неделя, 19 август 2012 г.

Възпоменателният събор на "Петрова нива" - кантар на родния патриотизъм

Вчера в местността "Петрова нива", край Малко Търново се проведе традиционния възпоменателен събор. Мероприятията започнаха с научна конференция на тема „Исторически и съвременни проекции на Преображенското въстание”, а преди това стартира и първия поход до с. Стоилово.
Патрон на събора бе Президента на страната, Росен Плевнелиев, който въпреки, че обеща да присъства не дойде нито той, нито вицепрезидента Маргарита Попова.
На събора на "Петрова нива" пристигна и автобус с група от Средец, която наброяваше над 50 души, които бяха организирани, а средствата по транспорта и престоя пое лидера на партия "Атака", Волен Сидеров, който е и депутат от Бургас. (Очаквайте интервюто, което взехме от него). В групата освен членове и симпатизанти на партията, имаше и членове на тракийското дружество и клуба на пенсионера в Средец. "Бяхме потърсени за помощ от местни организации в Средец и веднага откликнах, осигурихме им транспорт за да дойдат на събора", заяви пред нас, Сидеров, който още от сутринта бе в местността, заедно с колегите си народни представители Десислав Чуколов и Деница Гаджева.
От сутринта на "Петрова нива" бе и кмета на община Малко Търново, Илиян Янчев, който бе категоричен, че на тазгодишния събор няма да присъства чалгата. В късният следобед, Янчев, бе  на входа, където посрещаше официалните лица.
Кметът на Малко Търново, Илиян Янчев, разговаряше дълго с
Председателя на "АТАКА", Волен Сидеров.
На събора от сутринта бе и друга група от Средец, тази на структурата на ВМРО-НИЕ. "Тръгнахме рано сутринта 4 автомобила с хора от Средец за да участваме във възпоменателния събор", отсече председателя на структурата в Средец, Виктор Савов".
Третата група от Средец бе тази на партията на телевизия "СКАТ", Национален фронт за спасение на България. Тя наброяваше 3-ма души, а именно координатора на структурата в Средец и техник в "СКАТ", Руси Ангелов, заедно със своята съпруга и още един от техниците на медията в Средец, които и носеха табелата "Средец" на шествието до паметника в местността.

Виктор Савов, заедно с младежи от структурата на ВМРО-НИЕ
От името на община Средец на "Петрова нива", пристигна зам. кмета на общината Николина Дамбулова, заедно със своя син, Любомир. Дамбулова поднесе и венец от името на община Средец и бе посрещната радушно от кмета, Янчев.

Вечерта в храм-костница "Света Петка", Сливенския митрополит Йоаникий отслужи Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци. По време на отслужването и се присъединиха и народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев, Иван Вълков и Стоян Гюзелев, който също бе със сина си, Атанас. Пенко Атанасов, пък бе представителя на БСП, който също се включи по-късно. От сутринта в местността "Петрова нива" бе и председателя на тракийските дружества в страната, Красимир Премянов.
К.Премянов, Н. Дамбулова, И.Янчев, Д. Чуколов и В. Сидеров
След заупокойната молитва на импровизирана сцена думата имаха кмета на Малко Търново,  Илиян Янчев и Красимир Премянов, които се явяват и като организатори на събора. По-късно бяха поднесени венци и цветя на паметника, а след това вечерта завърши с концерт.
Днес отбелязването на Илинденско-Преображенското въставие в местността "Петрова нива" приключи с посещения на музейната експозиция. Очаквайте и видео материал./Sredets News