четвъртък, 2 август 2012 г.

Доживяхме! Издигат паметник на Апостола в Средец

Снимка: Интернет
Паметник на Апостола на българската свобода Васил Левски ще бъде издигнат на централния площад на града, който вече носи името „България”.
На паметната плоча ще бъде изписан един от заветите на на Апостола на Свободата, послания пренесени през вековете, които и днес изпълват със съдържание думи като: Свобода, Народ, Родина. 
„Тази година се навършиха 139 години от обесването на Васил Левски. 139 години нашият народ се прекланя пред подвига на Апостола на Свободата. С този акт на преклонение, ние отдаваме почитта си към героя, отдал живота си за свободата на нашето отечество. През месец септември за празника на Средец ние ще открием паметник на Апостола. С този символичен жест искаме да покажем нашето преклонение пред паметта на Васил Левски и да докажем, че славното минало на нашия народ и светостта на родния дом, бъдещето на нашия град, неговото минало и българската история могат да ни обединят и да ни накарат да се гордеем, че сме потомци на велики национални герои, като Дякона”, каза кмета на Средец  Иван Жабов, цитиран от пресцентъра на общината.
Красива зеленина, алея и  пейки ще оформят мястото около паметника. Главния архитект на града, Паруш Зафиров и кмета на общината вече са обсъдили няколко варианта на паметната плоча, прието е и предложение от граждани на нея да бъде изписан цитат от бележника на Левски.

Статията отразиха: E-Burgas   Radar.bg