събота, 16 февруари 2013 г.

135 години свободен Средец


На днешния ден преди 135 години Карабунар, днес Средец е освободен от османските поробители.

Командирът на Иркутски пехотен полк майор Степанов издава заповед на командира на Първа стрелкова рота капитан Тимофеев да се предвижи по линията от Айтос, Русокастро, Дюлево, Средец и оттам за с. Варовник.
Последователно, преминавайки през Русокастро разбиват турските части, които охранявали пътя, идващ от Провадия.
На 15 февруари 1878 година около местността "Еркесията" се установява Първа стрелкова рота на капитан Тимофеев, провел съдържателна тактическа подготовка и рано сутринта пристигат в Карабунар, като капитан Тимофеев, за да заблуди турците, изпратил няколко стрелковаци, които започват да стрелят от другата страна на пътя.
Турската войска се отправила към стрелците. Основната руска войска се отправила по ручейчето, идващо от Средецкото тепе, идващо от Белянка. На поляната, която се намира над старата баня, т.е. днешната улица "Л.Каравелов", са били разположени три оръдия и основната турска войска, защото тя очаквала руснаците да се появят от пътя, идващ от Бургас.
В ръкопашния бой, бойците на Първа стрелкова рота, начело с капитан Тимофеев, за по-малко от пет часа унищожават турските войски.
Първо било превзето с атака оръдие, което било страшилище за войниците, но благодарение на устрема на опитните руски войски, активно подкрепяни от жителите на Карабунар успяват да укротят смъртоносните му залпове. След този щурм, при небивал ентусиазъм, почти надвечер били превзети другите 2 оръдия. По заповед на командира Али бей, турците се отправили към Странджа планина, за да избегнат тежките поражения.
Руските войски на Първа стрелкова рота на 93-ти Иркутски пехотен полк начело с капитан Тимофеев, на 16 февруари 1878 година донасят свободата на Средец.
Настъпил нов живот свободен, радостен, след близо 500 години робство.
След освобождаването на Средец, стрелковата рота продължава своята мисия, освобождавайки Пънчево. В щурм Първа стрелкова рота преминава през Факийска река през местността "Китката" до с. Варовник, атакува турската елитна армия и около шестчасова съпротива отстъпват яката крепост и се оправят за село Белеврен и за Лозенград.
За проявена смелост и тактически бойна мисъл освободителя на Средец капитан Тимофеев е бил произведен в чин майор.