вторник, 23 септември 2014 г.

Жабов: За четири години Средец ще усвои 30 млн. лева по европрограми


Интервю на Силвия Шатърова


-Г-н Жабов, посрещате празника на Средец с видимо нова визия на града, много обновени кътове и пространства, кое е новото за тази година в облика на града? 
 -Пред завършване е градинката около църквата. Вече е изпробвана напоителната система, алеите са готови, поставени са стълбовете за осветление. Сега в момента се извършват довършителните работи, които са най-трудни и пипкави. До десет дни ще е готова. 90 % от хората, които работят на обекта, са от Средец. Това беше и моето условие към фирмата –изпълнител- хората, които са необходими за общата работа да са от тук. В момента предстоят тръжни процедури и започва реконструкция на градинката пред читалището от паметника нагоре към читалището, която ще е готова до края на юни. 
 -Последните европроекти, по които работите, кога ще приключат? 
 -До края на месеца приключва проектът за енергийна ефективност, който се прави в сградата на бившето помощно училище, предстоят процедури за избор на изпълнител на останалите проекти. Ще бъде облагороден кварталът срещу автогарата в Средец и доизградена една детска площадка в квартала около блоковете. Другият проект е в село Дюлево за енергийна ефективност на читалището. То ще бъде санирано и ще бъде сменен покривът, както и вътре ще бъде ремонтирано. Другата седмица излиза процедурата за другия път, който ще правим- от Аврамов мост до село Драчево. Изчакваме процедурата за „Деултум-загадъчна врата на Странджа“. До дни обявяваме изпълнителя. До 2015 година има какво още да покажем. 
-Каква е сумата, която ще бъде усвоена по европроекти ? 
 -За четири години по европроекти ще бъдат усвоени 30 млн. лева. 
 -Приключи ли най-мащабният проект- ремонтът на ВиК –системата? 
-Приключихме в срок, очакваме управляващият орган да се произнесе и да започне разплащането. Доволен съм от фирмата-изпълнител, тя пое ангажимента със собствени средства да изпълни проекта до края и в срок. 
-Разкопаните улици преасфалтираха ли ги? 
- Колкото можахме, възстановихме в рамките на проекта. Те не са в изключително добро състояние, някъде дори останаха в трагично. Доста от улиците бяха с паваж и при него трябва да се разкопае цялата улица за разлика от асфалта. Ще търсим финансиране да преасфалтираме всичко, да доизградим самите улици, те в момента са в ужасно състояние. Досега нищо лесно не ми се е паднало, така че нямам притеснения, ще намеря финансиране. 
-Колко километра нов асфалт са положени през вашия мандат? 
-Отсечката Аврамов мост –Дюлево е с изцяло възстановено 7 км трасе. Откриваме я утре. Използваме капиталовите разходи и всяка година правим по някоя отсечка от общинската пътна мрежа. Ние имаме 250 км така че с нашите пари по капиталовата програма трудно може да се обнови цялата. Наблюдава се търсене на имоти от страна на руснаци, но пътищата не са добри. Пътната инфраструктура е най-голямата трудност и болка на нашата община. Имаме комуникация, вода, електричество, единственият проблем са пътищата. 
-Каква цел сте си поставили, годишно по колко отсечки да правите? 
-За себе си имам начертан план за втория програмен период до 2020 година. 
-Какво включва той? 
- Проектиране на цялата пътна мрежа в община Средец и подмяна на водоснабдяването на колкото може повече села в общината, визирам най-големите от тях. Защото вода имаме във всяко едно село, но самата водопроводна мрежа е много стара. Наблюдават се постоянни аварии и имаме проблем с водоснабдяването. Освен тези, третата ми цел е село Дебелт да бъде водоснабдено и да се изгради канализационна система. Там живеят над 2000 човека, които не може да бъдат със септични ями. От 1 октомври ще възложа проектиране на канализацията за Дебелт, като проектирането ще бъде включен в новия бюджет. 
-Казахте, че има интерес за закупуване на имоти, има ли реални купувачи? 
-Нашата община е атрактивна, за три години вдигнахме доста шум и станахме привлекателна дестинация за чуждите граждани. Те искат тишина и спокойствие, ние ги предлагаме. Имаме хубави села както в полската част, така и в горската. 
-Имате ли данни колко руски семейства са се установили? 
-Не, не мога да кажа, в града около десет са закупили къщи. През февруари правихме една сбирка в местността Божура за всички чужди граждани в общината и тогава дойдоха руснаци, които казаха, че живеят тук. Имаме англичани, ирландци, живеят във Факия, в Момина църква, в Кубадин. Чужденците ги харесват нашите села, но са притеснени от пътищата. 
-Открихте трансграничния център за деца и сбъднахте една мечта за поколения сграда предвидена по времето на соца като детски комплекс, да заработи реално като такава? 
-Целият проект бе приключен за една година. Да, даже открихме Трансграничния културен център за деца. Той е направен по програмата Трансгранично сътрудничество България-Турция. Щастлив съм, защото това е една сбъдната мечта на много поколения жители. Тази сграда стоеше близо 30 години необитаема. Всеки един жител знаеше, че тя се използваше, за да се гледат животни, да се сушат билки, имаше и клошари в нея. Когато започнахме да я чистим, изхвърлихме огромно количество с боклуци. Хората няма как да не са доволни, защото го правим за нашите деца. Ние имаме едни изключително талантливи деца и те заслужават да разполагат с тази придобивка, за да показват своя талант.В момента имаме три групи, които работят по проекта, той свършва през декември и след 1 януари ще може да започне да се използва по предназначение центърът. В момента има подходи към него, но искам да успокоя моите съграждани, че през юни догодина ще бъде приключена вертикалната планировка около самата сграда. Ще има алеи, пейки, детски кът и място за отдих и самият парк ще бъде облагороден. 
-Има ли реален интерес от страна на инвеститори за разкриване на бизнес и работни места в Средец? 
 -Това е най-болният въпрос за нашата община. Около 25 % е безработица, а през есента и зимата се повишава. През пролетта намалява. Има временна заетост. Лошото е, че всичко е временно. Имаме реален инвеститор, с когото стигнахме до договор за фабрика за чипс и пелети, но той знае реално кога ще започне изграждането. Не е казал, че се е отказал, но има застой. Засега други външни инвеститори няма. 
-В общината има доста населени места с много възрастни хора, каква е социалната политика за тях? 
- Възрастните хора ги интересуват прости неща- да имат хляб и отопление през зимата и ние сме длъжни да ги осигурим. Не са останали без хляб и дърва. Над 50 % от селата са заредени с дърва и са готови за зимата. До средата на октомври ще приключат и другите и ще осигурим и топлина за възрастните хора. Кметските наместници са предупредени, че те са лично отговорни за това и си изпълняват задълженията. Не трябва да има хора, които да са притеснени, че ще останат без дърва, хляб или затрупани от сняг. 
-Подписани ли са договорите със снегопочистващата фирма за зимата?
-Търговете минаха, три години нямаме проблеми с фирмата, с която работим. Дано зимата да е по-лека, но с общи усилия нямаме оставено нито едно село без вода и хляб. 
-По време на тържествата за празника на общината обходихте всички населени места, какво искат хората от вас? 
-Те са радостни от това, което правим. За втора година провеждаме по селата Преглед на художествата самодейност. Концентрирахме ги по райони- на две места в полския район и на две места в горския район. Хората се зажаднели да видят чужди хора в тяхното село и да видят как техните певчески групи се подготвят. Програмата има и конкурсен характер. Обходили сме всички села, наясно сме с първенците те ще бъдат обявени на 27 –септември, когато започва прегледът на първенците. Целите ни са няколко -да проверим в какво състояние са нашите певчески групи, второ, да им организираме изяви и да ги стимулираме все повече да репетират. Те ходят на конкурси и трябва да бъдат подготвени, защото представят цялата община и почти всички певчески групи се връщат с първа награда от конкурси. Имаме 23 пенсионерски клуба и 17 певчески групи по селата, а в Средец са шест. Искаме по този начин да заразим младите хора и да се получи една приемственост в съставите. Много от хората в тях са възрастни и трябва да има подмладяване. Необходимо е да показваме фолклора и да запазим нравите и обичаите в Странджа и да ги предадем на по-младите. 
-Вие сте един от кметовете, които поддържате спорта, а календарът на общината е наситен със спортни прояви.
-Няма как да не обръщаме внимание на спорта, аз съм бил спортист. За мен в това е силата, за да изведем младите от компютрите. На 18 години 70 % от тях са затлъстели. Имаме доста мероприятия, стартира футболният турнир за купата на община Средец, ще имаме волейболен турнир, на 25 септември сме поканили ветераните на град Комотини –Гърция, с ветераните на Средец. 
-Вие ще се включите ли? 
-Да. На 25-и свалям единия екип и слагам другия –за волейбол, защото на 26 септември сме поканили ветераните на град Стралджа за волейбол. Веднага след него е финалът за футбол на малки врати. На 27 е традиционният събор на народни борби. Наскоро открихме плоча във Факия на бореца Крали Бимбалов. Имаме намерение да се открие негова къща-музей, остана само да ремонтираме покрива. Наследниците искат да я дарят на общината, за да я стопанисваме, като тяхното желание е долу в дамовете да се направи механа, която да се ползва от ловната дружинка. Крали Бимбалов е бил запален ловец и легенди се носят за него. Доколкото знам, това е втората къща на легендарен борец в България.