понеделник, 4 февруари 2013 г.

Средец чества освобождението си от турско робство на 15 февруари


На 15 февруари Средец ще чества своето освобождение от турско робство. Отбелязването ще бъде ден по-рано, тъй като 16 февруари е събота. Тази година за пръв път освобождението на Средец се отбелязва и от община Средец.

Празникът е под надслов „Песен за Свободата” и в него ще вземат участие самодейни състави, ученици, деца от детските градини, представители на спортни клубове.
Церемонията по случай Освобождението на града ще се състои на площад „България”. Заупокойна молитва и благодарствен молебен ще отслужи местното духовенство от 11.30 часа на площад „България”. От 11.45 е Ритуала за издигане на националния флаг на Република България. Паметна плоча в памет на героите загинали за свободата на България ще бъде открита в 12.00 часа. 
С военни почести ще бъдат поднесени цветя и венци. Концерт – рецитал „Песен за Свободата” с участието на хор за патриотични песни,Тракийско дружество "Лазо Лазов" и мъжка битова група ще припомни славни моменти от българската история.
Спортното мероприятие в чест на годишнината е Колопоход Белила – Средец. Участниците ще финишират пред сградата на общинска администрация около 12.30.
Викторина от 14.30 на тема „Пътя към Свободата” с участие на младежи от учебните заведения в града и драматизация на българска народна приказка от 13.30 ч. на децата от детските градини в Средец са инициативите, в които ще се включат най-младите граждани в града.