина осъществява своята дейност въз основа на принципа на автономията и съответствие с нормативните актове, а именно да определи свои символи и ритуали в съответствие с чл.25 на ЗНП. Смяната на името ще благоприятства ритуализацията и ежедневно позитивно въздействие върху деца, родители и общественост. На проведеното заседание на общинския съвет това бе и една от точките в Дневния ред. Без дебати бе одобрено предложението на Златина Маринчева. За гласуваха 14, против - 1 и 2 се въздържаха. 

ОДЗ ,,Йорданка Николова” отбелязва 130 години предучилищно възпитание

Деца от ОДЗ 2 бяха наградени за участие в конкурс
снимка: Архив Sredets News
ОДЗ 2,,Йорданка Николова” посвети дейностите си през месец април на 130 години предучилищно възпитание в България. "В началото на месеца учителите повишиха своята квалификация с участието си в тренинг на тема ,,Възпитаване на добродетели чрез изкуствата в предучилищна възраст”, заяви за Sredets News Златина Маринчева - Директор на ОДЗ 2. Проведени бяха и открити игрови ситуации по различните изкуства, в които се наблюдаваше партньорство между учители , деца и родители.Общуването с произведенията на изобразителното изкуство,музиката,художествената литература,театъра способстват за развитието на творческото въображение и симпатия. Подредени бяха и изложба на рисунки ,,Моя красив роден край” и ,,От нищо нещо”- изложба на модели от ненужни отпадъчни материали. На 27.04.2012г във фоайето на читалище ,,Пробуда”ще бъде открита и изложба,,Снимките разказват”-от първата копка до днес историята на детското заведение.От 10.30ч с намигване от детството,с много фантазия и интерес за игра ще се представи и детският спектакъл,,Приказна бърканица”.В постановката участват двадесет деца от детската градина ,Дом ,,Щурче “ и ЦНСТ в град Средец на възраст четири –шест години. Това е резултат на работата на учителите от ОДЗ,,Йорданка Николова”по тематичен идеен проект,,Деца играят за деца “.Така чрез театъра се подпомага възпитателно-образователната работа в детската градина- формират се нравствени качества, усвояват се модели на поведение, позитивни взаимоотношения между децата, по-лесно се овладява българският език което гарантира успех не само в училище ,но и в бъдещите предизвикателства новия век.

Работна среща между учители се проведе в Средец

На 24.04.2012г. в актовата зала на СОУ „ Св. св. Кирил и Методий” гр. Средец се проведе работна среща на педагози от училището и специални педагози на Ресурсен център Бургас. Темата по която дебатираха бе : Аспекти на интегрираното обучение – нормативна уредба в системата на народната просвета . Това заяви за Sredets News  Величка Станкова от Ресурсен център Бургас. Инициативата за проведеното мероприятие бе на ръководствата на двете институции в лицето на директорите - г-жа Севдалина Кралева и г- жа Антоанета Стоянова . Специалистите от Ресурсен център Бургас представиха систематизирана информация за начина и екипната работа, която предполага приобщаването и развитието на децата и учениците със специални образователни потребности. Възникналите въпроси и казуси около образователния процес на тези деца получиха обстойно разяснение, а госпожа А. Стоянова предложи при необходимост за напред да се организират обучения в малки групи между двете институции. Всеобщо е мнението,че срещата премина в дух на активно взаимодействие, защото за всички педагози образованието на децата ни е предизвикателно и ангажимент.

Материал e-burgas.com

НА НОЖ!

Божидар Божинов вляво и Петър Ангелов
Днешното заседание на общинския съвет премина спокойно. Това спокойствие обаче се наруши, когато Божидар Божинов, който е гл. специалист в отдел "Земеделие и гори" на общинска администрация представи докладната на инж. Иван Жабов относно Одобряване на подписано споразумение за сътрудничество между община Средец и асоциации на животновъди. 
"Във връзка с проявения взаимен интерес, базиращ се на управленската програма на кмета на община Средец в сектор "Животновъдство" и неговото подпомагане и развитие, след проведени срещи между представители на общинска администрация - Средец и представители на "Регионална асоциация на млекопроизводителите - Средец" и "Асоциация на животновъдите в Странджа" се стигна до подписване на споразумение за сътрудничество за осъществяване на съвместна дейност между община Средец и гореупоменатите асоциации.", се пише в докладната на кмета на Средец, чието решение  общинския съвет прие, а именно: Общински съвет Средец одобрява подписано споразумение за сътрудничество в сектор "Животновъдство" между община Средец, "Регионална асоциация на млекопроизводителите - Средец" и "Асоциация на животновъдите в Странджа". 
Истинска драма последва  след въпрос от съветника Петър Ангелов /ГЕРБ/, който се поинтересува как ще изглежда общинския пазар за животински продукти. 
"Уважаеми г-н Ангелов, това беше залегнато в предизборната програма на партия "ГЕРБ", в чийто предизборен щаб бяхте и вие.", заяви Божидар Божинов, който разви своя отговор, но бе прекъснат.
Ангелов и Божинов по време на дебата
Дебатът по темата премина всички граници и стана политически и дори Ангелов заяви, че ако Божидар Божинов е член на ръководството на ГЕРБ в Средец то се дължи и на него. 
Председателя на общинския съвет Надежда Палова прекъсна спора, а докладната бе приета с 14 гласа За и 3 Въздържал се. 

Почти спокойно премина заседанието на общинския съвет

4 часа продължи деветото заседание на общинския съвет в Средец. На него бяха обсъдени 27 точки. 

По първа точка "Питания" въпрос към кмета на общината отправи общинския съветник от БСП Георги Георгиев. "На улица "Васил Коларов" до старото училище бяха разрушени две постройки", заяви Георгиев, който се интересува кой ще почисти "бунището" останало след събарянето. "Общината ще изпрати ли писмо до собствениците да си изчистят? Или пък общината ще почисти за сметка на собственици?", попита Георгиев, който ще получи отговора в писмен вариант.
Общинският съветник от ГЕРБ Петър Ангелов не пропусна и тази възможност. Той заяви, че това е нарушение и отговорите на кмета трябва да бъдат публични. "Аз лично се интересувам като общински съветник за изсичането на дървета край Загорци дето попита Георгиев на предната сесия", заяви Ангелов. "Нека за напред отговорите да се прочитат на следващата сесия и да спрем да правим нарушения", допълни Петър Ангелов.
На тази сесия бяха приети годишните отчети за 2011 на "Медицински център І" ЕООД, на "МБАЛ  СРЕДЕЦ" ЕООД, както и на "БКС - ЕОД" гр.Средец.
Д-р Милчо Георгиев представи отчета на "Медицински център І" 
Прие се и докладните на инж. Иван Жабов относно: Предложение за Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Средец; Освобождаване на читалищата в община Средец от такса за битови отпадъци. Съветниците приеха и отчета на Програмата за развитие на читалищната дейност за 2011 година.
Съветниците не приеха внесеното предложение, а именно МБАЛ Средец да даде своите 5 уреда за хемодеализа на МБАЛ Бургас временно и безвъзмездно.
Избран бе и обществен съвет - орган за упражняване на обществен контрол на системата за социално подпомагане. В него влизат общинските съветници Красимира Георгиева и Иванка Ковачева, председател ще бъде зам.кмета по социалните дейности Николина Дамбулова, а останалите членове са директорите на "Социален патронаж" град Средец, "Център за обществена подкрепа" - Желязко Айрянов, на "Дом за стари хора" - Радостина Праматарова, както и Лалка Бойчева от община Средец. Прие се годишен план за развитие на социалните услуги в община Средец за 2012 - 2013г., както и общинска програма за закрила на детето, преименуването на ОДЗ 2, Програма за разделно събиране на отпадъци и опаковки в цветни контейнери на територията на община Средец.
Въпреки дебатите бе одобрено подписаното споразумение за сътрудничество между община Средец и асоциации на животновъдите.
Лидерът на опозицията в общинския съвет Георги Георгиев от БСП
и този път не остана безучастен по време на днешното заседание

С 14 ЗА бяха приети Правилник  за организацията, устройството и дейността на общинско предприятие "Общински гори" Средец и Наредба за управление на горските територии, собственост на община Средец;
Предоставени и продадени бяха и земеделски земи в землището на Средец и селата: Драчево, Факия  и Зорница.
Отпуснати бяха и еднократни финансови помощи, както и финансова помощ в размер на 500 лева на млад изпълнител. 

Все повече институции се присъединяват към кампанията "Да изчистим България за един ден"

Учрежденията, които се присъединяват към националната кампания "Да изчистим България за един ден" стават все повече с всеки изминал ден. "Децата, педагогическия и помощен персонал на ЦДГ „Дъга” с. Дебелт с поредица от дейности се приобщават към кампанията „Да изчистим България за един ден”. Отново децата дават пример на възрастните.", заяви за Sredets News Мариела Гъркова - координатор на кампанията за Средец.


„Пластмасови изделия” АД се включва в кампанията, като почиства района на предприятието и предоставя на община Средец чували за доброволците в на 12 май 2012г. 
 На 28.04.2012г. жителите на с. Дебелт излизат да почистят замърсени територии в селото си, допълни инж. Гъркова. 

вторник, 24 април 2012 г.

Посолството на Куба организира конкурс, победителя отива в Куба на бригада


Посолството на Република Куба в Република България и Асоциацията за приятелство "България - Куба" организират Национален конкурс "Хосе Марти и Петимата кубински герои". Участниците могат да участват с написани на български или на испански език. 

Желаещите да се включат в конкурса могат да участва с писмени работи: проза /разкази, съчинения, есета/; поезия /стихове/;  реферати;  с мултимедийни формати: презентация; видео материали; с рисунки.
Целта на конкурса е обществеността в България да научи повече за приятелска Куба и за връзките между българския и кубинския народ; младите хора от двете страни да се опознаят взаимно помежду си, да се запознаят  с  историята на Петимата кубински герои и да изразят своята морална подкрепа към тях. 
По регламент в конкурса могат да участват ученици, студенти, работещи - без ограничение на възрастта. 
Писмените работи трябва да бъдат изпратени и ще се разглеждат и журират в категорията. Стимулира се участието с няколко творби, но всяка ще се състезава в съответната категория. По-голямата бройка работи няма да дава предимство на участника при журито.
Творбите ще бъдат приемани напечатани и по възможност представени на електронен носител. 
Участието в конкурса е индивидуално.
Ще бъдат журирани поотделно материалите на български и на испански език като водещи при оценяването ще са достоверността на пресъздадената информация, добрия език и стил.
Участниците могат да изразят своята лична позиция по темата - връзката между живота и идеалите на Хосе Марти и Петимата кубински герои, които са продължители на делото му днес; Марти като вдъхновител на борбата за солидарност и за освобождаване на несправедливо осъдените Петима кубински антитерористи.
Медийните презентации могат да бъдат на български и испански език и на тях трябва да бъде изразено лично отношение на авторите.
Размера на рисунките трябва да е 1/2 кадастрон и няма ограничение в техниките за рисуване.
Материалите, които изпратите не се връщат. Съорганизаторите запазват правото си най-добрите творби да бъдат публикувани в печатни издания, при възможност да се издаде сборник, а с рисунките - календар, които да се възползват с благотворителни цели.
Срокът за приемане на творбите е 31 май 2012 година на e-mail: asoc.bulgaria_cuba@abv.bg или на адрес: Посолство на Република Куба /Асоциация за приятелство "България - Куба". За конкурса "Хосе Марти и Петимата кубински герои", ул. "Константин Щъркелов" №1, пощ.код 1113, град София-
Творбите да бъдат придружени от следната информация: точен личен адрес и телефон, електронен адрес, клас, училище или извънкласно звени, висше учебно заведение, месторабота с пощенски адрес, електронен адрес и телефон.
Жури от специалисти ще оцени творбите. Участниците ще бъдат уведомени за резултатите от конкурса чрез вестник "Учителско дело", вестник "Жарава" и списание "Черно и бяло".
Победителите във всяка възрастова група ще получат грамоти. Ще бъде присъдена една Специална награда - участие в Международна бригада в Република Куба.

Десетки изгледаха "Дом" под звездите


Автор: Цветан Ангелов
Снимка: Sredets News

Вчера вечерта бе  прожектиран филмът "Дом" пред читалище "Пробуда" град Средец. Прожекцията, инициирана от община Средец сложи финал на мероприятията по повод деня на Земята. 
 Филмът бе с научно образователна цел и се отнасяше за нашата планета. От  създаването на Земята до ден днешен, нейното развитие и най - вече всичко за човечеството. Пред "кино-сцената" имаше малки и големи, които изявиха желание да изгледат филма. 

Французин ще учи деца от Средец на ръгби

Публична презентация по ръгби организират Община Средец и СОУ "Св. св. Кирил и Методий" град Средец. Презентацията ще се проведе на 25 април за учениците от 5 и 6 клас, а на 27 април за учениците от 4 клас. 
Инструкторът по ръгби Йонатан Фелус ще обучава децата в големия физкултурен салон на гимназията, а обучението ще бъде по време на самите часове по физическо възпитание и спорт. Съорганизатор на презентацията е и Младежко дружество "Нашето място". 

Депутатът Стоян Гюзелев: Създаването на "Общински гори" ще се отрази икономически на Средец

Стоян Гюзелев

Стоян Гюзелев е роден в Бургас през 1960 година. Завършил е Икономически университет във Варна през 1985 г. Има специализации в САЩ и Израел. Управлявал „Сортови семена-Бургас” ЕООД и „Флайт ЕЛ” ЕООД, които подготвят откриването на първия лицензиран Пазар на производители в България със седалище в Бургас. Член на УС на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас. От 2007 – 2009 е общински съветник в ОБС Бургас, в момента народен представител от ГЕРБ. Женен с един син и една дъщеря.
-Г-н Гюзелев, вие сте член на парламентарната комисия по земеделие и гори. В Средец предстои да бъде създадено общинско предприятие "Общински гори". Вашето мнение и позиция по въпроса? 
-Изключително позитивно. Смятам, че общинското ръководство ще намери ресурс за да развие най-големия общински горски фонд в България. Това неминуемо ще се отрази върху икономическото развитие на общината и на жизнения стандарт на жителите.
 -Вие сте народния представител на ГЕРБ, който отговаря за община Средец. Разбрахме, че сте тясно свързан и с най-голямото ни населено място след Средец, а именно Дебелт. От къде идва тази връзка? 
-Благодаря ви за този въпрос, защото той ме връща далеч назад във времето на моето детство. Преди имахме къща в Дебелт. Баща ми Янко Гюзелев е добре познат сред възрастните жители на селото. В годините обстоятелствата наложиха да се разделим с този имот, но и до сега пазя спомен за летата, прекарани тук като дете. Спомням си, че бях свидетел на първите археологически разкопки в Дебелт, а именно римския град Деултум. Дебелт е изключително перспективно място, но разбира се не само за археология и история. 
 -След около 3 седмици Дебелт избира своя нов кмет. Вашата позиция и очаквания? 
-Изборите тук бяха касирани. Въпреки това 6 месеца по-късно още с влизането в селото се усеща промяната. Уличната маркировка, новите контейнери за смет, ясно декларираните намерения на общинската администрация да построи детска площадка и облагороди терена пред читалището са доказателство, че се работи за Дебелт и неговите жители. Аз като родител имам лично отношение към това, което се прави за децата в селото. Той е най-голямото в общината, има много млади хора и деца и не е редно до сега там да няма изградено нито едно детско заведение. На въпроса ви относно изборите. Мога да уверя жителите на Дебелт, че добрия синхрон между общинското ръководство и кметството ще доведе до положителни резултати за селото. Такъв синхрон имаше през последните няколко месеца и вярвам, че това няма да се промени.

Посегнаха и на "Пластмасови изделия " АД

От района на завод "Пластмасови изделия" АД - Средец е извършена кражба на 14 железни оградни елементи с общо тегло 728 кг., 11 железни кола с общо тегло 88 кг. и железни шини с общо тегло 98 кг. От проведените оперативно-издирвателни мероприятия са установени и задържани : 39 год. С.М. и 15 годишния В.Т., и двамата от Средец. Вещите-предмет на кражбата са върнати на собственика. Работата по случая продължава.

Какво прави един библиотекар?

По случай 23 април - Световен ден на книгата, читалище "Пробуда", съвместно с местната библиотека проведоха инициативата "Библиотекар за един ден". 
Чрез нея малки и пораснали деца успяха да се докоснат до професията библиотекар. 
"Избрах да участвам, защото обичам да чета книги и е интересно. Подреждам книги, списания, вестници. Разбрах, че е не задължително да си вземем книжката в къщи, а можем да я прочетем тук само трябва да попълним заемна бележка", разказа за Sredets News 9 годишната Стилиана Кирякова.
"Освен да четем книжки ние можем да научим за изкуството. Аз посещавам сип по изобразително изкуство и искам да се занимавам с това", пък заяви 8 годишната Дерия Юмер. 
Малките библиотекари ни научиха, че за да стане една книжка част от библиотеката то тя трябва да има печат на библиотеката и номер.
Какво още заявиха пред Sredets News можете да видите във видео материала ни.

          

понеделник, 23 април 2012 г.

"Бърборино" ни кани на "Приказна бърканица"

Детски театър "Бърборино" към Обединено детско заведение /ОДЗ/ 2 "Йорданка Николова" град Средец представя своя спектакъл "Приказна бърканица". Представянето ще бъде на 27.04.2012 година от 10:30 часа в салона на читалище "Пробуда". Това заяви за  Sredets News директора на заведението Златина Маринчева. 
Входа за постановката е символичен и е на стойност 1,50 лв. 
"БЛАГОДАРИМ ВИ ОТ СЪРЦЕ ЗА ЩЕДРОСТТА, ЧЕ ОТКРИХТЕ С НАС БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА!!!" С тези думи от ОДЗ 2 се надяват на вашата съпричастност и да изгледате сътвореното от малките артисти. 

Световен ден на книгата и авторското право е днес

Световният ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day) е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. 23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков. 
 Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството. Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга. 
 В София Асоциация "Българска книга” ще връчи годишните награди "Рицар на книгата”. Наградата се връчва на журналистите с най-голям принос при отразяване на издателския бизнес в България. 
В Средец също ще се отбележи Световния ден на книгата. Читалище "Пробуда" организира инициатива "Библиотекар за един ден". В нея всеки имаше възможност да се запише и да участва.  До професията библиотекар ще могат да се докоснат малки и големи от Средец утре, когато ще бъде отбелязан и самия ден на книгата в Средец. Sredets News ще се опита да се докосне до "библиотекарите за един ден" и да заснеме част от тяхната работа. 
В дясно на страницата ви питаме: Кога за последно четохте книга? 

Стартират акция за детски играчки

Мария Вълканова
Центърът за обществена подкрепа в Средец стартира акция за детски играчки. "Акцията е под мотото "Дари играчка - върни детската усмивка", заявиха за Sredets News Мария Вълканова и Ивелина Илиева от Център за обществена подкрепа  Средец. 
Акцията ще се проведе пред сградата на общинска администрация Средец на 8 - 9 май 2012 от 10:00 до 14:00 часа.
Нека всеки да дари своите играчки за да може да зарадваме повече деца! 

Обраха къща на бургазлийка в Драчево

Вчера около 12.00 часа в Районно управление «Полиция» - Средец е получено съобщение от 38-годишна бургазлийка, че от наследственият й имот в с.Драчево, общ. Средец е извършена кражба на метална врата с мрежа, 2 печки за дърва, готварска електрическа печка, фритюрник, 2 легла, 2 дървени врати, 4 прозореца, 8 метра железен парапет, оградна мрежа с дължина 20-30 метра. Имота не е посещаван от тъжителката от 4 месеца. Стойността на кражбата е в процес на изясняване. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» - Средец.

неделя, 22 април 2012 г.

Ден на Земята е, акциите продължават

Днес е Международният ден на Земята. Това е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.
Във връзка с деня на Земята инициативата "Подари дръвче, засади гора" продължава на територията на община Средец. В Националната кампания се включи и ОУ "Св.св. Кирил и Методий" в село Загорци /виж снимката/.  Инициатор е директора на основното училище Стамена Дякова. 
Припомняме, че утре пред читалище "Пробуда" ще бъде прожектиран филма "ДОМ", което ще сложи финал на мероприятията по повод деня на Земята. 

събота, 21 април 2012 г.

Проект "УСПЕХ" - успех за децата на Дебелт

Проект „УСПЕХ”, се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” съфинансиран от Европейския социален фонд на ЕС. В този проект участва и  ОУ "Антон Страшимиров" с. Дебелт. 
"В проект "Успех" участват 30 ученици, разпределени  в 3 извънкласни дейности", заяви за Sredets News Таня Вангелова, директор на учебното заведение. 
"Трите извънкласни дейности са: компютри - там учениците учат как да работят с компютъра. Ръководител е г-жа М. Братванова; Европейска кухня - учим какво да си сготвим и да ядем в страните от ЕС. Ръководител е г-жа Цв. Джиналийска.; Третата ни извънкласна дейност е Арт студио. Ръководител е г-жа Х. Баджева. Учениците, са между 1 и 8 клас", допълни Вангелова. 
Снимки от извънкласните дейности можете да разгледате във facebook профила на училището или като натиснете ТУК

Докога? Питат се живущите във военното градче

Поредната изминала нощ и  поредното посегателство в района на "Военното" градче в Средец. Отново център на събитията стана детската градина, която се намира в този район. Както вече писахме роми откраднаха металната ограда на заведението, след което бе зазидана тухлена. Ромите не останаха безучастни и напук събориха и нея вчера вечерта. Екип на Sredets News отиде на мястото и засне последиците. В момента част от детската градина е без заграждение.
"Вместо да са благодарни, че гледаме децата им, те рушат", заявиха ядосани служители на детското заведение пред Sredets News. 
"Ако детската градина е затворена за няколко дни и е без надзор от нея няма да остане нищо", коментираха пред нас живеещи в близост до заведението.
"Каквото зависи от община Средец - правим го. Назначили сме охрана, зазидахме, но... Това е в ресора на органите на реда", заявиха от общинското ръководство на Средец.
Припомняме, че в този район ромските набези са засилени. В района се намира и военното поделение, от което почти нищо не остана благодарение именно на тях. Днес посетихме и бившата казарма и отново заварихме роми, които вадят арматура. 
Преди известно време стена бе затиснала един от "работещите" в поделението, при което се наложи спешна медицинска помощ.

Колегите от e-Burgas също отразиха тези събития ТУК

Акция за деня на Земята и в Дебелт


Инициативата "Подари дръвче, засади гора" продължи и в село Дебелт.

 "Днес ученици от нашето училище се включиха в националната кампания за деня на Земята и посадиха дръвчета в двора на училището", заяви за Sredets News Таня Вангелова, директор на ОУ "Антон Страшимиров" село Дебелт.
Повече снимки от самото мероприятие можете да намерите във  facebook профила на училището или като натиснете ТУК

Нови контейнери за смет в Дебелт

Подмяна на износените контейнери за смет направиха днес в село Дебелт. "Подмяната се извършва  периодично" заявиха от БКС - Средец. Като помощник за доставянето на контейнери на адреси  се изяви и кандидата за кмет на селото Иванка Ангелова. 
Част от тях бяха поставени в централната част на селото, а останалите в крайните улици. Местата за тяхното поставяне са предварително уточнени с хората изпратили сигнали, че липсват или са откраднати

Продължава кампанията "Подари дръвче, засади гора"

Продължава кампанията "Подари дръвче, засади гора", която е под патронажа на Министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и е по повод 22 април - Ден на Земята. 
По-рано днес десетки възпитаници на СОУ "Св.св. Кирил и Методий" град Средец се включиха в инициативата, започната от столични училища. 
Учениците, заедно със своите преподаватели засадиха над 20 дръвчета в двора на своето училище, като обещаха, че всеки клас ще се грижи за посаденото си дръвче. 
"В България има много отсечени дървета, а отсичането им продължава на поразия. С днешната ни инициатива заявяваме, че не сме съгласни с това.", заяви пред Sredets News Живка Стоянова, възпитаничка на гимназията. 
"Ръководството на гимназията благодари на "Държавно горско стопанство" град Средец и лично на зам.директора на стопанството инж. Иван Сяколов за оказаното съдействие.", заяви пред нас Иванка Инджова, помощник директор на училището.
Повече снимки от събитието можете да намерите ТУК

За поредна година десетки се събраха за празника на Буковския манастир


Светли петък - петъка след Великден е празника на манастир "Живоприемен източник", който е по-известен с името "Света Петка", намиращ се край странджанското село Голямо Буково. Всяка година по традиция десетки пристигат още предната вечер в манастира. 
Рано сутринта бе отслужена служба в манастира, а по-късно бе отслужен и водосвет от архимандрит Йеротей и игумена на манастира в село Буково отец Веселин. Сред официалните лица на празника бяха кмета на общината инж. Иван Жабов, зам.кметовете Милена Чечева и Николина Дамбулова, а по-късно се присъедини и народния представител Стоян Гюзелев. 
Организирана група от Тракийско дружество "Лазо Лазов" и "Клуб на пенсионера" град Средец също уважи празника.

"Разчитам на помощта на БПЦ, както и на община Средец в лицето на кмета инж. Иван Жабов, с който контактувам често за да може манастира да стане привлекателна туристическа дестинация, която да влезе и в маршрутите за поклоннически туризъм.", заяви пред Sredets News отец Веселин. 

В манастирската обител има аязмо /водоизточник в свещен обект/, заради състава на водата извора е лековит и особено полезен за проблеми с очите. Манастира е с дълга история, а под стените му е заровен духовник от висш сан, което значи,  че в миналото манастира е бил важен духовен център. Това стана ясно от разказа на игумена на манастира, който има идея да отглежда порода животни, които да произвеждат екологично чисти продукти. 
След водосвета кмета на общината поздрави присъстващите и дари икона на светите братя Кирил и Методий. Иконата е изрисувана от ученици на училище "Св.св. Кирил и Методий" град Бургас дни по-рано. Друга икона и книгата "Историята на град Средец" кмета подари на архимандрит Йеротей, който бе най-висшия духовник на празника на манастира.  
"Идвам всяка година и ще продължа да го правя докато съм жив", заяви за Sredets News дядо Иван  от с. Голямо Буково, който от години заедно с много други посещават манастира навръх празника му.
Повече снимки от събитието можете да намерите ТУК