четвъртък, 14 април 2011 г.

Агенцията по храните организира реализацията на пазара на агнета и ярета от Бургаска област

Заради Великден и Гергьовден изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов разпореди организация за реализация на пазара на незасегнати от болестта шап животни от Бургаска област, съобщиха от агенцията. 
Клането на агнетата и яретата ще се извършва в месодобивните предприятия, намиращи се на територията на област Бургас, както следва: 
- месодобивно предприятие за червени меса „Бургас Мийт” ЕООД, BG 0201034, с. Дебелт, община Средец, област Бургас

- месодобивно и месопреработвателно предприятие за червени меса „Хаас-България” ЕООД, BG 0201035, с. Русокастро, община Камено, област Бургас. При натоварването на животните ще се извършва клиничен преглед, като резултатите от него ще се отразяват в съпроводителните документи. Клане на животните ще се извършва само, ако животните са пристигнали на територията на кланицата с необходимите съпроводителни документи и не са показали патологични изменения при предкланичния и следкланичния преглед. Добитото трупно месо трябва да е със здравна маркировка в съответствие с временните защитни мерки във връзка с болестта шап в Република България. Реализация на прясно месо ще се извършва само през периода от 12 април 2011 г. до 07 май 2011г. и само на територията на регион Бургас.
Забранява се движението на живи животни за клане от надзорната (трикилометрова) и предпазната (десеткилометрова) зона на констатираните огнища на заболяването шап.
При клането на агнетата и яретата ще се вземат кръвни проби за серологично изследване за шап на десет процента от всички животни постъпили за клане. 
Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) Варна, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали също ще организират и координират клане на агнета и ярета, произхождащи от ферми от същите региони в месодобивни и месопреработвателни предприятия, находящи се на териториите от областите от Анекс ІІ на Решение (ЕО) 2011/44 относно някои временни защитни мерки във връзка с болестта шап в България.



ИА "Фокус"