сряда, 20 юли 2011 г.

Община Средец даде дом на 8 бедни деца

снимка: Бесове.бг
Община Средец е сред първите общини в страната, които успяха да се справят с новите предизвикателства в социалната сфера, наложени от европейските изисквания.  От днес осем малчугани от многочисления дом за социалнослаби деца „Щурче“ бяха преместени с песни и с нови дрешки в собствено жилище. Те ще си имат кухня, спални, самостоятелна баня и тоалетна, хол с телевизор и компютър, гардеробчета с лични вещи – изобщо всичко, което е нужно за един нормален човек, за да се чувства комфортно у дома си. Общината спечели проект по програмата за деинституционализирането на малките деца от социалните домове и разпределянето им в приемни семейства или в центрове за настаняване от семеен тип. 

Държавата е осигурила завинаги средства за издръжката на новия им дом, както и за 6 служители, които ще бъдат за тях като родители. 

Днес за откриването на жилището на осмината малки обитатели пристигна зам.изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Янита Манолова.Областният управител Константин Гребенаров и шефката по социалните дейности за Бургас г-жа Тони Костова придружиха Манолова до малката странджанска община. 
Манолова остана доволна от видяното. Домът на малките се намира в общинска сграда, на първия етаж, върху 200 кв.м., с напълно ново оборудване. Той е в близост и до средното общообразователно училище, за да могат новодомците без проблеми да се учат./Бесове.бг