понеделник, 20 февруари 2012 г.

Шествие и панихида за Левски в Средец

Шествие и панихида организираха общинските организации на "АТАКА" и "ВМРО-НИЕ" в Средец по случай 139 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски и 134 години от освобождението на Средец от Турско робство.  Шествието започна от пл. "Георги Димитров" и бе водено от младежи от "АТАКА", които носеха надпис: "139 години от обесването на Левски". 
По-късно пред храм "Всех Святих" присъстващите се спряха, а историка д-р Георги Янков разказа за освобождението на Средец и за престоя на Левски по нашите земи, след което и председателя на ВМРО-НИЕ Виктор Савов се обърна с няколко думи пред присъстващите за Дякон Левски. 
По-късно беше отслужена и панихида от протойерей Недялко Радев в местния храм. 
"Учудваме се от поведението на ръководството на община Средец днес", заявиха организаторите, които са поканели общинското ръководство на Средец. "Днес ние почитаме паметта на Левски и не трябва да се делим на партии. Те като общинско ръководство трябва да посещават мероприятия, свързани с празници и обичаи на местно и национално ниво, а не само да правят пиар на собствената си партия." допълниха организаторите. На панихидата обаче присъства общинския съветник на управляващите Иван Димов, който се включи и в шествието, както и членове на местното тракийско дружество и председателя на младежката им секция. 
По-късно членове на младежката "АТАКА" потеглиха с автобус за град София, където да участват в национална факелно шествие в памет на Левски.