вторник, 4 октомври 2011 г.

Божидар Божинов: Турция няма място в ЕС


-Г-н Божинов, вие сте от партия “ГЕРБ” и имате големи шансове за местните избори. Какви резултати очаквате?
-Моите очаквания са, че имаме шанс да сменим статуквото в Средец и кандидата на “ГЕРБ” да спечели с болшинството от гласовете на общината. Също така се надяваме на подкрепата на партия “АТАКА” в общината, защото ние сме и  политически партньори в парламента и изповядваме едни и същи идеи, така че се надяваме партия “АТАКА” също ще бъде партньор в тези избори.
-Вие обикаляте и се срещате с хората и дори ви предстои среща с живущите в блоковете. Какво ви казват те и кои са най-големите проблеми за тях?
-Най-честите проблеми, които поставят хората са инфраструктурата, лоша общинска администрация, проблемите с престъпността от битов характер, насаждането на хора от криминалния контингент, хора които са с явно криминално минало и продължават да бъдат толерирани от сега управляващите от БСП, което е недопустимо на сегашният етап. Трябва да се покаже на всички жители на общината, че закона е еднакъв за всички и никой няма да бъде толериран в бъдеще и да проявява подобен тип поведение.
-Вие преди два дни проведоха среща с жители на улица “Преображенска”, където обещахте, че ще бъде решен проблема с ученическия автобус до Бургас, а днес от предизборния щаб на БСП също ще проведат среща с родители, на която да бъде начертан графика?
-Политиката на общинската структура на БСП е резултат... по-скоро е следствие от това, което вършим ние като предизборни обиколки с гражданите. Същото това го наблюдаваме в родното ми село Загорци, където след четири годишни обещания на един от местните жители се получи прецедент и започнаха да правят изцяло улицата до дома на същия с цел предизборно решаване на проблема, така че моето мнение за всичко, което се случва в щаба на БСП е плод на всичко това, което ние правим и във всички медии даваме гласност на проблема. Въпреки всичко подчертавам каквото и да става на тези местни избори важното е едно и то е да се смени управляващата партия в общината независимо от това какво се случва в дясното пространство в общината. Няма неразрешими проблеми и аз мисля, че всички хора в общината, които мислят и разсъждават европейски и по човешки те трябва да помогнат да се смени това статукво и аз така призовавам, чрез вашия информационен сайт всички да подкрепят Иван Жабов, защото той е един достоен човек и мисля, че ще бъде един много добър кмет на всички жители на общината.
-Вашата партия има ли нещо общо с БСП в общината?
-Категорично искам да заявя, че от девет месеца работя в този екип, който издигна кандидатурата на г-н Жабов и никога по никакъв повод пред моите очи и пред очите на колегите не е ставало някакво явно съглашателство или някаква сделка с БСП. Категорично заявявам, че Иван Жабов е кандидат на ПП “ГЕРБ” и няма нищо общо с Българската социалистическа партия категорично!
-Купувате ли гласове, г-н Божинов?
-От наблюденията, които имам, срещите които правим с хората никога до сега един от нашите представители не  си е позволил да извади пари от джоба си или да призовава някой към продаване на гласове. Кампанията, която водим е кампания, която е с някакво послание и политики, които ще се извършат от нашата партия на територията на община Средец. Политики, които са свързани със законност, с усвояване на евросредства и промяна на живота на хората на територията на община Средец и подчертавам насочваме политиката към селата в община Средец, защото хората от селата наистина са забравени.
-Вие сте в ръководството на партията, но защо не сте кандидат за общински съветник?
-Този въпрос за мен не е от особено значение. Това, което провеждаме като политика е да бъдат издигани млади хора, които имат бъдеще в общината. Реализацията в личен план на самия мен е в това дали ще успеем да променим нещо, за мен е по-важно хората, които са в тази листа да изповядват политиката на ПП “ГЕРБ” и която евентуално ще бъде приложена, чрез техните качества и възможности...
-Тоест вие не изповядвате политиката на ГЕРБ?
-Аз имам принципи, които изповядвам, но заставам зад политиката на партия “ГЕРБ”, но аз съм по-скоро в качеството си на експерт, а не тясно партийна фигура в този екип. Аз като човек, който се е занимавал с бизнес и конкретно с земеделие и животновъдство моята роля ще бъде да помагам и съветвам за този ресор. Подчертавам, че аз съм експерт, а не тясно партийна фигура.
-Според слухове в Средец постовете в община Средец от партия “ГЕРБ” са раздадени и вие какъв пост ще заемете, ако спечелите?
-Категорично отново заявявам на заседание на нашата група и на щаба никога не е коментирано нещо за разпределяне на постове след евентуална победа. Това, което правим е да работим за победа. Никой не си е позволил от ръководството и предизборния щаб на Иван Жабов да коментира постове нито за община Средец като администрация, нито кметски наместници или нещо друго. Хора, които са изнесени на предни позиции, а именно в листата на партия “ГЕРБ” и кандидатите за кметове по места са коментираните. Това са инсинуации в публичното пространство и в медиите от хора, които в момента са в друга политическа сила, визирам РЗС и са бивши членове на партия “ГЕРБ”. Още веднъж искам да заявя, че екипа на г-н Жабов работи с цел спечелване на избори.
-Това, че казвате на хората, че ако не спечели партия “ГЕРБ” няма да има толкова парични потоци не ги ли принуждавате да гласуват за вас?
-Аз мисля, че хората са достатъчно разумни да преценят добре дали екипа, който работи в тази посока е способен и деен, защото съгласете се в една община не може само да се разчита на европейски средства. Има много други начини, по които може да се привличат пари и основното нещо, което аз като експерт съм го казал е, че трябва общинската администрация да работи за привличането на структури, които се занимават с бизнес във финансов и икономически план, които те да отварят работни места и да плащат данъците си в общината за да  могат тези общински структури, които работят да имат достатъчно средства за да провеждат политика по отношение на социално слаби, пенсионери, културни и училищни мероприятия. Не е единствения начин еврофондовете за привличане на инвестиции. Аз като експерт мога да кажа, че и други страни членки на ЕС могат да бъдат привлечени тук като частни партньорства...
-Как ще коментирате шапа и ограда по границата?
-Това е една абсолютно необходима мярка, която трябва да стане част по-скоро, защото Република Турция, която се стреми да стане член на ЕС не спазва уговорките, които прави с Европейската общност и основния проблем с тази страна е, че те не зачитат България като държава, която е член на този съюз. Те нанасят големи вреди на животновъдите по граничните райони. Затова моето мнение е, че тази ограда трябва да бъде сложена час по-скоро и да се ликвидират последствията от тази болест по превенция с общината и тясно сътрудничество с министерството и всички органи, които отговарят за тази политика.
-Трябва ли Турция да бъде член на ЕС?
-Това е един много сложен въпрос, но мнението, което аз бих казал е, че Турция първо трябва да си изпълни задължението по международните задължения и сключените специално с Република България за бежанците, по които аз съм тясно свързан. Неможе една страна, която не си изпълнява задълженията на бъде кандидат за член на ЕС, но това е лично мое мнение. Мое мнение също е факта Турция като съвременна и модерна държава иска да възроди Османската империя, но не чрез военни действия, но чрез експанзия от икономически, културен и ред други признаци, които са свързани с това. В тази връзка бих искал да подчертая, че приемането на толкова голяма държава в ЕС е нож с две остриета. И от икономическа и от културна гледна точка и ако това стане ще търпим много негативни последици от това, но това е лично мое мнение...
-Тоест не споделяте политиката на партия “ГЕРБ”, която подкрепя Турция в ЕС?
-Официалната политика на партия “ГЕРБ” е едно,  а лично моето мнение като гражданин е съвсем друго