петък, 15 април 2011 г.

Фонд "Земеделие" ще изплаща помощи на стопаните с районите на шап

протест в М.Църква
Фонд "Земеделие" започва да изплаща помощи на земеделските производители от засегнатите с шап общини Средец, Царево и Малко Търново, съобщиха от земеделското министерство, пише Дневник. Средствата са по програмата за държавна помощ de minimis и са за изхранване на възприемчиви животни към болестта шап. Те ще се изплащат до изтичане на тримесечния карантитен период, обясниха от ведомството.

Схемата de minimis позволява да се въведе механизъм за подпомагане при кризисни ситуация. Всяко стопанство може да получи максимум 7500 евро. От земеделското министерство съобщиха, че ще изплащат между 45 и 432 лв на животно в зависимост от вида му. За да се задейства по-бързото изплащане на средствата пък служители на фонда ще приемат на място в Бургаско документите на фермерите.

Шапът беше открит в България в началото на 2011 г. след 12 години пауза като се смята, че е пренесен от Турция чрез диви животни. До момента са регистрирани 9 огнища на болестта като всичките са в Бургаско. Освен избиването на животните от засегнатите села, ветеринарните власти наложиха и карантинна зона около тях, което създаде сериозно напрежение сред животновъдите. Те нямат право да извеждат животните си на паша, нито да продават продукцията им.

През последните две седмици почти ежедневно животновъдите от Странджа, имащи ферми в карантинната зона, протестираха в Бургас, искайки след преглед от ветеринарни лекари да им бъде разрешено да продават месо и мляко от животните си, както и да се задейства компенсаторния механизъм de minimis, чрез който да покрият разходите си за фуражи, след като им е забранено да държат животните извън  фермите. Беше решено за Великден те да имат право да продават продукция след преглед и разрешение на ветеринарните власти. Те ще могат обаче да реализират продукцията си само в Бургаска област.