петък, 24 юни 2011 г.

Интервю с председателят на Общинския съвет на БСП Средец и на Общински съвет Средец Георги Георгиев

Георги Георгиев

-Г-н Георгиев, Вие като председател на местната организация на БСП издигнахте Тодор Пройков за кмет. Защо?
-Защото Тодор Пройков е един успешен кмет и за нашата организация това е един успешен мандат. Под негово ръководство  бяха решени редица проблеми на града и Общината. Включително много проблеми свързани със социалната сфера и инфраструктурата на града и общината. През този период от време нашата Община стана една от най-успешните по усвояване на средства от европейските фондове. Предстои извършването на един много сериозен проект за града и общината
-Смятате ли, че след два поредни мандата г-н Пройков отново ще стане градоначалник на Средец?
-Убеден съм!  
-Преди известно време пред нас заявихте, че няма да се кандидатирате за пост в Община Средец. Има ли някаква промяна?
-Това ще зависи от резултата на изборите.
-Готова ли е листата за Общински съветници на Българската социалистическа партия?
-Не, работим по нея. Има номинирани 25 човека,  но ще продължи обсъждането.
-Вашето име фигурира ли в списъка на номинираните?
-Да.
-Да поговорим за Общински съвет Средец, на който Вие сте председател. Защо в последните месеци започнахте масова продажба на общинска собственост?
Дневен ред на 58 заседание на Обс Средец
-Аз не бих се съгласил, че в последните месеци има масова продажба на общинска собственост. Управлението на общинската собственост се извършва по една утвърдена програма в началото на всяка година. Има приета програма за разпореждане с общинска собственост и всички обекти, които смятаме през годината да бъдат предложени дали под наем, под аренда или продажба са описани. Много рядко има обекти, които са извън тази програма, но има разбира се. Всички тези продажби...ако визираме земеделски земи са по настояване на земеделци, които искат да разширяват своя бизнес. А също така това е фактор в приходите на общината.
-Защо Община Средец иска да прекрати участието си в Дружеството с ограничена отговорност “ВиК ППРОЕКТ – БУРГАС”?
-Това дружество беше създадено преди няколко години. То беше свързано с едни трансформации по отношение на управлението на водоснабдителната мрежа на страната. След това бяха приети редица промени в законите. “ВиК” си остана държавно предприятие и реално през тези години това дружество, което общината е един от учредителите, освен Община Средец и държавата има още 8 общини  в областта не е развивало никаква дейност и смятаме, че не е необходимо да продължим участието си.
-Преди три дни излезе статистиката за месец май относно безработицата. Средец е общината с най-голям процент безработица /12,7%/ в областта. Какъв е Вашият коментар?
-Наистина безработицата е един от най-големите проблеми в нашата Община, особено в тези кризисни години. Община Средец имаше безработица около 5 % , като голяма част от хората бяха заети в сферата на строителството в областта и по-конкретно по летните курорти. След появата на тази икономическа криза, работата в строителната сфера се преструктурира, предприятията или затваря врати или освобождават персонал и по този начин много хора остават на улицата. Това е основната причина. Ако направите една статистика ще се окаже, че Община Средец е най-големият работодател, а не съществуващия бизнес. Дори вчера бяха връчени свидетелства на около 80 човека, които завършиха курс за преквалификация, като тези хора ще бъдат назначени на работа в Общината най-вече в благоустрояването на града и селата.
-Тоест Община Средец прави и невъзможното за промяната на тази статистика?
-Да, правим всичко необходимо.