събота, 16 февруари 2013 г.

Средец отбеляза 135 години от Освобождението си

Кметът на Средец Иван Жабов и комодор Митко Петев
откриха паметната плоча
Честванията започнаха с откриване на документалната фотоизложба, посветена на 100 годишнината от Балканската война „Урок по история ... урок по достойнство – 100 години Балкански войни 1912 -1913 г.”
Експозицията е подготвена от Регионалната библиотека „П. Яворов” в Бургас, Регионален исторически музей Бургас, Държавен архив – Бургас и Областна администрация Бургас.
На откриването на изложбата присъства Севдалина Турманова, зам. областен управител на област Бургас, инж.Иван Жабов, кмет на община Средец и комодор Митко Петев, командир на военноморска база – ВМС.
 “100 години от Балканската война и 135 години от освобождението са години, които са достатъчни, за да се отличат и откроят във времето стойностите, които трябва да носим като национално достойнство”, заяви Турманова.
Красимира Костова, директор на ОИМ откри
изложбата, посветена на Балканската война
По-късно с военни почести и тържествен ритуал бе открита паметна плоча на героите, загинали за свободата на България. 
Строят на почетният караул от състава на военноморска база – ВМС, с командир на караула старши лейтенант Калоян Попов, прие комодор Митко Петев – началник на гарнизон Бургас и командир на Военноморска база –ВМС.

„В ден като този е важно да си припомним всички наши герои, които ни карат да изпитваме заслужената национална гордост днес. Да помним имената и делата на всички, които дадоха живота си за националната ни независимост и да успяваме да устоим на предизвикателствата на времето, за да предадем на следващите поколения завета на възрожденците ни, за чиста и свята България”, заяви в приветствието си към присъстващите на празника, кмета на Средец Иван Жабов.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от представители на политически партии, неправителствени организации и граждани.



По повод празника, поздравителни адреси изпратиха бургаските народни представители Стоян Гюзелев от ПП ГЕРБ и Волен Сидеров, председател на ПП АТАКА.

Празникът, под надслов „Песен за Свободата” продължи с концерт – рецитал, подготвен от Тракийското дружество в града. Деца от ОДЗ 1 представиха драматизация на българска народна приказка. Гости и граждани на Средец се включиха и в два похода, посветени на празника. Шествието, организирано от тракийско дружество и пенсионерския клуб в града, както и младежи от тракийско дружество “Свети Георги Победоносец” потегли от мястото, на което преди сто тридесет и пет години жителите на Карабунар са посрещнали Първа стрелкова рота на 93-ти Иркутски пехотен полк, под командването на капитан Тимофеев.