понеделник, 27 август 2012 г.

Мариела Гъркова, еколог: Последиците от пожара са тежки за околната среда

инж. Мариела Гъркова, снимка: Sredets News
"Тежки последици за околната среда", това заяви пред нас, инж. Мариела Гъркова, която е еколог в община Средец, относно пожарите, заради които бе обявено бедствено положение в Средец.
"По пътя на пожара всички животни като таралежи, костенурки, гущери, както и  насекомите и микроорганизмите по повърхностния слой на почвата са унищожени. Едрите животни са избягали. Това нарушава екологичния контрол", констатира Гъркова.
По думите и причина за пожара е човешката небрежност, а не сметище. Ако има наличие на такова, то оказва влияние на въздуха, имайки и предвид сушата това лято.
"Щетите се ограничават от факта, че е преминал сезона на гнезденето и птиците са отлетели.", заяви още, Гъркова. Тя допълни още, че се влошава и качеството на атмосферния въздух, защото се увеличава праха и вредните вещества. 
На въпрос как ще бъде възстановено това, Гъркова заяви, че ще трябва животните да мигрират за да се възстанови местопребиванието им. Но възстановяването ще бъде наистина трудно и ще изисква голям период от време.