петък, 22 юли 2011 г.

Неда Калчева, експерт в ЕК: Средец е райско кътче, което е изоставено от управниците ни!

личен архив

Визитка: Неда Калчева е родена на 12.06.1976 г. в София. Второто си висше образование завършва в  Минеаполис, Минесота /САЩ/. Работила е за големи компании като Seagate, BMW, CNN, WilliamHill. В момента работи в Европейската комисия.Главен технически директор и основател е на Ай Експърт ООД. Омъжена с едно дете.


-Г-жо Калчева, преди няколко дни публикувахме ваш коментар относно проблем с една от детските градини в Средец. Разкажете на кратко за какво става въпрос.
-Заведохме си детето на детска градина в 8:02 и не ни приеха. Вратата беше заключена и отвън стояха пет майки с децата си. В същия ден дъщеря ми имаше рожден ден и ние трябваше да правим подготовка за празника. Почукахме и ни казаха, че има нова директорка, която е сменила часа на прием да бъде 8 и е наредила да се заключва и никой да не се допуска след 8:00. Ние не бяхме предупредени за това. Казаха ни, че не ги интересува и да се махаме. Не ме подразни факта, че има нов правилник, а начина на отношение и изпълнение на този правилник.  Такова поведение имаше само по времето на Тодор Живков, безцеремонно, невъзпитано и нечовечно. Но тогава и не можеше да се говори за права, защо трябва в 2011 година пак да търпим такова нещо? Ние сме единствената държава в Европа, където това още съществува и се толерира.
-Под статията в момента има над 40 коментара. Голяма част от тях са отрицателно настроени към вашето мнение. Защо?
-Повечето от тези коментари са писани от служители на община Средец съдейки по съдържанието им. Сегашното управление на община Средец, или както повечето хора я наричат, “червената” община, са свикнали да действат безцеремонно и да не им се държи никаква сметка за действията. Кмета решил, че ще прави градините безплатни и точка. Той решил, че ще слага г-жа Колелиева директор на градината и точка. Тя от своя страна решила, че ще сменя правилника на градината, без да уведоми родителите и точка. Хората си мълчат и търпят и никой не смее да се обади, защото последствията за тези които се надигнат и семействата им ще са да бъдат заплашвани и преследвани, точно както беше преди 1989 година. Г-н кмета даже си е позволил да пише в интернет и да обижда майките и да съди кой докога спял и кой как си гледал детето, че и даже ако си реши можело да си помисли за промяна на часа. Къде го има това? Само тук в Средец съм се сблъсквала с подобно поведение. Естествено, че след като го критикувам местните управници няма как да реагират позитивно. Те са свикнали да мачкат хората и насреща да им се ръкопляска, типично в стил на БКП и сегашното БСП.
-Вие сте завършили в САЩ, живеели ли сте дълги години в САЩ и Европа. Същия проблем ли има и там с детските градини?
-Такъв проблем няма и не може да има на място, където човек си плаща и съответно има право да изисква. Освен това, навсякъде има правила и закони, които се спазват и хората се уважават и третират равноправно. Моето дете е посещавало детска градина в Европа и не съм се сблъсквала с такова поведение от страна на директор или служители, да не говорим за общината.
-Вие сте родом от София, но живеете в Средец. С какво е по-добър нашия град?
-Средец е едно райско кътче, тихо, спокойно и красиво като природа, далеч от стреса, шума и замърсяването на големия град. Друг е въпросът, че не е поддържано от сегашните му управници, които откакто живея тук не са забили едно гвоздейче. Само разруха и унищожение, няма пътища, няма едно местенце за децата да играят нормално, няма никакви условия и занимания за младите, няма работа и всичко е на принцип шуробаджинащина. Един бизнес не е отворил откакто съм тук, а идваха много фирми да молят кмета и общината. Спрени са всички инвестиции и само се руши и  краде.
-Идват избори, голяма част от коментарите под вашия коментар са политически настроени. Какво е вашето мнение?
-Моето мнение е, че сегашните управници на община Средец трябва да се оттеглят, като в последствие понесат легално отговорност за действията си по време на мандата. БКП предрешено като БСП е време да си отиде веднъж завинаги и истинската демокрация да настъпи и тук. Жалко е, че купиха структурата на ГЕРБ в Средец, сега се опитват да привлекат и други към тях. Готови са на всичко само и само да не изпуснат властта. Твърдо заставам против БСП и подструктурата БСП - ГЕРБ Средец и смятам, че всеки който обича Средец и иска този град и общината да се развиват и да си използват потенциала трябва да се борят срещу тази структура.