четвъртък, 24 ноември 2011 г.

С болка и надежда за МИГ Средец


 Автор: Киро Проданов, експерт по Лидер от ПРСР


Здравейте всички читатели на страницата „Средец news”!
Поздравления за създателите на сайта и участниците в дискусиите!
Ще предложа на всички ви темата за прилагането на Лидер подхода* като политика на ЕС конкретно в нашата община.  Как е направена до сега организацията за реализация на проекта по мярка 431-2 от ПРСР, защо не бе одобрена стратегията на сдружението Местна инициативна група (МИГ) Средец при първата покана от Управляващия орган на програмата – МЗХ и какво следва да се прави, ако с искането ни за одобрение при втората покана получим (или не получим) одобрение от този орган (срока е до края на декември) . До активирането на собствения сайт на МИГ Средец предлагам именно тук да дискутираме въпросите около създаването, функциите и възможностите на сдружението МИГ Средец, да повдигаме въпроси и търсим отговорите им. Готов съм да предоставям всякаква информация по този проект и неговите големи потенциални възможности за хората в общината. Както и защо проекта бе толкова подценен от предишната общинска власт.
            Една група членове на младежката организация на ГЕРБ в общината са добре запознати с принципите на Лидер подхода и резултата от прилагането им тук на място. Поканвам ги да се включат активно в тази дискусия. И нещо много важно: нека всеки се изявява с името си. Полемиките с подпис „анонимен” са несериозни и с нищо не допринасят за разбирателство и успех, приличат на клюкарско бърборене с тъмножълт оттенък и според мен не заслужават уважение, нито пък отговор.
            Като непосредствен участник в проекта за създаване на МИГ Средец често съм бил  питан ще има ли реално в община Средец местна група по Лидер и наистина ли тя би била достатъчно действена, компетентна и реално инициативна? Да, това е напълно възможно! Но реалността в момента предполага мъдри и неотменно приложими действия от новия кмет. Действия, които рязко да променят отношението към логиката на проекта и екипа от хората, които ще реализират  дейностите според принципите на Лидер подхода. Скалъпения набързо и предложен за одобрение досегашен екип реално не функционира и това повече не бива да остава така.
             Ако темата представлява интерес, готов съм да публикувам: резюме на стратегията,  конкретни стъпки от тук нататък за работата на сдружението МИГ Средец и обсъждане на възможните проектните идеи, с които местните хора могат да участват за финансиране към стратегията; обсъждане на всякакви други идеи и възможни решения за укрепване капацитета на местната общност чрез информиране и обучения, насърчаване по-широкото използване на IT средства и технологии,  маркетинга и иновациите в предприемачеството. Това са малка част от целите и задачите на Лидер-групите, заложени в нашата стратегия за развитие на община Средец. Нали не сте безразлични към всичко това?
               С болка се връщам към грешките и слабостите в хода на проекта, допуснати от старото общинско ръководство. Но имам надеждата и оптимизма, че едно по-широко  публично дискутиране на темата за местна инициативна група по Лидер е винаги за предпочитане пред скритото мълчание. Защото община Средец има реална нужда и уникалния шанс през следващия планов период 2014-2020 г. местната й Лидер-група да прерасне в мини-разплащателна агенция за ефикасно планиране и реализиране на бизнес идеите във всички области от живота на местните хора.

*заглавието е на автора. Страницата на Средец нюз е отворена за всякакви мнения. Изпращайте своите материали на novini_sredec@abv.bg