четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Развиват Странджа с европроект

Снимка Бургас News
В Областна администрация Бургас официално бе представен Пилотен проект за местно развитие "Странджа", който се реализира в рамките на регионалната програма за културно и природно наследство в Югоизточна Европа към Съвета на Европа и Европейския съюз. Пилотната територия, избрана да представлява България, обхваща по-голямата част от българска Странджа и по-конкретно общините Малко Търново, Царево и Средец. Целта на проекта е изработване на устойчива стратегия за развитие на региона и постигане по-добра координация на секторните и регионалните проекти. Сред приоритетите е да се сформира Междуведомствен експертен съвет, както и да се определят конкретните финансови и експертни ангажименти. 
Днес бе подписан Меморандум за споразумение, с който Правителството изразява политическата си воля и дава институционалната си подкрепа за реализиране на проекта. Домакин и организатор на срещата беше  Областният управител Константин Гребенаров. Участие взеха още зам.-областният управител Златина Дукова, кметовете на общините Малко Търново, Царево, Средец, както и общинските координатори по проекта.
Упълномощени да поставят подписи под Меморандума от страна на министерствата бяха Иван Ценов – зам.-министър на физическото възпитание и спорта, Кольо Колев – директор на Регионалната служба по заетост (представител на МТСП), Бойчо Георгиев – директор на Регионална инспекция по околната среда и водите (представител на МОСВ), Мариела Червенякова (представител на МРРБ).
"Проблеми в Странджа има много, а този район си остава недоразвит. Това е много чиста планина, която може да развива много сфери в туризма. Природата, археологическото наследство, културата са само част от нещата, които можем да използваме. "Очакваме реална подкрепа и от правителството", каза Областният управител Константин Гребенаров. 

"Тенденциите в Европа са подобен вид проекти, да се реализират от няколко съседни общини. Тази мистична и красива планина ни обединява. Дано догодина се похвалим с един много успешен проект", каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Към него се присъедини и Георги Лапчев, кмет на Община Царево.  "Странджа е едно необработено богатство. Не бива да поставяме граница, а такива проекти ни правят едно, Царево винаги е била за иновативните проекти. Убеден съм, че този проект ще успее, а ние като община ще помогнем", сподели той.

"Нужни са повече инвестиции, които да увеличат стандарта на живот. Обезлюдяването и безработицата са нашите най-големи проблеми. На територията ни имам много богато историческо наследство, което може да използва. Подкрепяме този добър проект и се надяваме всички да спечелим от него", каза Милена Чечева зам.-кмет в Община Средец./BurgasNews