вторник, 12 април 2011 г.

Отрицателни са последните проби за шап в Община Средец

Последните две проби, взети в района на община Средец за шап, са отрицателни. Това съобщи  шефът на РВМС д-р Димитър Германов. Днес и утре в Министерството на земеделието и храните ще бъдат представени списъците на стопаните, чиито ферми последно бяха засегнати от болестта.

Припомняме, че по време на посещението в събота на министър Мирослав Найденов в община Средец беше потвърдено, че от днес ще започне изплащането на обезщетенията за избития добитък в последните огнища на шап в Странджа. От утре пък компенсации трябва да започнат да получават и фермерите, принудени да отглеждат животните си на оборен режим. Обезщетенията се плащат на килограм живо тегло, изчислено по цени на Националния статистически институт и агенция САПИ. За селектираните животни ще се доплаща процент отгоре. Що се отнася до компенсаците - парите за тях ще се изплащат от Държавен фонд "Земеделие" и трябва да покрият изразходения фураж и нереализираното мляко за периода на карантината. 

"Не мога да коментирам дали тези срокове ще се спазят, но цялата документация е предадена в София и би трябвало това да стане в срок. Плащането на компенсациите е в правомощията на министерството", каза д-р Германов.