сряда, 22 август 2012 г.

Орлинци се гордее с библиотеката си, вече имат и компютър

Снимка: Sredets News
Библиотеката разположена на втория етаж в местното кметство, е притегателен център за малки и големи любители на книгата. Най-много се четат детските книжки с приказки, големите предпочитат любовните романи и криминалетата.”Библиотеката ни е голяма и дори смятаме да отделим още една стая за новите книги.”каза кметския наместник на селото Йорданка Василева. Тя се надява и на дарители, който биха подарили книги или средства за тяхното закупуване.
”Имаме много деца в селото и всички обичат да четат, всеки който иска да дари книга е добре дошъл", допълни още Василева.
След разговор с кмета на общината, инж.Иван Жабов, в читалището вече разполагат и с компютър, придобивката ще служи основно за обмяна на информация, свързана с дейността на самодейните групи в читалище "Искра 1906".
"Имаме много добра кукерска група, децата от селото също идват да танцуват, така по лесно ще правим новите, хореографии на танците и ще разучаваме нови песни”, хвали се Василева. „Имаме свободен достъп до интернет в селото, ние сме най-компютъризираното село в района” твърди още тя.
До края на месец август ще бъде обезопасена и централната улица на селото, през която преминава основния поток от автомобили, предстои да бъде завършен и ремонта на детската градина, в която ще учат 30 деца.
Орлинци е с богата история, в землището му са открити находки от тракийско и римско време. През него минава Еркесията – някогашна граница между Византийската империя и България. Съвременния му облик са създали след Освобождението преселници от Стара и Нова Загора. Естествените водоизточници и богатия чернозем превърнали работливите му жителите в едни от най заможните хора в региона. Паметници и паметни плочи напомнят на потомците имената на загиналите във Втората световна война и Балканската война. Сега някои от паметниците са полуразрушени, а този разположен на площада в селото е дори и опасен,  твърдят местните. Счупени плочи, заличени надписи, подкопани от влагата и времето основи, потънали в трева, така изглеждат някой от  символите на отминалото време в Орлинци днес. От местното кметство споделят, че трудно успяват с ограничения си бюджет да се грижат за паметниците в селото. Василева, дори написала докладна до кмета на общината с молба за съдействие по този въпрос
”Страхуваме се да не стане някой инцидент. Децата вече не играят там, а едно от най-хубавите места в селото", коментира Йорданка Василева, състоянието на площада в селото.