сряда, 1 януари 2014 г.

Събитията през 2013

2013 – година на протести, оставки и скандали. Това ви казват от всяка една медия в годишния си обзор. Време е и за нашия обзор на събитията на местно ниво, събития в Средец.
Януари – 21 годишният Веселин Атанасов спаси кръста на Йордановден. В същия ден пък общинската админининстрация пренебрегна рождението на поета – революционер Христо Ботев. Събитието на месеца в национален план бе първия референдум в най-новата ни история. Той бе на енергийна тема, но пък в Средец бе регистрирана изключително ниска избираема активност. Основната причина бе лошите метерологични условия. Тогава се наложи снегорин да почисти пътя на няколко избирателни комисии, които отвориха по-късно.
Февруари – Старт на националните протести, правителството подаде оставка, България е  с нов патриарх – Неофит. Средец отбеляза своето освобождение. Младежи и историци пък си стиснаха ръцете на кръгла маса. Кукеровден развесели града и изгони злите духове.
Март - Служебен кабинет застана начело на държавата. За здравен министър бе назначен проф. Николай Петров, родом от Средец. В местността "Божура" бе открит посетителски център за туристи. По случай Деня на Тракия в града бе открит и паметник на войводата Лазо Лазов. "Оставка" се чу и в Средец, няколко организации и жители на Дебелт поискаха оставката на кмета на Средец Иван Жабов.
Април - стартира предизборната кампания за парламентарни избори. В Средец различните партии по различен начин откриваха и водеха своята кампания, а градът бе облепян с лицата на различни кандидати. След протести и настояване, областния управител върна бюджета на общината. Стартираха срещи с жителите на всички населени места, за да бъдат запознати с общиския бюджет.
Май - месец на празници  и клетви. България с ново правителство. БСП и ДПС съставиха кабинет, ГЕРБ и АТАКА останаха опозиция. Гергьовден бе подминат от страна на инициативи и концерти за разлика от ромската махала, където бе насочено вниманието, както на управата така и на общинската охрана. За 24-ти май пък имаше богата програма, включваща шествие, концерти и инициативи.
Юни - назначението на Пеевски предизвика старта на националните протести срещу настоящото правителство. В Средец пък бе открито лятно училище.
Юли - в Средец стартира проект за доизграждане на канализацията на града. Скандал се разрази около местната гимназия, директорът на учебното заведение пък си позволи да обижда Sredets News. Наложи се намесата на шефът на Инспектората по образование. В града бе направена първа копка и на Младежкия културен център. Първият Арт фест пък оцвети Средец.
Август - месец на отпуски на институциите, но не и на престъпността и в община Средец. Студенти и ученици пък изследваха Деултум. 
Септември - месец на празници и инициативи, посветени на празника на града. Изграден бе и Кът на почетните граждани. 
Октомври - рокади в местния парламент в групата на ГЕРБ. Иван Димов стана шеф на общинско предприятие, замести го сътрудникът на партията Росица Василева. Ангел Ангелов бе избран за поредния почетен гражданин на града.
Ноември - общинските съветници си подариха лаптопи. Стартира и благотворителната кампания "Подари усмивка за Рождество". В Дебелт бяха направени снимки за филма "Снайпер 5". 
Декември - месец на празници, посветени на Коледа и посрещането на новата 2014 година.