неделя, 17 февруари 2013 г.

С поход, състезание и филми ще почетем Левски


Граждани, ученици и младежи от патриотични организации в общината, ще се включат в шествието “По стъпките на Апостола” до село Светлина, което ще се проведе утре. Според исторически източници, Дякон Левски обикаля Странджанския край през 1872. В редица публикации се отбелязва, че Апостола минал през село Светлина на път за Лозенград. В памет на йеродякон Игнатий в църквата “Всех Святих” ще бъде отслужена Заупокойна света литургия, а на площад „България” ще бъде извършен Тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Героите, загинали за свободата на България. 

Децата от Подготвителния курс на ОДЗ 1 и ОДЗ 2 ще се включат в състезание  – “Лъвски скок”.
Презентация на тема "Ако печеля, печели цял народ" подготвена от ученици от СОУ ”Св.Св. Кирил и Методий” ще припомни героични моменти от живота на Васил Левски. 
В 14:00 часа ще бъде излъчено предаване по Общинско радио Средец. В него участие ще вземат деца от клуб “Приятели на книгата” към детския отдел на читалищната библиотека в града, посветено на Апостола.
В 17:00 часа в залата на община Средец ще започне прожекция на документален филм за Апостола на българската свобода. Инициативата е на Красимира Костова, директор на Историческия музей в града. Акцентът във филмите е върху живота и делото на Васил Иванов Кунчев. Представянето на филма е част от проекта на музея да представи с помощта на документалното кино големите събития в българската история, пред обществеността в Средец.