понеделник, 27 август 2012 г.

Иван Жабов: Искам хеликоптер!

Снимки: Sredets News
"Искам хеликоптер!", това заяви в телефонен разговор с губернатора Константин Гребенаров, кмета на Средец инж. Иван Жабов. Телефоните на градоначалника не спряха да звънят през целия ден, голяма част, от който той прекара в кризисния щаб и до огъня, който бушува на територията на община Средец. 
Минаха 24 часа, от както бе обявено бедствено положение на територията на община Средец. Епицентърът на пожара бяха селата Вълчаново, Сливово, Синьо Камене и Суходол. Днес нещата обаче се промениха в отрицателна посока. Огънят се разгъна на много по-голяма територия. Заради силния вятър огъня премина главния път Средец - Елхово и продължи към с. Факия. 
Кметът на общината Иван Жабов, потърси помощ от своя колега в Бургас, Димитър Николов, който веднага изпрати водоноски. 
Следобед огъня стигна и с. Драка, където са изгорели две къщи, едната от които е била обитаема. Пожарът потегли и към село Радойново, а по-късно бе и на 200 метра от село Гранитец. Земеделски производители от района на засегнатите села се включиха с техника.
През деня на телефон 112 се получи и още сигнали за пожари в община Средец, сред които бе и село Дебелт. Установи се обаче, че сигнала за пожар в село Дюлево е шега.
Оказа се, че една от най-големите по площ общини в България - Средец е непосилна за справяне с подобни пожари. На мястото имаше противопожарни екипи от Бургас, Сливен, Ямбол, Елхово, Тополовград.
В късният следобед в кризисния щаб пристигна и областния управител на Бургас, Константин Гребенаров./Sredets News