вторник, 9 октомври 2012 г.

Виктор Савов, НИЕ - Средец: В Европа сме, но караме по азиатски

-Г-н Савов, месец октомври сме, миналата година през този месец се проведоха местните и президентски избори. Вие бяхте председател на предизборен щаб на коалиция “Вяра Мора Родолюбие Отговорност – Национален Идеал за Единство – ПК “Екогласност”. Смятате ли, че Средец направи правилен избор?
-Да, измина една година от изборите. Ние участвахме в коалиция на изборите с ПК “Екогласност”. Мога да отговоря, че определено Средец направи правилния избор в лицето на Иван Жабов.  Виждаме, че града се съживи и започна да се работи, има промяна към по-добро.
-След изборите ВМРО-НИЕ се раздели с ПК “Екогласност”, а на втори тур подкрепи кандидата на ГЕРБ. Ако изборите бяха тази година щяхте ли да направите същото?
-На вторият тур ВМРО-НИЕ подкрепи кандидатурата на Иван Жабов, без да има някакви уговорки и обещания. Ние бяхме за промяната в управлението на града. Искам да подчертая, че ние застанахме зад личността Иван Жабов, а не зад партия ГЕРБ, защото града се управлява от личности, а не от партии. Ако тази година имаше избори щяхме отново да застанем зад Иван Жабов.
-От скоро вие вече не сте координатор на “ВМРО-НИЕ” Средец, а на партия “НИЕ” (Национален Идеал за Единство). Защо се стигна до там и как избрахте именно това име за партията си.
-През месец септември тази година се проведе редовен конгрес на ВМРО-НИЕ и решихме да се явим на предстоящите парламентарни избори само с абревиатурата Национален Идеал за Единство (НИЕ) поради ред причини, но няма да стигне времето за това. Истината е, че много хора ни бъркат с ВМРО-БНД. Други се стряскат от името ни, дори ни наричат и фашисти. Ние сме български патриоти и националисти, а трети пък, които не познават историята ни мислят за македонци. Нека прочетат историята, това ми е пожеланието за тях. Родината ни се нуждае от национално единство за да вървим напред, да имаме българска гордост, да не ставаме подлоги на чужди държави, както е сега.
-Няколко пъти заявявате, че сте отговорни националисти и патриоти, но защо не се включихте в отбелязването на 100 годишнината от обявяването на Балканската война?
-Първо, не се включихме в честването на 100 годишнината от Балканската война, не само в Средец, а и в Бургас, Сливен, Ямбол и почти навсякъде в страната бойкотирахме тези чествания, защото се провеждаха под егидата на Цветан Цветанов и партия ГЕРБ. Които в национален мащаб се правят на патриоти, а същевременно се сключват договори с турското правителство в ущърб на българския народ. В дните на честването нека да припомня, че имаше знакови действия от страна на радикалния ислям в град Пазарджик, държавата   мълчеше пред това, което в момента се заражда в страната ни. Всички истински националисти тръбят за раждането на радикалния ислям и мога да подчертая, че първи в това отношение бяхме ние в лицето на лидера ни Петко Атанасов. Не може да почиташ загиналите герои и същевременно да седиш на една маса с техните убийци.
Въпреки всичко, наши представители бяха на откриването на паметната плоча на загиналите в Балканската война в село Зорница.   
-Вие сте един от четиримата кандидати за обществен посредник на Средец. Вашият коментар за вота, който направиха общинските съветници?
-За съжаление има хора, които не познават институцията “обществен посредник” и прекалено се политизираха нещата от двете страни на общинския съвет. В Европа сме, но караме по азиатски, това не е в интерес на гражданите на Средец.