четвъртък, 9 юни 2011 г.

ЕВН пречи за изграждането на ВЕИ в Средец

ЕВН попречи за изграждането на ВЕИ Средец, като отказа на фирма да я присъедени към мрежата си. Комисията за защита на конкуренцията, с определение, предяви твърдение за извършено нарушение на “ЕВН България Електроразпределение”АД, гр. Пловдив, на чл.21, ал.5 от ЗЗК. Нарушението се състои в необоснован отказ за присъединяване към електроразпределителната мрежа и съответно злоупотреба с господстващо положение.

Производството е образувано след постъпила жалба от страна на „Спайдър Електроникс“ООД, гр.Бургас. Компанията е планирала изграждането на фотоволтаични централи за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници в община Средец.

КЗК установи, че ЕВН е отказало да присъедини жалбоподателя към електроразпределителната мрежа, в първоначално определената точка, с мотива че не съществува техническа възможност за това. Подобно поведение има антиконкурентен ефект, тъй като изключва потенциален конкурент от пазара на производство на електроенергия от ВЕИ и засяга потребителските интереси в дългосрочен план.

Определението не подлежи на обжалване.

В срок от 30 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание по реда на чл.76 от ЗЗК.

Съгласно ЗЗК, ответните страни имат право да предложат поемането на задължения, с които да се преустанови поведението, във връзка с което е образувано производството.

След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора.


Автор: Бургас Нюз