четвъртък, 9 юни 2011 г.

Панаири в ГЕРБ - Средец, чак бургаският кмет ги усмирява

Шумни циркове се разиграват в местната структура на ГЕРБ в Средец по време на номинирането на кандидати за кметове в привидно спокойната община. За да се потушат панаирите и да не изпада организацията в крайно унизително положение се е стигнало дори до намесата на бургаския кмет Димитър Николов, който да може с авторитета си да усмири страстите на герберите там. Скандалите, широко коментирани сред местните жители са провокирани от поредицата опити за смяна на ръководството на партията, както и от гласуването на кандидати за кмет и общински съветници за местните избори през тази есен, проведено на събрание на 21 май.
 Още преди два месеца герберите са започнали опити за вътрешен преврат. Тогава начело на структурата е бил Иван Ненчев, брат на бившия кмет на Средец и настоящ служител към Министерството на регионалното развитие Ненчо Ненчев. В челните редици на бунта срещу него застанали военният Божидар Камалиев, който на предходните избори е бил в листата на Ненчев, но по-късно изваден от там, заради нечисто съдебно минало, твърдят гербери. Негов съюзник е и  директора на гимназията по механика и електроника в Средец Иван Жабов. Първият  път да потуши нажежените страсти в партийните редици се опитал депутатът Стоян Гюзелев, но безуспешно. По време на повторно проведено събрание в Средец  отишъл именно кмета на Бургас Димитър Николов, който казал на местните, че по време на избори е важното да са единни. Чак след неговата намеса герберите свикали нов форум, на който избрали поредното ново ръководство. Така начело на организцацията застанала Надежда Палова, която работи в кооперативната опитна станция. Според членове на партията зад всички тези рокади , непрекъснати избори и опити за преврат стои областния лидер Димитър Бойчев, който през последните години не успял да намери общ език с Ненчев. 
Кулминацията в маратона от гласувания и бъркотии в местната структура е била по време на номинациите на кандидатите за кметове. Предложени са били три кандидатури – на новата шефка Палова, на общинския съветник Станимир Андонов, и на Иван Жабов. Хората в Средец масово говорят, че именно Жабов ще е лицето на ГЕРБ и припомнят, че той е близък до средите на БСП и дори е имало шанс да бъде техен претендент за градоначалник в случай, че сегашният кмет Тодор Пройков откаже да се състезава за нов мандат. След като Пройков обаче даде заявка, че ще се включи в битката тази есен, Жабов си намери нова партийна подкрепа – тази на ГЕРБ, коментират негови опоненти.

Автор: Бесове.бг