сряда, 20 април 2011 г.

Защитна мрежа по границата между България и Турция ще предпазва от разпространението на шап

снимка: интернет
Министерският съвет взе решение за изграждане на защитна мрежа по границата между България и Турция, която да спре разпространението на шапа, съобщиха от правителствената пресслужба. Целта на оградното съоръжение е да прекъсне свободното движение на диви и селскостопански животни между двете държави и да предотврати разпространението на вируса.
През 2001 г. по програма ФАР е реализиран проект „Зелена граница ГИВП Капитан Андреево”. От общата дължина на границата между България и Турция (209,5 км) в момента има изградена гранична мрежа с дължина 28,5 км. Ще бъде извършен ремонт на съществуващата мрежа и ще бъде изградена гранична мрежа по оставащата дължина - 181 км по границата между България и Турция, като мрежата ще минава през три области – Бургас, Ямбол и Хасково.
Предвижда се изграждането на мрежата по границата с Турция да завърши не по-късно от месец октомври 2011 г. поради факта, че вирусът на шап се разпространява по-лесно при по-ниски температури.
Областните управители на области Бургас, Хасково и Ямбол ще възлагат самостоятелно изграждането на граничната мрежа на територията на тяхната област. Министерство на финансите ще осигури ресурс за финансиране на дейностите по бюджетите на съответните структури. Министерството на земеделието и храните ще предостави на тримата областни управители техническите спецификации за изграждане на граничната мрежа.

ИА "ФОКУС"
По-рано от МВР пък съобщиха, че главният секретар на МВР Калин Георгиев не е обещавал и няма да изпраща снайперисти за обстрелване на полудиви крави в Странджа. От пресцентъра на ведомството допълниха, че проблемът с безстопанствените болни животни трябва да бъде решен от Българския ловно-рибарски съюз и Регионалното управление по горите.