петък, 24 януари 2014 г.

Писател отбеляза юбилей с изложба на книги


80- годишният си юбилей отбеляза сред приятели и почитатели от Средец писателят Атанас Радойнов.Той е автор на проза и романи, както и е част от екипа  на вестник "Средец".

Юбилейната среща се проведе в зала №1 на община Средец, където Радойнов подреди изложба от книги  по случай рождения си ден. Той е автор на „Как тъй без змейове” – разказ, 1988 г; „Странджански Декамерон” – еротична повест, 1992 г.; „Змийска риза” – разкази, 1998 г.и др.
Писателят получи поздравителен адрес от кмета Иван Жабов, който  подари на Радойнов картина.  
Поетът Ваньо Вълчев представи творчеството на Атанас Радойнов. "Писателят на Странджа, той успява да ни зарадва с творчество, прескочило границите на град и регион и станало наистина национално значимо. В творбите му се усеща аромата на странджански билки и цветя,  долавя се странджанска реч, темите му са загребани с пълни шепи от странджански потоци, неповторим странджански колорит, той създава творби с широка значимост, произведения който докосват читателя, от който и да е край на страната ни”, каза Вълчев,  който е и дългогодишен приятел на Радойнов. 
 Актьорът  Стоян Памуков пък прочете разказа ”Ръцете на Богородица”от книгата "Крайпътен огън" и три притчи от книгата, която предстои да излезе на пазара през април. През месец септември ще бъде преиздадено и най- популярното произведение на Атанас Радинов „Странджански Декамерон”. 
 Атанас Радойнов е роден на 21 януари 1934 г. в с. Горска поляна. Той е член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Носител е на литературните награди: „Петко Росен” и два пъти носител на наградата „ Пегас”.