четвъртък, 28 февруари 2013 г.

135 дръвчета в чест на 135 години свобода

135 дръвчета от видовете „ясен", ”явор” и „чинар” ще засадят в община Средец по случай Националния празник 3-ти март. Дръвчетата са дарение от бизнесмена Митко Баев, който от години живее в село Кирово и развива успешен бизнес в областта на парково строителство и озеленяване.
Младите фиданки ще красят зелените площи около кметствата в общината и градинките в град Средец. Инициативата е на кмета на общината Иван Жабов и е естествено продължение на мащабната кампания за облагородяване и залесяване на зелените площи в населените местата на общината.
„Благодаря на дарителя Митко Баев, че с този благороден жест подкрепи желанието ни да подчертаем символична връзка за приемственост на поколенията. Призовавам съгражданите си да пазят тези дръвчета, да се грижат за тях, да помнят и разказват на своите потомци повода за тяхното засаждане - 135 години свободна България”, подчерта кметът Жабов. Община Средец ще отбележи националния празник 3 март с наситена програма.
Тържествата започват в 9:00 часа на площад „България” с военен ритуал. Ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност към героизма и саможертвата на борците за свобода на паметната плоча на героите, загинали за свободата на България. Празничната програма предвижда изпълнения на хор за патриотични песни при ПГЕЕ "Константин Фотинов" Бургас и концерт на фолклорни изпълнители. В 11.00 в салона на читалището ще започна музикален спектакъл „Пътят към Свободата" с участието на възпитаници на ОДЗ”Снежанка” и СОУ „Кирил и Методий”, който ще припомни на зрителите моменти от героичното минало на България.
Община Средец кани всички граждани да се присъединят към тържествата и заедно да споделят празничните емоции от 135-годишнината от Освобождението на отечеството.