понеделник, 18 февруари 2013 г.

Средец почете 140 години от гибелта на Левски


Ученици от професионалната гимназия “Никола Вапцаров” и представители на Младежко тракийско дружество “Свети Георги Победоносец” се включиха в поход “По стъпките на Апостола” до село Светлина. Организатор на шествието е община Средец, а повода 140 години от гибелта на Васил Левски.  Младите патриоти бяха посрещнати от кметския наместник на Светлина Златка Долапчиева. 
Уастниците в похода посетиха къщата, в която се твърди че е нощувал Апостола. “Къщата, в която е пренощувал Левски е била на Димитър Пехливанов, един от чорбаджиите на селото. Левски е дошъл с друг човек, чието име не е известно, но е бил облечен с носия, характерна за с. Факия. Рано сутринта са тръгнали за село Кирово, а от там за Лозенград”, разказа на присъстващите Долапчиева. 

По-късно на откритата преди дни паметна плоча на героите, загинали за свободна България, бяха поднесени цветя от ученици, представители на младежки организации и граждани. 
С лекоатлетическо състезание “Лъвски скок”,почетоха паметта на Васил Левски в двете детски заведения в град Средец. В ОДЗ “Снежанка” деца от подготвителната група, разделени на два отбора, мериха сили в физически игри. “На този ден ние отбелязваме 140 години от гибелта на Васил Левски. Това е начина ,който сме избрали за да разкажем на децата кой е бил Апостола на свободата”, каза директорката на детското заведение Николина Колелиева. 
Прожекция на биографичен филм за Васил Левски събра десетки възпитаници на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в актовата зала на учебното заведение. “Независимо от това къде се намираме, дали в по-голям или по-малък град, това е датата, на която България губи един от най-големите си синове . Училището е мястото, където всички ние се докосваме малко или много до славния път, който извървява Левски” заяви Пенка Тащепелиева, преподавател по история в учебното заведение