вторник, 23 септември 2014 г.

Средец отбеляза празника си


 По повод  празника на града, в Средец бяха издигнати знамената на Република България и Европейския съюз. На паметната плоча на загиналите за свободата на родината, на пл. „България” бяха поднесени внци и цветя.  Празничните чествания продължиха с тържествена сесия на ОбС Средец. Кметът на Средец Иван Жабов поздрави присъстващите. "Независимо от трудните моменти, през годината затвърдихме самочувствието си, че градът се развива. Днес децата на Средец имат съвременен Културен център, подмени се канализацията и водопроводите, обновена бе централната част, имаме вече съвременен пътен възел на входа на града", похвали се градоначалникът. На тържествената сесия присъства и Марин Гърков. Младежът беше сред спасителите на хората, попаднали в капана на водната стихия в нощта на пети септември край Отманли. „В последните години със странна ирония съдбата поставя на пътя на народа ни  изпитания точно преди важни за нас българите дати, събития, празници. Тази година мрачната  традиция продължи с наводненията, които сполетяха страната ни преди 6-ти септември - Деня на съединението.
Тогава водата заля Отманли и хората, които се намираха там попаднаха във водния капан. Средец е  малък град и всяка проява на героизъм има висока цена. Тя става непосилна, когато се касае за млад човешки живот", заяви в обръщението към присъстващите  Иван Жабов.Той подари на Марин Гърков реплика на най-старото злато, намерено по българските земи. 

Денят на Средец отбелязаха и най- малките, децата от ОДЗ "Снежанка" поздравиха ръководството на общината, гражданите и гостите на града с песни и стихове, посветни на родния край. В сградата на общинската администрация бе открита и изложба „55 години вестник Средец”.