четвъртък, 13 март 2014 г.

Общинският съвет остава без председател

Местният парламент в община Средец все още е без председател. На проведеното във вечерни часове на 12 март заседание групата на ГЕРБ не успя до сформира мнозинство и кандидатът на партията на Бойко Борисов за поста „председател“– Димитър Калайджиев, не получи необходимата подкрепа. Гласуването за него бе тайно и бе предшествано от няколко самоотвода. 
 Кризата в органа на самоуправление в странджанската община започна на сесията, проведена в края на януари, когато общински съветници от ГЕРБ внезапно и неочаквано поискаха оставката на съпартиеца си – Надежда Палова. Тогава те не успяха да я свалят от поста. Спасиха я въздържалите се съветници на БСП, което предизвика недоумение. В края на февруари опитът Надежда Палова, която е противник на кмета на общината Иван Жабов, също от ГЕРБ, да бъде свалена бе повторен и успешен. Петър Ангелов, който председателствува ОбС в Средец заяви, че след консултации с постоянните комисии в съвета ще включи точката за избор на председател в древния ред на редовното заседание, което трябва да се проведе в края на март. Дотогава ГЕРБ ще трябва да сформира мнозинство, ако иска негов човек да оглави отново ОбС, тоест ще трябва да се договори с от другите политически партии, представени в съвета. 
Самата сесия премина с множество комични ситуации. Някои от общинските съветници като Надежда Палова не бяха разбрали какво предлагат, а други не бяха разбрали за какво са предложени.