петък, 15 април 2011 г.

В турския град Визе ще има улица, кръстена на община Средец

Тодор Пройков
Проект по Програма ФАР за трансгранично сътрудничество на община Средец е одобрило Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи кметът инж. Тодор Пройков, пише Burgas News. Това е съвместен проект с община Визе в Република Турция, който е на обща стойност около 1 млн. и 100 хил. лева. Той инфраструктурна част и в Турция, и в България. 

"Нашата част предвижда да бъде изграден информационен туристически център. Това е във връзка с програмата ни за развитие на туризма. Предвидено е и да се изградят ателиета, където ще са представени художествените занаяти от средецкия край. Това ще позволи когато се правят традиционните надпявания на „Божура” да се представя и продукцията от тези занаяти", обясни кметът. 

В турската страна има византийска черква от VІІ-VІІІ век, която наричат „Малката Света София”. Сега е превърната в джамия и й е направена реставрация. Улицата, водеща към нея, ще бъде павирана с пари от този проект. Според сключения между двете общини договор, тази улица ще носи името на българския град-партньор и ще се казва улица „Средец”.

Проектът предвижда и така наречените „меки мерки”. В техния обхват ще се направи взаимно представяне на характерни за двата региона обичаи. Предвиден е и обмен на опит в областта на образованието и на културата.

"Може да се каже, че вече имаме сериозен опит при осъществяване на такива проекти, защото не е много лесно да се реализират съвместни проекти между две държави. Турската страна сега започва да работи с предприсъединителните фондове на Европейския съюз и затова община Визе е доволна, че има за партньор нашата община, тъй като ние сме една от водещите общини по тези проекти. Пратиха хора при нас, ние ги обучихме и тяхната община вече също има спечелен проект", каза още кметът Пройков.