четвъртък, 4 юли 2013 г.

След статията на Sredets News шефката на РИО-Бургас пристигна, за да сдобри двете училища

Лично шефката на Районния инспекторат по образованието в Бургас Виолета Илиева, която е и общински съветник в бургаския парламент се самосезира по случая с местната гимназия, носеща името на Светите братя Кирил и Методий, за който ви информирахме вчера.
Първо тя се срещна с кмета на общината Иван Жабов. На излизане от кабинета на градоначалника, Илиева заяви пред Sredets News, че ще направи проверка в двете учебни заведение в града - СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и ПГМССЕ "Н.Й.Вапцаров", за това как протича кампанията за набиране на ученици в странджанския град.  
По-късно заварихме Илиева,  напускаща гимназията, придружена от преподаватели в учебното заведение, които и обясняваха какви са предимно учащите в гимназията. 
Както обещахме вчера дадохме думата на Стамена Дякова, директор на гимназията, която вчера излъга в телефонен разговор, че Sredets News нарочно избягва положителни новини за гимназията. Днес във видимо по-добро настроение, Дякова заяви: "Ето казвам го пред колеги, ако сте засегнати, извинявам се!", след което влезе в кабинета си. Нейни колеги ни обаче ни подсказаха как ще се развият събитията, а именно, че щели да повдигнат обвинение срещу нас. 
По-късно Илиева направи проверка и в Професионалната гимназия, която бе обвинена, че е помогнала на своите ученици по време на държавните изпити. (Очаквайте интервю по случая.) Когато пристигнахме там Илиева си бе заминала. "Г-жа Илиева ни посети, но проверката премина много бързо", заявиха от учебното заведение за Sredets News. 
"Двете училища в Средец трябва да намерят цивилизован език, а не да стават причина за градски фолклор. Днес се чувствахме като омиротворителна мисия на ООН”, каза Виолета Илиева пред колегите от Флагман.
Към този момент в  СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" имало записани 21 бъдещи деветокласници, а в ПГМССЕ "Н.Й.Вапцаров", която обучава хора за машини в селското стопанство, както и бъдещи електромонтьори  се очертават две паралелки, като в едната има 22 деца, а в другата  засега са 7.
Илиева бе категорична, че вместо  двете училища да се карат за попълване на класа, могат да се обърнат към деца, които също са завършили осми клас и все още не са записани никъде.  Имало 15 деца, чиито родители са сезонни работници и живеят в гората и се връщат в Средец на 1 септември.