вторник, 5 февруари 2013 г.

Историци и представители на патриотични организации си стиснаха ръцете на кръгла маса

”Подкрепяме това СПОРАЗУМЕНИЕ за партньорство, обединени от идеята, че времето, в което живеем и реалностите които ни налага членството ни ЕС, извеждат на преден план необходимостта от обединяване и увеличаване на усилията на организации и медии с патриотична и родолюбива насоченост.” се казва в документа за сътрудничество в инициативи свързани със историята и доброволчеството, което подписаха участниците в дискусия на Тема :”Героите на България-Историята днес”. В кръглата маса, организирана от община Средец и Младежко тракийско дружество "Св.Георги Победоносец",  която се проведе в зала 2 на община Средец се включиха директора на историческия музей Красимира Костова и нейния екип, представители Младежкото тракийско дружество в Бургас, младежи от тракийската организация в Средец , БМЧК , Желязко Айрянов директор на Център за обществена подкрепа. Сред участниците бе и 84 годишния дядо Петко, научил за събитието, посветено на Тракийските войводи и 113 години от смъртта на Капитан Петко Воевода от предаване на Общинско радио Средец.  
На срещата бе представена и интернет страницата „Героите на България- Историята днес”
”Пожелавам Ви да намерите героя на вашата история! Събирайте и сканирайте снимки, документи, книги. Струва си дори една ръкавица да намерите.” обърна се към присъстващите Красимира Костова. „Обърнете се към малките неща и намерете големите истории в тях" допълни още Костова.
В дискусията се включи и председателя на бургаското младежко Тракийско дружество Тодор Ангелов. Той коментира устойчивостта на българското образование и различните тълкования на 500 годишното османско владичество над България. В дискусията бе обсъдена и политиката, която трябва да водят обществено-представените младежки организации.