понеделник, 25 юли 2011 г.

доц. д-р Георги Янков, историк: Община Средец провежда мероприятията си, чрез Български антифашистки съюз /БАС/


Визитка:  Георги Янков е роден на 15.06.1936г. в Средец. Има 3 висши образования, както и 18 издадени книги, стотици публикации в списания и вестници, десетки интервюта дадени за медии. Председател е на БАС Средец. Награден е с почетен знак на община Средец.


-Г-н Янков, преди няколко дни се навършиха 174 години от рождението на най-великия българин Васил Левски. Обичайно нищо не се направи в Община Средец. Споделете вашето мнение, като историк.
-Българският народ винаги обича и ще обича най-великия си син Васил Левски. Всички ние знаем, че Левски е създателя на организационния комитет. Левски  е бил и по нашите земи, минал е през село Драчево и е отсядал при дядо Жеко в село Господарево /Светлина/...
-Ще ви помоля конкретно да отговорите на въпроса: защо според вас нищо не се направи в Средец по случай рождението на Левски?
-
Напротив! Антифашисткия съюз направихме събрание по случай рождението на Васил Левски.Това беше наистина приятна дейност
-Говорим конкретно за община Средец.
-Община Средец, чрез Антифашисткия съюз  и “Клуб на пенсионера” отбелязва мероприятията.
-Кой е виновен според вас за това, че в Средец няма паметници на най-великите българи Левски, Ботев, Раковски...?
-Това е един хубаво въпрос.Ние сме поставили на дневен ред въпроса да бъде построен паметник на капитан Тимофеев, който ни освобождава от турска власт. А за Раковски, Левски и Ботев е поставен въпроса да бъде обявена сграда в центъра на града  за пантеон на революционерската слава. Като първият етаж ще бъде на спорта, а втория на революционната слава.
-Кой  е виновен затова, че нямаме исторически паметници?
-Този въпрос за паметниците не стои на дневен ред, защото има много проблеми в социалната сфера. Но Българският Антифашистки съюз, Клуба на пенсионера, партия АТАКА настояват да има такива паметници.
-“Народ без минало няма бъдеще”, това е доказана теза, а България има славно минало. Според вас трябва ли историята да е фактор в нашия живот?
-Историята започва от песните, защото  фолклора ни е патриотичен. Трябва историята да я помним и да бъде част от нас.