понеделник, 12 септември 2011 г.

Интервю с шефа на общинския парламент и на БСП Средец Георги Георгиев


снимка: Средец Нюз

Автор: Надежда Николова
Фото: Георги Маринчев


-Г-н Георгиев, наближава края на мандата с какво ще го запомните?
-Мандата ще го запомня с това, че беше достатъчно конструктивен за работата на общинския съвет. Важното е, че през този мандат не допуснахме пряко политизиране на проблемите на общината и се опитвахме да гледаме прагматично на нещата и това ни даде възможност почти с консенсус да приемаме решенията в общинския съвет. Единици са случаите когато е имало политическо противопоставяне по отношение на определени решения на общинския съвет. Показателно е това, че през този мандат ние имаме едно или две върнати решения от областния управител, едното от които е обжалвано от нас в административния съд и неговата заповед е отменена.  Сега в края на мандата предстои да има още едно заседание, което се надяваме да не бъде използвана за трибуна на политическа агитация независимо, че голяма част от настоящите общински съветници ще бъдат отново кандидати за съветници, а някои и за кмет. Предполагам, че и през предизборната кампания ще запазим добрия тон.
-Настоящият общински съвет има 9 постоянни комисии и всичките те са председателстващи от БСП. Защо няма от други политически партии председатели?
-Не е вярно, в комисиите всички общински съветници участват за разлика от други общински съвети...
-Въпроса е, защо всички председатели са от БСП.
-...ще ви отговоря. Има общински съвети, където другите политически партии имат мнозинство и не допускат други общински съветници да бъдат членове... Ами нормално е ние като партия, която е поела отговорността и управление на общината да имаме място в ръководството на общината. Това е основната причина и в началото на мандата ние водихме разговори с останалите политически партии за да имат и те да имат представители в ръководството, но не успяхме да стигнем до някакъв консенсус.
-Предизборната платформа на БСП е готова? Какво ще залегне в нея.
-Значи нашата предизборна платформа в момента се готви. Тя ще заема две части: едната ще бъде един отчет за свършеното през този мандат. Ние имаме записани всички ангажименти, които сме поели през 2007 година и ще направим сравнение  на това, което тогава сме обещали и какво сме свършили. Това е базата върху, което ще бъдат определени насоките в следващите години. Тя се работи в момента, провеждаме срещи в населените места, получаваме идеи от хората за най-належащите въпроси, които те смятат, че трябва да бъдат решени в следващият мандат. Ще има възможност обществеността да се запознае, тя ще бъде обявена.
-Как виждате перспективата младите хора да се върнат в Средец? Сега всички обещават да ги върнат.
-Понякога се поемат ангажименти, които мисля, че не биха могли да се свършат. Има някои условия младите да се задържат в нашия град. Това е разкриване на нови работни места, това е един от най-тежките моменти. В момента България е в криза, в криза е и общината. Реално само бизнеса би могъл да разкрива работни места. Общината в своята дейност би могла само да подпомага и създава условия за развитието на този бизнес, но самата тя има много ограничен ресурс за откриване на работни места, но искам да спомена, че през този мандат се оказа, че общината е най-големия работодател на територията на общината. Има разкрити около 200 работни места. Искам няколко неща да кажа. Например разкриването на социалния дом във Факия, в който се създадоха 26 работни места. В дома за стари хора също има около 20 работни места. Сега има един проект по програмата за човешките ресурси и в момента са ангажирани от общината около 70 човека, които работят в момента, но това са временни мерки, които не биха могли да решат проблема. Жалкото е, че нашата община е до един голям град, като Бургас. Той дава по-големи възможности на младите хора да намерят работа.
-Какво  е вашето виждане по отношение на Общинската болница и опазването на здравето на възрастните хора от Общината?
-В момента състоянието на общинската болница не е завидно. Тя изпитва всички затруднения на здравната реформа. Независимо от това общината регулярно е подпомагала болниците за апаратура. В момента дори за една от болничните пътеки се заплаща от общината, въпреки че ЗОК би трябва да финансира болниците. Нашата болница не отговаря на някои от критериите и затова има само няколко пътеки, които се заплащат от Здравната каса. Ние наскоро приехме решение на общинския съвет, с което искаме да решим до известна степен проблема. Има заявен инвеститорски интерес от фирма “Мидия”, която в момента има кардиологичен център в Бургас и иска в старата сграда на болница, където в момента е вътрешно отделение да изгради един център по кардиохирургия и следдолекуване на хората, които са били на лечение в град Бургас. Това е един начин, по които смятаме, че можем да привлечем и повече специалисти. Общината обслужва и личните лекари, които обслужват територията на общината, но за съжаление нашите села са изключително малки като население и не са привлекателни на личните лекари. Разходите им стават много повече от колкото приходите. Нашата болница не може да бъде изключение от общото състояние на здравеопазването на страната ни.
-Какви мерки ще се вземат по отношение на нерегламентираното сметище край града след като общината трябва да извозва боклука си в Братово?
-Кое не е регламентирано сметище? Значи в момента нашето сметище има временен статут до изграждане на регионалното депо в Братово. Това е голям проект между 8 общини в областта, където водеща е Бургас и след това ще трябва да извозваме нашата смет до Братово. Аз не бих могъл да кажа на какъв етап е на изграждане това депо и кога ще започне да функционира.
-Разкажете накратко защо беше това обществено обсъждане, на което не ни допуснахте?
-Ами аз не знам...Значи в качеството си на гражданин всеки може да влезе, но може би проблем е заснемането
-Не, въпроса не е в това защо не сме допуснати. Въпроса е за какво беше това обсъждане.
-В момента предстои реализирането на три проекта, за които е необходимо осигуреното финансиране. За всички проекти по европрограми трябва първо да се осигури финансирането от страна на общината и след завършването му проекта се разплаща от управляващия орган в случая министерство. Ние искаме да теглим кредит, с които да бъдат реализирани тези проекти...
-В какъв размер е кредита?
-Значи по различните проекта са различни стойности.