събота, 27 октомври 2012 г.

Божанка Николова: Вярвам единствено на ЕП за обезщетенията на тракийските бежанци

Божанка Николова
Снимка: Архив Sredets News
Преди няколко дни се навършиха 82 години от подписването на Ангорската спогодба. Според нея Турция се задължава да изплати обезщетения на българските бежанци от Източна Тракия и Мала Азия, прогонени или избити след началото на Междусъюзническата война от 1913 година. Правителствата и на двете държави ратифицират договора, но и до днес още не е изпълнен, като дава поле за политически и обществени дискусии. Тракийските бежанци остро осъждат българското правителство за подписаната спогодба. Потърсихме и коментара на председателката на местното тракийско дружество Божанка Николова. 

-Г-жо Николова, преди няколко дни се навърши годишнина от подписването на Ангорския договор. Кажете няколко думи за него.
-На 18 октомври 1925 година е подписан Ангорския мирен договор, по старото наименование на Анкара. Този договор е най-несправедливия, най-унизителния и най-предателския договор за България, подписан от българско правителство. Предателството на този договор се заключава в това, че след успехите на българската армия, територии извоювани с кръвта на български войни и върнати на България, този път без ничия външна намеса са предадени на Турция. Предадени са земи, които не са нито държавна, нито общинска собственост, а лична, без държавата да има право над тях. В Ангорският договор е залегната клаузата, съгласно която двете страни се задължават да спазват всички имуществени разпоредби, като изселниците запазват правата си на собственици в съответната държава. Турските изселници са продали своите имоти, докато нашите са грубо изгонени гладни и боси от родните им места и не са допуснати докато са живи да се върнат за да видят своя бащин дом и имот.
-Какво прави Тракийското дружество по този въпрос?
-Още преди няколко години известни евродепутати настояват пред парламента този въпрос да се отнася редовно с цел да се осъществи връщането на бежанските имоти. Тази година от лятото до месец февруари стартира подписка, от централното ръководство на тракийската организация, която ще бъде представена в ЕП като доказателство за връщането на имотите. 
-След 82 години мислите ли, че клаузите на този договор все пак ще бъдат изпълнени?
-Никой не вярва в това, но да се надяваме на справедливата намеса на Европарламента.
-Вие няколко пъти споменавате институцията Европейски парламент. В него ли виждате единствената надежда?
-Ами освен да разясняваме на хората и самите те да искат, но по друг начин не може, освен да се намесят по-големи сили.
-Факт е, че българския парламент взе Решение, което възлага на българското правителство да работи за изплащането на обезщетението на  тракйиските бежанци. Вие виждате ли българското правителство да работи в тази насока?
-Хубава инициатива, но все още няма успехи. Дано за в бъдеще това да се промени./Sredets News