понеделник, 19 декември 2011 г.

10 години ЛРД "Орловица"

Желю Желев
Автор: Желю Желев, зам. кмет на Община Средец

Преди десет години група  ентусиасти от четиринадесет ловни дружини се събрахме да опровергаем мита, че видите ли, българите са с робска психика и не могат да се борят.
Да, ама не, както казваше Петко Бочаров.
Петвековното робство, от което дълго време сме дрямали, явно не е било ефективно. Защо ли – ами защото, напук на определени среди, ние основахме ЛРД “Орловица” и вече десет години го защитаваме отчайващо добре. Дали защото у нас се е пробудил онзи митичен лъв от герба на страната ни?
В този ред на мисли всяка година наесен стотици членове на нашето дружество се обединяват и излизат с оръжие в ловните полета. Вярно, по оклюмани заради новите цени и налози и заради пропагандата, че ловът е скъпо удоволствие и е само за заможните феодали. Ловът е едно от последните неща, които обединяват нашего брата. Мирисът на барут и шумният изстрел са така желани от всички ловци – защото дълго време сме го мирисали и слушали – ако не ние, то дедите ни и прадедите ни.
Българинът обича оръжието, обича лова, да нарамиш пушка, да тръгнеш, да пуснеш кучето, подсвирнеш, извикаш, предупредиш значи дивеча и тогава...
Ала не всеки има щастието да има оръжие и да ловува.
Мнозина са тези, които се отказват от лова от финансова гледна точка. Но никой – пак повтарям, никой не се отказал от лова без поне за миг да съжалява, и ще река – в бъдеще ще продължи да съжалява. Защото, колеги, притежаването на оръжие и ловен билет, развитието на нашето Дружество са израз на нашата свобода. Свобода не само политическа, но и душевна, свобода, изстрадана от бащите ни и от самите нас. Защото свободен е не само онзи, който няма ангажименти, а онзи, който може да управлява държавата, в която живее, дружеството, в което членува.
Една моя мечта е моите деца да станат ловци и да спазват природните закони, да обичат лова и да се грижат за него. И тази моя мечта искам да осъществя в България, в нашето Дружество. Не е беден този, който е пропилял години из ловните полета. Беден е този, на когото нивга сърцето му не е тупало бурно из ловните полета!
Уважаеми колеги, не забравяйте лова и дръжте барута сух!
За да кажем за сетен път думите, изпълнени със страст: “Наслука!”.

Статията е публикувана в списание "Лов и куче".