четвъртък, 9 август 2012 г.

Църквата - музей в Дебелт заплашена от срутване

Снимка: Архив Sredets News
С камбанен звън единствената църква  в село Дебелт, носеща името "Света Богородица" посрещна стоте туриста от Казанлък вчера.
Тя е строена по време на Османското робство през далечната 1871 година, а днес е музей. Музей, който  е застрашен от падане, тъй като не е поддържана достатъчно. 
Разговаряхме и с Иван Монев, (виж видеото) който е отговорник на църквата - музей, която няма свещеник. Иван живее в близост до духовния център на селото и по празници винаги я отваря. 
"До сега никой не съм върнал, който дойде винаги я отварям", разказва Монев. Според него е срамно в най-голямото село да няма свещеник. Тази роля в момента я изпълнява протойерей Недялко Радев, който е свещеник в Средец, но отговаря за всичките села и не може да се справи. 
Отговорникът Иван Монев иска
да бъде избрано църковно
настоятелство в Дебелт.
В селото отдавна се говори за изграждане на нова църква, която да бъде в централната част на селото, тъй като тази е в самия му край. Сред възможностите за запазване на тази е кандидатстването по програма. Кметицата на селото Иванка Ангелова, заяви, че ще направи каквото може за да може Дебелт да спечели средства за ремонт на своя храм.
От църквата "Света Богородица" два пъти са отмъквали икони. Според Иван Монев крадците са били хванати, а иконите са били в полицията повече от година, но не са върнати.
Sredets News се свърза и с Пресцентъра на РДВР Бургас, от където научихме, че са били задържани двама души, а в момента се води производство. Намерени са само 4 стойностни икони, които се водят като веществени доказателства, а след процеса те ще бъдат върнати в храма, който преди да бъде църква е изпълнявал функциите на училище./Sredets News

Статията отразиха:  Бесове.бг