понеделник, 7 ноември 2011 г.

Исторически музей – Средец реализира проект за „Консервация, реставрация и социализация на археологически паметници от римската колония Деултум до с. Дебелт”



Автор: Тодор Стаматов

Проектът е одобрен и финансиран от Американски научен център – София с подкрепата на фондация “Америка за България” 

С изключителни художествени качества е реставрираната бронзова глава и ръка от статуя на император Септимий Север. Статуята се е взривила при пожар, причинен от готските нашествия в средата на ІІІ век. От статуята до нас е достигнала само главата и дясната ръка, множеството фрагменти са се превърнали на стопилки от високата температура. Бронзова глава на император Септимий Север е открита преди 24 години при археологическите проучвания на Храма на императорския култ в Деултум. Уникална е бронзовата чаша „секстарий” лично притежание на император Валент с латински надпис и лавров венец. Чашата се е озовала в Дебелт по време на готските нашествия в Тракия през 377 – 378 г. Край Дебелт за известно време остават на стан военни части от готската армия. Тук са се водели преговорите между византийския пълководец Бразимер и готските предводители, преди битката при Адрианопол. Битка, в която император Валент е убит на 09.08.378 г.
Сред реставрираните културни ценности са обици, пръстени, монети, стъклени балсамарии, епиграфски паметници, предмети на бита и интериора.
На територията на Археологическия резерват се поставиха указателни и информационни табели, за улеснение на туристите. Изготви се пътеводител, рекламна диплянка и копия на образци от монетосеченето на античния «Деултум».
По републиканската пътна мрежа на Бургаска област туристическа сигнализация с кафяви знаци, вече упътва пътуващите граждани с интереси към историята и археологията. От два месеца всеки ден имаме посетители в Резервата.
  Пресконференцията с участието на медии беше проведена днес в археологическата база на резервата под ръководството на директора на музея Г-жа Красимира Костова и Д-р Емил Нанков - Американски научен център – София