петък, 29 април 2011 г.

Екшън в манастира в Г.Буково

снимка: Бесове.бг

10 свещеници от Сливенската митрополия атакуваха днес Голямо-Буковския манастир „Св.Живоприемний източник“, за да предотвратят антиканонично деяние, подготвяно за утре – 29 април, когато в църквата там трябва да се отслужи литургия послучай храмовия празник.

Екшънът стана около 18 часа тази вечер, когато с джип и три автомобила в манастира на странджанското село Голямо Буково се изсипаха свещениците и техни бодигардове, изпратени от митрополит Иоаникий, за да вразумят игумена Евтимий. Наш екип знаеше за операцията на Синода и още около обед бе дошъл на място, за да види как ще се развият събитията, но делегацията не посмя да се качи до божията обител. Тя стигна до кметството в Средец, за да извести кмета Тодор Пройков за предстоящите събития, срещна се и с офицерския състав на РПУ-то. Пред вратите на манастира бе изпратена патрулна кола, която трябваше да следи за реда в случай, че Евтимий извади бухалката, с която обичайно посреща пратениците на владиката. Днес по обед там трябваше официално да бъде въведен за игумен отец Веселин от Бургас, който утре да отслужи и литургията, а Евтимий трябваше да подпише покаятелно писмо и да се оттегли. Тъй като за предстоящото събитие бяха известени медиите, делегацията не се качи наобед, а се върна обратно, за да обсъди положението в поморийския манастир „Св.Георги“ - с надеждата срамът да не стига до обществото.
Към 17 часа обаче наш информатор ни предаде, че свещениците отново са тръгнали към Странджа. Екипът на Бесове.бг пристигна точно в момента, когато те и кметът на Голямо Буково Пенчо Пенчев влизаха в обителта. Евтимий, който и след смъртта на Инокентий продължава да твърди, че не признава официалния Синод и че имотът е на алтернативните свещеници като него, ги посрещна войнствено настроен. Той от години не допуска тук Иоаникий и негови духовници, известен е като Бен Ладен на Странджа.
Оказа се, че отците на официалния синод имали данни, че утре, по време на храмовия празник тук ще се появи Дим Дуков и ще ръкоположи Евтимий за владика – нещо като алтернатива на Иоаникий. Те знаели, че тук ще се съберат противници на патриарх Максим и ще осквернят и без това оскверненото с годините място. Подготвял се поредният алтернативен синод.
Истината е, че ние видяхме няколко цивилни мъже с Евтимий, които имаха тембър и поведение на хомосексуалисти. Сред тях, като подкрепа на игумена, бе и някой си епископ Дамаскин, който бил някога тук послушник, а после бил пратен във Видинска, след това във Варненска епархия, но в момента си седял у дома. Бил пристигнал да уважи празника и да почете Евтимий. Но всъщност също бил сред инициаторите за оформяне на опозиция срещу патриарха.
Още с влизането на отците, сред които бе поп Николай от бургаската църква „Св.Иван Рилски“, трима попове от поморийския манастир, както и самият протосингел на владиката Калист, Евтимий се втурна към градината и се развика, че няма да разговаря с никого. Той започна да псува и да заплашва, да обижда отец Веселин. Около 20 минути Евтимий щъкаше между плевните и оборите и отказваше да влезе в малката занемарена постройка, където живее и където бяха останалите мъже. Тъй като започна да застудява, по някое време, той все пак се появи в двора и продължи да обижда гостите. Отказа да подписва каквото и да било.
Натрапниците“ разбраха, че няма да се разберат со кротко с него, не посмяха да заемат и твърда позиция, заради присъствието ни, те решиха пак да се оттеглят и тази нощ да преспят в поморийския манастир, а утре преди обед всички заедно отново да дойдат и да влязат в църквата на манастира. Очаква се по това да стане ръкополагането на Евтимий за владика от самия Дим Дуков или негов пратеник.
Виждате в какво сборище е превърнат каноничния ни имот, Иоаникий дори не иска да го гони – ако се покае ще го остави тук да живее, но повече това положение не може да се търпи“, каза протосингелът Калист.
Днес в манастира, който се слави като лечебно място със своя извор, се очакват стотици миряни и скандалът ще бъде страшен, когато в църквата се смесят двете войнстващи групи.
Божията обител е в отчайващо състояние, видяхме ние, нуждае се веднага от намесата на сериозен стопанин.

Автор: Бесове.бг + видео