петък, 25 октомври 2013 г.

Диана Йорданова: Винаги подкрепям предложения, желани от народа, каквото бе мораториума за земята


Автор: Sredets News 

Диана Йорданова е родена на 18 януари 1971 година в град Бургас. Завършва Английска гимназия в морския град, а по-късно и висша математика. Второто и образование е „Счетоводство и контрол“. Собственик на счетоводна къща, член на Областно ръководство на ПП ГЕРБ Бургас и общински съветник в ОС Бургас в предния мандат. Втори мандат е народен представител от ПГ ГЕРБ. Член е на парламентарната комисия по бюджет и финанси и в комисията по енергетика.


- Г-жо Йорданова, изминаха няколко месеца, откакто премиер е Пламен Орешарски. Вашата оценка за работата на правителството?
- Управление на инат, управление на заем, но някой трябва да плати сметката за това. За съжаление това ще бъдат всички български граждани! Първите сто дни управление без програма, бе много лесно, но когато трябваше да има отчет, се видя, че няма какво да се отчете. Имаме голи обещания, популизъм, подвеждане на българските граждани, един премиер, който има говорители в лицето на своите коалиционни партньори, които подкрепят управлението. Имаме некомпетентно и непрофесионално, а не експертно управление! Няма нищо лошо да има ясно изразена политическа отговорност. По-лошо е когато две политически партии се опитват да се скрият зад експерти. В кабинета има експерти. Но самият опит да се бяга от политическа отговорност, маскирайки се зад различни формати, е грешен за българите. Трябва да е ясно кой взема решенията, за да не остават хората с убеждението, че не са управлявани качествено. Не бива да се бяга от партийната отговорност чрез експерти.
- Вие сте втори мандат народен представител. По време на 41-то НС вие бяхте управляващи, а сега сте опозиция. Коя от двете позиции ви прави по-отговорни?
- Еднакво отговорно се отнасям към работата си преди и сега. Дължа го на хората, които са ми повярвали и гласували доверие.
- В публичното пространство от ГЕРБ неведнъж сте заявявали за негласна коалиция между БСП - ДПС - АТАКА. Преди дни обаче вие заедно с част от народните представители на КБ подкрепихте предложението за мораториум на АТАКА?
-  Да, винаги сме подкрепяли предложения, удовлетворяващи исканията на голяма част от българското общество и най-вече, защитаващи българския интерес.
- По време на последната комисия по бюджет и финанси, на която сте и член, председателя на НС Михаил Миков заяви, че ще предложи намаление на бюджета на парламента, както и ще отложи ремонта на зала в административната сграда на НС, която да бъде превърната в пленарна зала. Позицията на ГЕРБ е различна, но за да стане това реалност са нужни около 27 млн. лева. Нужен ли е този разход?
- Ремонтът на залата по никакъв начин няма да увеличи бюджета на НС, все някога трябва да се започне. Никой не е казал, че за една година трябва се ремонтира, още повече това е ориентировъчна стойност. Вие самият сте свидетел, че сегашната зала не предоставя елементарни условия за работа - няма къде да си сложиш материалите, да напишеш нещо. Общо взето се работи "на коляно".
- Ще успее ли правителството да оцелее до края на мандата си?
- Бъдещето ще покаже.