сряда, 24 октомври 2012 г.

Представят съчинения на Петко Росен в Средец

Петко Росен

В Средец ще бъдат представени събраните съчинения на Петко Росен. Това ще направят писателя Стоян Георгиев и внука на автора Петко Чорбаджииски, заедно с издателите. Представянето ще  бъде утре в зала №1 на общинската администрация в 18:00 часа. Росен е роден е в лозенградското село Ковчас, тогава в Османската империя. Той завършва гимназия в Русе през 1901 г. Записва се в Историко-филологическия факултет на Софийския университет, по-късно се прехвърля в Правния факултет. През 1903 г. участва в Преображенското въстание в Странджа. Следва правни науки в Париж и Женева. От 1909 г. се установява в Бургас. Участва в Балканската и Първата световна война. Известна част от своя живот, Росен, прекарва и в село Гергебунар, днес село Росеново, община Средец.
Първата си критична статия публикува в сп. „Демократически преглед“ - рецензия за повестта на Антон Страшимиров „На кръстопът“. Сътрудничи на списание „Мисъл“, в. „Заря“, „Слово“, „Свободна реч“, „Пряпорец“, „Бургаски фар“, „Бургаска поща“, „Златорог“, „Философски преглед“. През 1931 г. е избран за депутат от демократическата партия. По време на Втората световна война е интерниран за няколко месеца в Панагюрище. Запазена е негова кореспонденция със Стефан Тинтеров. 
През последните години от живота си води интересен дневник, в който записва впечатленията си от кратки срещи и разговори с представители на българската култура и литература. Част от неговите спомени са издадени посмъртно. На негово име Община Бургас е учредила литературна награда-плакет „Петко Росен“. През 1997 година семейството му даравя архива от над 3 000 тома на бургаската библиотека./SREDETS NEWS