неделя, 30 юни 2013 г.

Господа депутати, поработете малко и тогава си правете пиар


По време на литургията за храмовия празник на църквата в Средец "Всех Святих" влязоха народните представители от ГЕРБ Ивелина Василева и Димитър Бойчев, който е и областен координатор, придружени от шефката на партията в Средец Надежда Палова. При запалването на свещи от тях от двете им страни се започна яко правене на снимки, което смути присъстващите. По-късно се появи и трети депутат от ГЕРБ Иван Вълков, който е общински лидер на партията в Бургас.

Господа депутати, като народни представители хората са ви пратили да ги представлявате в законодателната власт на страната. Вместо това вие спазвате партийното нареждане и не си вършите работата, за която бяхте избрани. Явно за вас не е важно да седите на работното си място, но е важно да ходите на мероприятия, на които присъствате само, за да може да бъдете заснети и разпратени до медиите, които да отразят "великото" ви дело. След откриването на плочата господата депутати си тръгнаха веднага. 

Откриха паметна плоча навръх празника на храм "Всех Святих"


Паметна плоча в памет на дарителите, допринесли за съществуването на църковния храм в Средец бе открита на официална церемония. Откриването съвпадна с празника на църквата, носеща името на всички светии - "Всех Святих". Инициативата за паметната плоча е на кмета на Средец Иван Жабов и църковното настоятелство в Средец. Паметната плоча е поставена на храма откъм страната, където са били погребани бивши църковни дейци.
Преди откриването се проведе традиционната неделна литургия, на която присъстваха десетки жители на града.
По-късно бе раздаден курбан за здравето на жителите на община Средец. Поводът е зачестилите инциденти с жители на града.

събота, 29 юни 2013 г.

Петровден е


Днес е Петровден. Православната църква почита едновременно паметта на светите апостоли Петър и Павел. Имен ден празнуват всички, носещи името Петър, Павел, Петя, Петрана, Павлина, Камен и производните им. 

Светата църква нарича великите апостоли Петър и Павел първовърховни първопрестолници и вселенски учители. "Те много се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот", се казва на сайта pravoslavieto.com. 
Този ден е началото или средата на жътвата (според местните климатични условия) и отбелязва края на постите. По народния обичай на Петровден не се работи важна работа, а всяка къща дава курбан за светеца - петровско
пиле, с което се отговява след постите.

петък, 28 юни 2013 г.

Смях! СКАТ назначи съветник на НФСБ, пропуснал да се яви на избори

Телевизия "СКАТ" са започнали да назначават общински съветници на своята партия НФСБ, без да бъдат те предлагани на обществото и без да бъдат избирани на изборите. Последният пример е от преди ден. В свой репортаж от село Дебелт в синхрон с жител на селото под него се изписва освен името му и титла, а именно "общински съветник от НФСБ".
Интересното е, че в общински съвет Средец от НФСБ нямат въобще представител, а и никой от съветниците не се казва Стойчо.
Разбира се, за да бъдем коректни решихме да проверим дали г-н Стамболиев не е съветник от партията на СКАТ в друг град и случайно или пък да се е преместил в селото. Уви! Ударихме на камък, тъй като НФСБ нямат такъв кадър сред общинските си съветници. 
Е, случайно или не г-н Стамболиев бе назначен в чин "общински съветник". Дано съселяните му, изгледали видеото да не очакват резултати от него в края на мандата. 

Спокойна сесия със скандален финал

Надежда Палова
снимка: Архив Sredets News
Иначе спокойната сесия на общинския съвет, при която повече от докладните бяха приети завърши малко по-скандално. По традиция Първа точка в дневния ред на заседанията е ПИТАНИЯ, които най-често са към кмета. На последната сесия той бе извинен, че е в Бургас на  среща с новоназначения губернатор Павел Маринов. Оказа се, че градоначалникът ще ходи на тази среща, но в този момент се намира на метри от общинските съветници и бе възможно даването на отговор. Желанието на общинския съветник Георги Георгиев да зададе въпросите си към кмета Жабов бе по-силно от всичко и предложи точката с въпроси да остане последна.  И този ход не помогна обаче, за да може Георгиев да упражни правото си за зададе въпрос.
И точно Палова да закрие заседанието, думата бе поискана от представител на АТАКА, който има въпрос не към кмета, а към г-жа Палова - председателката на общинския съвет. Тя обаче категорично отказа, тъй като по правилник граждани можели да се изказват след надлежно подадена молба и избърза за закрие заседанието. 
От АТАКА са категорични, че Палова прилага двойни стандарти. Неведнъж шефката на местния парламент е давала думата на граждани, които не са подали заявление. "Явно някой се притеснява от неудобни въпроси", заявиха от АТАКА. "Има нужда някой да подбутва иначе самозабравилите се "лидери". Препоръчваме на госпожа Палова като лидер на ГЕРБ да съдейства, за да може на някой от съветниците й да им чуем думата, защото все пак мина година и половина", допълниха патриотите.
Въпросът им е бил насочен към тяхно предложение, станало решение преди една година, което все още не е изпълнено. Освен него от АТАКА са внесли още 6 докладни и предложения, на които липсва отговор. Палова заяви, че е отговорила и има обратна разписка. От партията на Сидеров са категорични, че такава разписка няма и ако не я покаже и не покаже подпис на някой от партията, ще си търсят правата. 

Пожар изпепели 120 декара пшеница и камион

Вчера  около 16.10 ч. в районното полицейско управление в  Средец е получено съобщение за пожар, възникнал в пшеничен блок, който е бил собственост на частна фирма от странджанския град. Огънят  изпепелил  120 декара пшеница и товарен камион «Ивеко», с бургаска регистрация, натоварен с около четири тона зърно. Огънят е потушен от два противопожарни автомобила и шестима огнеборци. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» - Средец.


Млади танцьори се завърнаха от дебютно участие с награда


Създадената съвсем скоро група „Ромски звездици” получи наградата за дебют на Националният фестивал на рускоезичното изкуство "Дъга над морето" - Бургас 2013, който се проведе днес в морския град.

Конкурсът по изкуства "В света на руския език и култура" се провежда в НХК от 28 до 30 юни и е под патронажа на почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев. 
Танцьорите от Средец се представиха с две изпълнения на руски романси по сюжета на филма "Табора отива към небето". Изпълнението им спечели  аплодисментите на публиката
Директорът на Фестивала Еманул Арнаудов поздрави младите таланти и им пожела много сценични успехи. „Искам да Ви поздравя за добре свършената работа, за красивите костюми и усета ви за красотата на руския танц допълни Арнаудов. 

сряда, 26 юни 2013 г.

На храмовия празник в Средец ще бъде направен курбан за здраве

Храмовият празник на църквата „Всех святих“ в Средец ще бъде отбелязан на 30 юни/ неделя/. 
Честват се 155 години от построяването на храма. Ще бъде направен и курбан за здраве на жителите на града. Решението е взето от църковното настоятелство заради нещастията, които се случиха напоследък с хора от Средец - баща на 2 деца загина при взрив на ТИР в Челябинск, а младеж се самоуби заради любовна драма, както и редица пътни инциденти.
Протойерей Недялко Радев служи в църквата от близо 18 години и с гордост казва, че това е единственият храм в Сливенска епархия, посветен на всичките светии. Той кани християните да присъстват на тържествената церемония по поставяне на паметна плоча в храма, средствата за която са осигурени от анонимен дарител.
„Курбанът правим за здраве и ще се помолим да не умират млади хора в града“, каза още свещеникът. Тържествената служба ще започне в 8 часа тази неделя, песнопения ще изпълни детски църковен хор, след това ще бъде осветена плочата, която да напомня за създаването на храма, а после ще е и освещаването на курбана за здраве.
Поп Стойко Владиславов – Софроний Врачански е учителствал в килийното училище към храма в периода през 1792- 1793 г. През 1858 година със султански ферман е построена църквата “Всех Святих” на мястото на старата църква.

понеделник, 24 юни 2013 г.

Еньовден е

Снимка: БГНЕС

На Еньовден православната църква празнува рождението на св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча Господен заради това, че подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно

сам го кръстил във водите на река Йордан. Йоан се родил в дните на цар Ирод, в семейството на свещеника Захарий и жена му Елисавета, която била братовчедка на св. Ана, майката на Богородица. Двамата праведници живеели според Бога, но си нямали рожба, макар вече да били в напреднала възраст. Въпреки това те се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син. Така и станало. Ангел Господен се явил на Захарий и му възвестил Божията милост: "Твоята молитва бе чута: жена ти Елисавета ще ти роди син, и ще го наречеш с името Йоан... той ще бъде велик пред Господа... и мнозина синове Израилеви ще обърне към техния Господ Бог...". Ангелът обещал и, че тоя негов син ще бъде велик светец и предтеча на Изкупителя на човечеството. Скоро Елисавета заченала. Благочестивите съпрузи топло благодарили на Бога, че проявил към тях тази велика милост. Вестта за всичко случило се обаче скоро се разчула. В определеното от пророците време се родил и Исус Христос. Изпаднал в паника, жестокият и подозрителен юдейски цар Ирод, който се страхувал, че Исус е потомък на цар Давид и може да му отнеме престола, издал заповед да бъдат избити всички младенци до двегодишна възраст във Витлеем и околностите му. Йоан също бил застрашен с убийство, затова разтревожената майка се криела с него в някаква пустинна планинска пещера. Скоро престарелите родители починали. Закрилян от Бога, техният син израснал в пустинята и останал там до деня, когато се явил на Израиля. Еньовден е и български народен празник и често обредите и традициите в този ден се преплитат. В народния календар празникът съвпада с лятното слънцестоене - затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата; казва се: "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг". Вярва се, че когато изгрява сутринта на празника, слънцето трепти и играе и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към слънчевия диск и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува. Вярва се още, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водите и ги прави лековити. После се отърсва и росата, която пада, има особена сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев слънце в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве. За Еньовден е характерно още "грабенето" и "маменето" на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуалът се прави и на Гергьовден. Казват, че жени (баятелки, магьосници) отиват на чужда нива събличат се голи и извършват различни ритуали. Тогава стръковете на нивата им се покланят. Прав остава само един - царят на нивата. Магьосницата го откъсва и го носи на своята нива или на този, който е поръчал краденето. Вярва се, че с царя си тръгва и плодородието. За предпазване от такова "открадване", срещу празника стопанинът сам жъне своята нива в средата или в четирите ъгъла, за да я намери житомамницата вече "обрана". Понякога в нощта срещу Еньовден стопаните отиват на нивите си, за да ги пазят от мамници. Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал - забраната да се жъне на Еньовден. Вярва се, че "Свети Еньо" ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи. Народът вярва още, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. Докато билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка, еньовденските билки се използват за лекуване на хората. С тях според народните вярвания се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина" - за всички болести и за "болестта без име". От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги по именно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена. Те се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек - с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците. С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване. Днес имен ден празнуват всички с имената: Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.

Деветгодишно момиче от Дебелт изгоря краката си с мазнина

Деветгодишната Галя Емилова от  Дебелт, изгори краката си с нагорещена мазнина, докато майка й я била заключила в дома им. Крайниците на детето били изгорени до кръв, момичето пищяло от болки. Съседите извикали лин
ейка, която откарала момиченцето само в Спешния център в Бургас, където лекарите му оказали първа помощ и подготвили документите му за специализираната клиника по изгаряния във Варна, за да бъдат обработени раните му.
Няколко часа по-късно в болницата се появила майката на момичето, която вместо да тръгне веднага към клиниката побесняла и вдигнала скандал на лекарите. Тя заявила, че отказва престой в болнично заведение и прибрала детето си в дома им в Дебелт, пише Флагман. Съседи казаха, че безрасъдната жена не за първи път оставя момичето само вкъщи. По случая е подаден сигнал до отдел Закрила на детето.

Пожар изпепели 10 декара пшеница


Вчера около 17.10 ч. в Районно управление «Полиция» - Средец е получено съобщение за пожар, възникнал в нива, засята с пшеница, разположена в района на с. Драчево, общ. Средец, собственост на 43 годишен мъж от Средец. Огънят е потушен от един противопожарен автомобил и трима огнеборци. Изгорели са около 10 декара пшеница. Причините за пожара и точната стойност на нанесените щети са в процес на изясняване от служители на Районно управление «Полиция» - Средец.

Удостояват Димитър Терзиев като почетен гражданин?

Димитър Терзиев вдясно на снимката
архив Sredets News
В сряда общинските съветници ще решат дали да удостоят Димитър Терзиев като почетен гражданин на Средец. Той е роден през 1932 година в Средец, където завършва гимназия. От Филосовско-историческия факултет на СУ "Климент Охридски" получава висше образование. Работи като учител, зам.директор на училището в Средец. Бил е секретар на ГК на БКП в Средец.  Преподавател е на Института по международен туризъм в Бургас. За проявена висока педагогическа квалификация през 1961 година, когато гимназията в Средец става национален първенец в прилагането на производственото обучение, е награден с медал "За трудово отличие". През 1971 г. е отличен с орден "Кирил и Методий" - втора степен, като през 1977 година отново е награден със същия орден, а през 1982 с орден "Кирил и Методий" - първа степен. През есента на 1973 година до пенсионирането си през 1990 година е организационен работник в градския, районния и окръжния комитет на БКП. Трудовата си дейност завършва като завеждащ Дома за политическа просвета към Областния комитет на партията в Бургас.
Предложението Димитър Терзиев да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Средец бе направено по време на тържествата около празника на Средец миналата година, когато бе представена неговата книга "В моя свят на друго време. Не носталгично".

Отвориха ценовите оферти на проекта за Деултум

В Община Средец бяха отворени ценовите оферти на участниците в обществената поръчка за участие в процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на чл. 14, ал. 3, т. 1 от ЗОП с предмет Обособена позиция 1: Реконструкция и модернизация на Археологическа база "Деултум";Обособена позиция 2: Реконструкция на „Гейманова къща” и създаване на посетителски – информационен център в гр. Средец по проект: ДЕУЛТУМ – ВРАТА КЪМ ЗАГАДЪЧНАТА СТРАНДЖА”, финансиран от ОП ” Регионално развитие” 2007-2013”, Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”,Oперация 3.1: „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура”по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.1-03/2010 „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” и Бюджетна линия: BG161PO001/3.1-03/2010 . 7 фирми са подали оферти за участие в обществена поръчка.

петък, 21 юни 2013 г.

Задържаха шестима откраднали подземен силов проводник

Вчера  около 18.00 ч. в Районно управление «Полиция» - Средец е получено съобщение за извършвана кражба на подземен силов проводник, захранващ кладенец №8, собственост на ВИК – Средец, разположен в землището на Средец / местността «Чибук дере» - задържани са шестима мъже, придвижващи се с конска каруца, всички от Средец, като в каруцата е намерен четирижилен силов меден проводник с дължина 12 л.м., многожилен силов меден проводник с дължина 12 л.м, права лопата, крива лопата и ножовка за метал. Задържани са криминално проявените : А.В., 28 годишен и С.А., 22 годишен, и двамата от Средец. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Отборът по борба се завърна с купа от Тополовград

Клубът по борба взе участие в 18-ите  Държавните игри на спортистите от малките селища проведени на 15-16.06.2013г. в гр. Тополовград.
Проведени под егидата и патронажа на президента на България  Росен Плевнелиев, организирани и проведени от Българска асоциация за селски спорт /БАСС/.
На самото състезание учавстват отбори от малки общини с население до 15000 жители. На турнира взеха участие отборите на Раднево /Марица-Изток и Минъор/, Гълъбово, Симеоновград, Нова Загора, Елхово, Руен, Айтос, Тополовград, Долни Чифлик и други подобни. Нашият отбор беше представен от 6 състезатели на възраст „деца” и с 4 „момичета” със които за първи път участваме. 
"Много съм доволен от състезателите, като най-добре се представи Живко Кадънков/59кг/, който завоюва златен медал. Доволен съм също и от представянето на Стефан Младенов/47кг/, Николай Бинков/32кг/, Ивайло Христов/38кг/, който завоюваха сребърни медали и Петко Янков/35кг/, който завоюва бронзов медал, но в кат. 35кг, а той се бори на 30кг., но тъй като по регламент се участва в категория по един състезател се наложи Петко Янков да се бори в по горна категория. Свилен Петков/30кг/ завоюва също бронзов медал, но не съм доволен от представянето му, от него очаквах да се сбори по добре и да се класира за финала", заяви треньора Симеон Стаев. Той допълни, че представянето е много добро, като имаме в предвид, че поради много доброто ни лично класиране, отборът ни беше класиран на 3 място отборно с 52точки в крайното класиране и бяхме наградени с купа от Олимпийският и Световен шампион г-н Еню Вълчев, който беше гост на турнира.
Отлично беше представянето и на възраст „момичетата”, с които за пръв път участваме на състезание с изключение на Мариела Желязкова, която участва на РЛОШ за „момичета” и се класира на 3 място. На турнира взехме участие със състезателките Мариела Желязкова/32кг/, Ирена Бинкова/34кг/, Атанаска Петрова/40кг/ и Николета Николова/44кг/, като само последната се класира на 2 място в своята категория, другите три състезателки се класираха на 1 място в крайното класиране и завоюваха златни медали. 
Състезателките предизвикаха фурор на състезанието, като от четири състезателки за нашия клуб и четирите се бориха на финал и само липсата на опит лиши Николета Николова от златен медал. Поради същия регламент в категория по един състезател, на турнира не взе участие Ванеса Калоянова, която също е много добра и обещаваща състезателка.

сряда, 19 юни 2013 г.

Допълнителни автобуси за Черешова задушница

Две автобусни линии до Гробищен парк Средец пускат от община Средец за Черешова задушница на 22.06.2013 год. /събота/, съобщиха от администрацията.

Средец - Гробищен парк  08:00 часа; 09:00 часа
- ул. "А.Стамболийски" (автомивка); ул. "Маским Горки"№34; ул. "Максим Горки" (дом за стари хора); ул. "В.Коларов" (ЦОП); ул. "Комсомолска" (Клуб на пенсионера); Гробищен парк
- ул. "Васил Коларов" №168 (СОУ); ул."Васил Коларов" №108; ул. "Цвятко Радойнов"  (кооперативен пазар); ул. "Цвятко Радойнов" (Военни блокове); ул. "Тунджа"; Автогара; Гробищен парк

Гробищен парк  - Средец 09:30 часа; 10:30 часа
- Гробищен парк; "Комсомолска" (Клуб на пенсионера); "В.Коларов" (ЦОП); ул. "Максим Горки" (дом за стари хора);  ул. "Маским Горки"№34; ул. "А.Стамболийски" (автомивка)
- Гробищен парк; Автогара; ул. "Тунджа"; ул. "Цвятко Радойнов" (Военни блокове); ул. "Цвятко Радойнов"  (кооперативен пазар); ул."Васил Коларов" №108;  ул. "Васил Коларов" №168 (СОУ);

Набират шивачи и гладачи

Във връзка с осъществяването на проект за организиране на производство на облекла на територията на гр. Средец фирма „ТИАРА БИ” ЕООД обявява свободни работни места за следните позиции:
- Шивачи;
- Гладачи
Повече информация за изискванията и отговорностите можете да получите по време на организираната среща с ръководството на „ТИАРА БИ” ЕООД, която ще се проведе на 20.06.2013 г. от 17.30 часа в зала №1 на Община Средец.
Изисква се кандидатите да предоставят на срещата своите автобиографии, указващи образование и професионален опит.

Откриха лятното училище в Средец

Откриха лятно училище с музикален урокС уроци на гайдаря Петко Янгьозов и художничката Лора Янева бе открито лятното училище в Средец. Занималнята се провежда в двора на БС уроци  на гайдаря Петко Янгьозов и художничката Лора Янева бе открито лятното училище в Средец. Занималнята се провежда в двора на Байловата къща и има за цел да привлече малките с интересни занимания през лятната ваканция. „Идеята е да подпомогнем родителите в организацията на свободното време на децата през лятото. Инициативата тепърва ще се развива, подготвили сме интересни събития, поканили сме и преподаватели , който имат опит с работата с деца.” каза  кмета на  община Средец Иван Жабов. В програмата на лятното училище са включени школи по изкуствата, занимания сред природата, експедиция до село Росеново.”Радвам се че още от първия ден имаме толкова красиви рисунки  за една изложба. Приятно съм изненадана от талантливите деца, които се записаха в лятното училище „ сподели Лора Янева. Носителката на годишната награда на Дружеството на бургаските художници ще води и уроците по приложно изкуство, където децата ще изработват сами сувенири и бижута .Самодейци от местното тракийско дружество представиха обичаите „Жънене” и „Пеперуда”. Малки и големи се включиха в състезание за носене на вода с кубилички. Заниманията в лятната заниманията са безплатни и ще  включват още занимателни упражнения по български език и уроци по фотография и плетиво .айловата къща и има за цел да привлече малките с интересни занимания през лятната ваканция. „Идеята е да подпомогнем родителите в организацията на свободното време на децата през лятото. Инициативата тепърва ще се развива, подготвили сме интересни събития, поканили сме и преподаватели , който имат опит с работата с деца.” каза кмета на община Средец Иван Жабов. В програмата на лятното училище са включени школи по изкуствата, занимания сред природата, експедиция до село Росеново.”Радвам се че още от първия ден имаме толкова красиви рисунки за една изложба. Приятно съм изненадана от талантливите деца, които се записаха в лятното училище „ сподели Лора Янева. Носителката на годишната награда на Дружеството на бургаските художници ще води и уроците по приложно изкуство, където децата ще изработват сами сувенири и бижута .Самодейци от местното тракийско дружество представиха обичаите „Жънене” и „Пеперуда”. Малки и големи се включиха в състезание за носене на вода с кубилички. Заниманията в лятната заниманията са безплатни и ще включват още занимателни упражнения по български език и уроци по фотография и плетиво .

понеделник, 17 юни 2013 г.

Утре откриват лятно училище в Средец

Снимка: Интернет
В Средец се открива Лятно училище. Инициативата е на община Средец в партньорство с ТД „ Лазо Лазов”.
Лятната занималнята е разделена на три модула и ще се провежда през юни, юли и август. Занятията ще започнат на 18 юни от 10 часа и ще се провеждат в двора на Байловата къща в центъра на града.
Преподаватели от Бургас и Средец ще преподават уроци по рисуване, приложно изкуство и пеене. Лятната занималня ще бъде открита с обичая „Пеперуда”, представен от членовете на тракийското дружество. 
„Бунтовните песни на Странджа”; „Малки четат на големи”; „Млад природолюбител” и „Старият албум разказва”,  са някои от интересните инициативи, включени в програмата на лятното учил
ище.
Заниманията са безплатни и включват още занимателни упражнения по български език,  апликиране и моделиране.
Целта на лятното училище е да подпомогне родителите в организиране на свободното време на децата. На 16 август всички участници ще получат дипломи, ще бъде организиран и празник,  на който малчуганите да покажат своите умения.

неделя, 16 юни 2013 г.

Хванаха шофьор на бус пиян в Средец


В Районно управление «Полиция» – Средец днес сутринта е получено съобщение от анонимен гражданин, за това че водачът на автобус, движещ се по линията Ямбол – Бургас е в нетрезво състояние. Своевременно около 09.15 ч. автобус «Мерцедес Спринтер 313», с ямболска регистрация е спрян за проверка в района до бензиностанция «Петрол» в Средец. Шофьорът А.А., 44 годишен от Ямбол е тестван с дрегер за употреба на алкохол – апарата отчел 1.29 промила. А.А. е задържан за срок от 24 часа в Районно управление «Полиция» – Средец. Съставен му е акт и е образувано бързо полицейско производство.

петък, 14 юни 2013 г.

Срам! Човек на ДПС оглави българското ФБР

снимка: spekulanti.com
В 18:30 часа ще започнат протести във всички големи градове срещу избора на Пеевски. 

За около 15 минути и с единствено защитно изказване на лидера на БСП Сергей Станишев парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС (Държавна агенция "Национална сигурност").
Номинацията му беше представена от премиера Пламен Орешарски. Пеевски беше избран със 114 гласа "за", десет бяха "против", а един се въздържа. От АТАКА гласуваха против.
В изказването си Станишев заяви, че вярва на Пеевски. Поемайки тежкия кръст, ще поеме своята отговорност, защото България в момента се нуждае от стабилност, заяви лидерът на БСП, който вече е разговарял за отговорностите на поста с депутата от ДПС. Станишев припомни, че самият той го беше уволнил като заместник-министър по времето на Тройната коалиция. Съдът обаче го оправда по всички обвинения, заяви Станишев.
Само няколко минути, след като Пеевски беше официално избран за шеф на ДАНС, в социалните мрежи започнаха да се появяват призиви за протести. Във Facebook вече има организирана група за протест пред Министерски съвет от 18.30 ч. срещу назначението.
В Бургас протестът също ще е в 18:30, но пред сградата на общинската администрация.
 След като в сряда президентът Росен Плевнелиев пусна промените в Закона за ДАНС, днес новите текстове са публикувани в "Държавен вестник". В приетите промени е записано, че председателят на ДАНС се избира от парламента по предложение на министър-председателя за срок от пет години (толкова ще е и мандатът на заместниците му). Тази сутрин депутатите изненадващо решиха да включат извънредна точка в дневния ред на заседанието си за избор на председател на ДАНС.
Всъщност за избора на Пеевски вина имат и бившите управници от ГЕРБ. В началото на заседанието на парламента партия ГЕРБ осигури кворума с 27 души, които след това излязоха от залата. Без тези действия на доскоро управлявалата партия, избирането на Пеевски щеше да бъде невъзможно. 

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Мъжката битова група "Божур" с награда от Китен

Снимка: Морски хора
Мъжката битова група "Божур" бе отличена с приз за съхранение на автентичните фолклорни традиции на Странджа на второто издание на МФФ „Атлиманска огърлица”. 
Наградата връчи кмета на град Китен Атанас Петров. Изпълненията на участниците в конкурсната програма на международния фолклорен фестивал се оценяват от жури с председател проф. д-р Стефан Чапкънов и членове народна певица Янка Рупкина, хореографа Дора Барева член на международния съвет по танци към ЮНЕСКО, народеният певец Лазар Налбантов, управителят на музикална компания Сънрайз Маринов - Марин Маринов и Калиопа Трендалифова,  старши експерт култура, образование и спорт към община Приморско.
МФФ „Атлиманска огърлица 2013” се провежда под патронажа на кмета на община Приморско Димитър Германов.

34 годишен от с. Градец е ограбил магазина в Момина църква

Вчера служители от Районно управление «Полиция» - Средец съвместно със служители на Базовата научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Бургас на база изготвена дактилоскопна експертиза установиха извършителя на кражбата от магазин за хранителни стоки, разположен в с. Момина църква, общ. Средец. Това е 34 годишният С.П. от с. Градец, обл. Сливен, който е криминално проявен и осъждан. С.П. е задържан за срок от 24 часа, като е направил пълни самопризнания за извършеното деяние. Работата по случая продължава.

вторник, 11 юни 2013 г.

Без граждани и съветници премина публичното обсъждане

Преди малко повече от месец, както е редно от общинската администрация обявиха предстоящото на 10 юни публично обсъждане за намерение за поемане на дълг от фонд ФЛАГ. Реализацията на подписаните договори по 6  проекти на обща стойност 15 078 278 лв. изисква мобилизация на значителен финансов ресурс под формата на оборотно  финансиране на разходите, преди тяхното възстановяване от Оперативните програми. За да се осигури безпроблемно и регулярно финансиране на проектите в съответствие с графика за реализацията им, единственият възможен начин за набавянето на такъв ресурс при преференциални условия за общините е кредит от Фонд за органите на местното самоуправление в България – „ФЛАГ” ЕАД.
На публичното обсъждане бяха презентирани 6-те проекта  от техните ръководители, а именно:
1."Доизграждане на канализационната мрежа и частична реконструкция на водопроводна мрежа в гр.Средец"; 
2."Деултум - врата към загадъчната Странджа" ;
3„Почистване и укрепване на коритото на река „Крива река” и участък от коритото на река „Факийска” в регулация на с. Факия, община Средец за предотвратяване на наводнения”;
4.„Отгледни сечи във високостъблени насаждения и култури, кастрене в горски култури до 40 годишна възраст в общински гори на Община Средец” ; 
5.„Закупуване на специализирана горска техника и оборудване за нуждите на Община Средец” ;
6.„Трансграничен културен център за деца”.
В цялата община бяха разлепени информационни плакати с информация за всеки един проект. 
По време на обсъждането в залата присъстваха единствено представители на администрацията, участниците в проектите и журналисти. Липсваха граждани, както и съветници. 
Според кмета Жабов липсата на граждани  е резултат от мащабната информационна кампания на администрацията. По думите му гражданите са били наясно с намеренията на община Средец. 
Дали същото се отнася за 17-те общински съветници, които би трябвало да присъстват, след като им е гласувано доверие от жителите на общината. В началото се появи шефката на местния парламент Надежда Палова, но след минути вече бе излязла. 
На наш въпрос при евентуален отказ на съветниците да гласуват предложението, дали ще има загуби за общината, от администрацията с видима усмивка отговориха, че е невъзможен подобен сценарий. Според тях няма как общинските съветници в местния общински съвет да не подкрепят намерението на администрацията. Иначе община Средец няма ресурса, за да покрие тези разходи при евентуална промяна на сценария. 

понеделник, 10 юни 2013 г.

Стартира дарителска кампания за семейството на Стоян Проданов


В община Средец стартира дарителска кампания за набиране на средства за семейството на Стоян Проданов. В сградата на общинска администрация в Средец вече има поставена кутия, в която всеки може да пусне своята финансова помощ за близките на загиналия в Челябинск българин.
Подобни пунктове за набиране на средства има и във всички учреждения на територията на община Средец.
От общината са превели 910 лева на сметката на съпругата на Стоян Яна Проданова. Средствата са прехвърлени от коледната благотворителна кампания на общината. 

неделя, 9 юни 2013 г.

36 годишен от Орлинци заподозрян в кражба

Центърът на село Орлинци
Вчера около 06.15 ч. в Районно управление «Полиция» - Средец е получено съобщение от 50-годишен мъж от с. Орлинци, общ. Средец, за извършен опит за кражба на собствения му микробус «Форд Транзит», с бургаска регистрация и кражба на четири найлонови торби с хранителни продукти.
Установено е, че на 07/08.06.през незаключена врата е проникнато в дома на мъжа, като от скрин в спалнята са отнети ключовете за микробуса. От масата до спалнята е отнет мобилен телефон, а от холната маса в друга стая са откраднати четири найлонови т
орби, пълни с хранителни продукти.
Неизвестният извършител се опитал да запали микробуса, но същия пропътувал едва 32 м. от дома на тъжителя, където е изоставен. 
В резултат на извършените оперативно-издирвателни мероприятия, като заподозрян в Районно управление «Полиция» - Средец за срок от 24 часа е задържан криминално проявеният Д.Г., 36-годишен от с. Орлинци. По случая е образувано досъдебно производство.

Почина Стоян Проданов в Челябинск


Починал е тежко раненият българин Стоян Проданов от Средец. 37-годишният шофьор на ТИР бе приет в болницата в Челябинск след взрив на ТИР паркинг в Челябинск, Русия, с 95 % изгаряния, в критично състояние. Проданов е починал тази сутрин. Това съобщиха на форума www.bglife.ru, цитирани от Флагман.

събота, 8 юни 2013 г.

ВАЖНО! 37 годишен мъж от Средец на косъм от смъртта в Челябинск


Наши съграждани спешно се нуждаят от помощ в Челябинск!!! Нужно е съдействието на посолството ни в Русия, юридическа помощ, подкрепена от страна на политическите сили на държавата ни!!! Нужна е и финансова подкрепа! 
На 1 юни в Челябинск при ремонт на ТИР се случва взрив и са пострадали двама български шофьори! Единия е с не толкова тежки изгаряния, но другия е с 95%! Там вече е управителя на фирмата, съпругата на шофьора! Той е в реанимацията, няма застраховка никаква, а ден в реанимацията е около 500 евро! Хората се нуждаят от съвет - към кого да
се обърнат за помощ! 
Момчето е от Средец, казва се Стоян Тодоров Проданов, на 37 години с две малки деца! Семейството е в паника.
За случаят ни информира сестрата на Стоян Иванка Инджова.

петък, 7 юни 2013 г.

Още медали за отбора по борба


Клубът по борба в Средец взе участие в 8-мо поред състезание, а именно Републиканският лично-отборен шампионат /РЛОШ/ за момчета, което е от календара на БФБорба и се проведе между 31 май и 2 юни 2013г. в  Разград.

На самото състезание нашият отбор беше представен от 7 състезатели, които се бориха за първи път по новите правила въведени от ФИЛА. Най-добре се представи Брайко Брайков/+85кг/, който се класира на трето място и завоюва бронзов медал в своята категория. Брайко затвърди класирането си от зимния щампионат/ДЛП/, където също се класира на 3-то  място в своята категория и доказа, че е много класен състезател. 
"Доволен съм и от представянето на Христо Дамянов/53кг/, който ако имаше още малко самочувствие и рутина, щеше да завоюва също медал, както и от Росен Петков/42кг/, който направи много хубави борби въпреки, че имаше много тежък жребий", заяви треньора на отбора Симеон Стаев. 
Другите участници на този шампионат Петко Петков/47кг/, Радослав Качулков/53кг/, Съби Гъбичев/59кг/ и Даниел Кадънков/66кг/, също завоюваха победи в предварителните кръгове, но като цяло не оправдаха очакванията на треньора за призово класиране на този щампионат.
"Класирането може би щеше да бъде по добро ако не беше тази промяна на правилата в последния момент, заради която доста добри борци не успяха да се адаптират към новите правила и не успяха да се класират на призови места", допълни Стаев. 
На шампионата бронзов медал завоюва и Живко Атанасов /38кг/, който е състезател, израснал и развил се в нашата школа по борба, но от тази учебна и спортно-състезателна година е приет за ученик в спортното училище в гр. Бургас и се състезава за отбора „Никола Станчев” гр. Созопол.

На работна среща обсъдиха пожарната безопасност през летния сезон

инж. Иван Жабов и инж. Живко Гърков
Пожарната безопасност в района, жътвената кампания и предприемане на конкретни мерки за охрана на складовите бази, в които ще се съхранява селскостопанска продукция, бяха обсъдени на среща с кмета на Средец Иван Жабов, кметове и кметски наместници на населените места, както земеделски производители, представители на Министерство на вътрешните работи и служители на двете горски предприятия на територията на общината. На работната среща беше обсъдена организацията за спазване изискванията за пожарна безопасност на площадките, на които ще съхраняват житните култури. Бе възложено на кметовете и кметските наместници по места да поддържат в изправност противопожарните водоеми и да обозначат пожарните хидранти. Пожарникарите от районната служба пожарна безопасност и защита на населението в Средец ще извършват системни проверки на пътните превозни средства, транспортиращи селскостопанска продукция с оглед предотвратяване и разкриване на закононарушения. Със специален стикер ще се обозначават само тези машини, които са изправни и пожаробезопасни. Комисар Живко Гърков, началник на пожарната в Средец подчерта, че едновременно с това ще се следи за състоянието на противопожарното оборудване на автомобилите и ще се налагат санкции при констатиране на нарушения. Кметът Иван Жабов запозна кметовете и кметските наместници с отговорностите им по упражняването на контрол по изпълнение на договорните задължения на арендатори и наематели на земеделски земи, както и с необходимите мерки във връзка с настъпване на пожароопасния сезон. На работната среща беше обсъдена организацията за спазване изискванията за пожарна безопасност на площадките, на които ще съхраняват житните култури. Бе възложено на кметовете и кметските наместници по места да поддържат в изправност противопожарните водоеми и да обозначат пожарните хидранти. Участниците в срещата обсъдиха и състоянието на гасаческите групи в населените места.

четвъртък, 6 юни 2013 г.

Професионалната гимназия в Средец обяви прием на ученици



Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство и електроника "Никола Йонков Вапцаров" обяви прием на ученици след завършено основно образование. Приемът е по две специалности, а именно Промишлена електроника и Механизация на селското стопанство. Документите за първия етап на класиране се подават между 3 и 5 юли, а на 8 и 9 се обявяват списъците с одобрените кандидати. 

Специалността Промишлена електроника е широко профилирана, даваща възможност за придобиване на средно образование, втора степен на професионална квалификация. Свързана е с проектиране, изработване и експлоатация на електронни схеми и устройства.
Другата специалност, изучавана в ПГМССЕ "Н.Й.Вапцаров" - Механизация на селското стопанство дава възможност за придобиване на средно образование, втора степен на професионална квалификация и свидетелство за управление на Моторно превозно средство категория "В" и "ТкТ".
"Ние участваме в изграждането на общо европейско образователно пространство, подчинено на 3 основни принципа, а именно качество на образованието, достъп до образование за всички и обучение през целия живот", заяви инж. Иван Иванов, директор на учебното заведение.
Професионалната гимназия в Средец е учебно заведение с над 50 годишна история и традиция,  продължаваща и до днес. През годините училището преминава през няколко трансформации: МТУ, СПТУ, техникум, а днес ПГМССЕ.

ГЕРБ се умори, напуска парламента

Снимка: БГНЕС
Парламентарната група на ГЕРБ напусна пленарната зала на Народното събрание и обяви, че повече няма да влиза.
По-рано днес депутатите от ГЕРБ не влязоха в залата и провалиха кворума за откриване на заседанието на парламента. След 25 минути обаче се регистрираха и Борисов поиска думата за изявление от името на групата си. Той заяви, че от днес партия ГЕРБ, която е избрана от над 1 млн. души и е победителят на изборите, но е подложена на провокации
от по-малки партии, излиза от пленарната зала.
"Останете си трите партии в Народното събрание, работете си, пилците се броят наесен, както е казал мъдрият български народ", заключи Борисов. И заедно с депутатите му напуснаха залата. 
По-късно пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Борисов заяви:  "Ние ще бъдем в парламента, ще срещаме хората, ще говорим с тях, ще бъдем коректив." Той обаче не уточни кога партията му може да се върне в залата. Попитан на какъв компромис е склонен, Борисов каза, че е нормално първата политическа сила, спечелила изборите, да има председател на Народното събрание и повече ръководни постове в парламентарните комисии. Ние сме първа политическа сила и вече ще се държим като такава, заяви още лидерът на ГЕРБ. По неофициална информация от БСП са отказали да дадат на ГЕРБ председателски места в постоянните комисии още преди парламентът да започне работа.

Социални помощи? Само срещу образование


“От 1 юли ще бъдат вдигнати обезщетенията за отглеждане на деца от 1 до 2 години. Те ще нараснат на 310 лв.”, съобщи в ефира на Нова Телевизия социалният министър Хасан Адемов.

По думите му профилът на това правителство „не е профил на правителство, което да раздава готовите пари”. „Социалният пакет цели да подобри животът у нас. С този пакет не се натоварва бюджета на страната”, добави министърът.
 Адемов каза още, че се търсят възможности за подпомагане на първолаците през тази година. „Възможностите на този етап е помощта за децата да се увеличи на 250 лв.”, поясни той и добави, че тези помощи, както и енергийните, ще бъдат заделени от бюджета на социалното министерство. “В условия на криза е най-важно да се подпомогнат предприемчивите. Ако непрекъснато се увеличават помощите за социално слабите, а не се обръща внимание на бизнеса, няма да има икономически растеж”, смята министърът. Според него държавата не трябва да притиска предприемчивите българи и да ги остави да се справят сами. По думите му страната трябва да се грижи единствено за тези, които наистина не могат да се справят с живота. Той обаче е категоричен, че помощи ще се получават само срещу образование. 
„Идеята е да направим нещо за тази огромна част от хората, които са необразовани и неквалифицирани”, каза той. По думите му най-големият проблем на програмите за временна заетост е, че те не генерират растеж. „Затова тези пари трябва да бъдат насочени към преквалификация”, смята той. Така ще имаме по конкурентна икономика. Относно пазара на труда, Адемов заяви, че всичко, което може да се направи е свързано с финансов ресурс, който обаче за тази година е изразходван. „Финансовият ресурс за тази година е изхарчен”, каза той

понеделник, 3 юни 2013 г.

Жив си ти, Ботев!


На 2 юни – Ден на загиналите за свобода на България и 137 години от смъртта на Христо Ботев, граждани и представители на патриотични организации, отдадоха почит и поднесоха цветя и венци на паметната плоча на загиналите за свободата българска.

В памет на всички, дали живота си за българската свобода и независимост бе отслужена заупокойно молитва. 
На сцената на читалището пък актьорите Валери Еличов и Христо Симеонов представиха спектакъл "Жив си ти". Пиесата по текст на Цветан Стоянов разказва за една несъстояла се среща между Ботев и Каравелов в навечерието на заминаването на Ботев с кораба "Радецки".


неделя, 2 юни 2013 г.

Честваме Деня на Ботев

Цяла България днес тържествено  отбелязва Денят на Ботев и на загиналите за свободата на родината.
В Средец в 20:00 часа ще се състои ритуал по поднасянето на венци и цветя пред паметника на загиналите за свободата на България.
В 20.30 часа на площад „България” ще започне спектакъл "Жив си ти". Пиесата, по текст на Цветан Стоянов, разказва за една несъстояла се среща между Ботев и Каравелов в навечерието на заминаването на Ботев с кораба "Радецки". Режисьор и сценограф на спектакъла е Христо Симеонов, музикалното оформление е на композитора Руслан Карагьозов. В ролята на Христо Ботев е Валери Еличов, а в ролята на Любен Каравелов - Христо Симеонов.

Бон Бон Оле на сцена в Средец за Деня на детето


Шеметно, пъстро, магическо. С тези определения можем да направим аналог с представлението на ДКТ Бургас в салона на читалището в града, в което бонбоните пеят, тортите се превръщат в екзотични птици, кроасаните играят казачок, а тарталетите са прелестни балерини. И всичко това бе в чест на Деня на детето. 

Театралният спектакъл зарадва най- малките от детските градини и началния курс на училището. Любим герой на малките зрители стана чудовището Плесен, което успява да въвлече в хитри планове, предателство и недоразумения захарните герои и да вземе магическата пръчка на Водещия - магьосника Бонбон. 
Автор на спектакъла Бон Бон Оле е Томас Имов, Мирослава Топчиева, а режисьор Томас Имов. Сценографията е на Свила Величкова, а  музика дело
на Кристиян Бояджиев.

ФК "Странджа-Агрокорн" завърши сезона на 3-то място в "А" областна група


Играчите на от ФК”Странджа- Агрокрон” излязоха в почивка. Миналата неделя играха последния мач за сезона срещу ФК "Вихър - 2000" Айтос. Средец победи Айтос с 8:4. Мача премина спокойно, без нарушения от страна на играчите и на агитките на двата клуба. Голмайстор на мача беше Стоян Стоянов, който вкара 3 гола, неговите съотборници Кузманов и Лемперов по 2 гола , а Василев 1. Отборът се класира на третото място и бе награден с купата за сезона на А областна футболна група.

Голмайсторът за сезона с 24 гола е Енчо Лемперов, а защитата водена от Станислав Георгиев е допуснала само 33 гола за целия сезон. Отборът е изиграл 30 срещи и имат вкарани 88 гола.Тази година те участваха и в турнира на аматьорската лига във „В” републиканска група. Представиха се достойно като отстраниха „ Мастър” и „Несебър”, достигнаха до полуфинали и на дузпи загубиха от „Верея” Стара Загора. Новият сезон ще започне в края на август. Селекция на нови играчи, които ще бъдат поканени на подготовката и контролите, ще са под зоркия поглед на треньора на ФК ”Странджа- Агрокорн” Николай Георгиев. Той е с много добра репутация на бивш футболист на Средец, а също така и на „Черноморец” и „Нефтохимик” Бургас. Новите играчи на Средец ще имат добра техническа база и уникален треньор, което е предпоставка за изкачване на едно стъпало по- нагоре в А областна футболна група.