четвъртък, 23 август 2012 г.

Кмет и кметски наместник се отчитат на общоселско събрание в Светлина

Снимка: Прес община Средец
Повече от 60 човека се събраха в залата на читалище ”Иван Вазов” в село Светлина на общоселско събрание, свикано от назначения преди три месеца кметски наместник, Златка Долапчиева.
На въпроси, свързани с екологията, благоустрояването и водоснабдяването на селото бе поканен да отговори и кмета на община Средец инж.Иван Жабов.
”Искам да Ви благодаря, че участвахте активно в гасенето на трите пожара, които пламнаха в селото. От възрастната баба Марийка до Иван Калудов, благодаря на всички”, обърна се развълнувана Долапчиева към съселяните си.
”Доказахме че когато искаме можем да сме единни, не трябва обаче да ни събират само бедствията”, допълни още тя. 
Сред основните проблеми в селото е този с чистотата, няколко са незаконните сметища в покрайнините на селото, найлонови торбички и шишета и дори стари дрехи са разхвърляни по улици и дворове.
”Ние сами сме си виновни, че не пазим, от това възникват и пожарите”, споделиха откровено присъстващите. В сметище е превърната дори поляната край пътя, който води до параклиса на селото, мястото е предпочитано заради лековития си извор и красивата гледка от местните и гостите на Светлина.
Сред най-активните участници в дискусията бе десет годишната,  Ванеса. Момиченцето гостува всяко лято на баба си в странджанското село, живее в най-шумния квартал на Бургас  -  Сарафово и твърди, че Светлина е най-хубавото място на света. Ванеса дори предпочела да прекара тази лятна ваканция тук, а не в световно прочутата столица на рока Каварна, където живее другата и баба. 
„Искам да Ви помоля да обърнете внимание на чистота и препълнените контейнери”, обърна се тя към кмета Жабов. ”Когато не ги извозват на време ние сме принудени да изхвърляме боклуците си на земята, а това не добре. Искам още да ви препоръчам да направите един хубав детски кът, така децата няма да играят на улицата където може да ги сгази някоя кола”, изложи исканията си четвъртокласничката от сарафовското училище. Тя не спря да преследва с въпроси кмета на Средец и след като събранието беше свършило, с настояване да се вземат под внимание и нейните искания, зад които се оказа че стои волята на още двадесет деца от селото. За активната си гражданска позиция и отстояване на собствено мнение, Ванеса, бе поздравена от общинския съветник Петър Ангелов, който присъства на събранието. На въпрос каква професия си е избрала, бургазлийката заяви, че е решила да стане дизайнер на облекла и щедро раздаде на присъстващите собственоръчно изрисувани морски миди превърнати в красиви бижута . 
Теми, свързани с контрола на свободната паша на животни, унищожени лозя и зеленчукови градини, ремонта на чешмите в селото и състоянието на мостовете в околностите му са въпросите, които предстои да решава комисия, назначена от кмета на общината Иван Жабов.  Гасаческа група за борба с пожарите и контрол на работата на местното църковно настоятелство пък са задължение на кметския наместник,  Златка Долапчиева.