понеделник, 1 юли 2013 г.

Днес изгря 28-та звезда на ЕС


Хърватия стана 28-ата страна член на Европейския съюз. Хиляди отпразнуваха събитието на централния площад в Загреб, където точно в полунощ фойерверки и изпълнение на химна на Европа – ”Одата на радостта" на Бетовен отбелязаха официалното присъединява на страната в ЕС, двайсет и две години след обявяването на независимостта й от Югославия, последвано от четири години на война.

"Ние сме тук в тази историческа нощ. Ваше бе желанието да се присъедините към ЕС и вашата усърдна работа направи това възможно," заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред хилядите празнуващи на площада в Загреб.
Хърватия е втората страна от бивша Югославия, която става член на блока след Словения, присъединила се през 2004 година. Това е първото разширяване на блока след присъединяването на България и Румъния през 2007 г., но е белязано от по-слаб ентуасиазъм, следствие от икономическите затруднения както в самата Хърватия, така и в ЕС.
Хърватия влиза в общността, като третата най-бедна страна в съюза след България и Румъния. Тя е е изправена пред пета година на рецесия и рекордна безработица от 21 процента. Президентът Иво Йосипович каза в интервю за Асошиейтед прес, че празненствата не са твърде много, "понеже общото положение не е блестящо". Въпреки това хиляди хървати, развяващи знаменца на ЕС и Хърватия, се събраха да отпразнуват събитието на централния площад в Загреб и в цялата страна.
Премиерът Зоран Миланович се спря на "новата роля" на Хърватия в региона и към страните, с които е била в конфликт - Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина. "От нас зависи да протегнем ръка на тези страни /и да им помогнем/ в адаптирането към европейските критерии," каза Миланович. Президентът Иво Йосипович посочи, че Хърватия е вече "напълно приет и равнопоставен член на най-успешния съюз на европейските държави, съществувал някога." Присъединяването на Хърватия към ЕС беше предшествано от седем години на мъчителни и често непопулярни реформи в рамките на преговорите й за членство, започнали през октомври 2005 г, припомня Мediapool. Тя предаде над десетина хърватски и босненски хърватски военни и политически лидери, обвинени във военни престъпления, на трибунала на ООН за бивша Югославия в Хага. Страната започна борба с корупцията по високите етажи на властта, в която бившият хърватски премиер Иво Санадер бе изпратен в затвора. Присъединяването на Хърватия беше усложнено и от разногласия с членката на ЕС Словения, отнасящи се до граничен спор за морската граница в Пиранския залив и до дълг на фалиралата Люблянска банка към Хърватия. Словенският парламент все пак ратифицира в началото на април присъединителния договор на Хърватия с Европейския съюз. От 1 юли се премахват митническите пунктове на границата на Хърватия със съседките й от ЕС Словения и Унгария, а табелите и знамената на ЕС са поставени по границите с нечленуващите в ЕС Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора. Знамето на Хърватия като 28-та държава от Европейския съюз ще бъде издигнато на официална церемония следобед пред сградата на Европейския парламент в Страсбург, където започва юлската сесия.