петък, 27 януари 2012 г.

Повече от 3 часа общинските съветници дебатираха

За секретар на заседанието беше избран Иван Димов
Петото заседание на общинския съвет се оказа изморително. Повече от 3 часа съветниците дебатираха по заболелите проблеми на общината, като бяха прекъснати от 2 почивки. По план Дневния ред на заседанието трябваше да се състои от 32 точки, но 4 отпаднаха и така общинските ни избраници работиха над останалите 28 точки. 
Общинският съветник от "ГЕРБ" Петър Ангелов предложи 1-та точка от Дневния ред "Питания" да стане последна, защото е имал въпрос към градоначалника Иван Жабов, който отсъстваше, но когато се стигна до нея Ангелов се отказа да зададе своя въпрос, въпреки, че Жабов вече беше в зала. 
Иван Димов, Димитър Калайджиев /ГЕРБ/ и Янко Германов /БСП/ са новите представители в постоянната комисия по енергийна ефективност към Община Средец.
Съветниците подкрепиха докладната на Председателя на Общинския съвет Надежда Палова за актуализация на Наредбата на Общинския съвет за реда за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи общинска собственост, като същата бъде допълнена, чрез създаване на чл.13б/нов/ и чл.16а /нов/ за реда за предоставяне за управление на имоти общинска собственост на общинските училища на делегирани бюджети; както и докладните на Кмета на Средец инж. Иван Жабов относно: Програма за развитие на читалищната дейност през 2012г.; съгласие за право на преминаване и право на прокарване на кабел 20 kV от ТП 4 в с.Дюлево до съществуващ ЖР от ВЛ 20 kV "Дюлево"; Отпускане на финансова помощ на ученик със специални образователни потребности; Актуализация на програма за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух и достигане на установените норми на вредни вещества; Извършване на неотложни разходи през 2012г. /субсидия от 8000 лв. на МБАЛ Средец за заплащане на медикаменти, както и 5257,28лв. на "Държавни вземания" за автомобил/; Стратегия за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства; Приемане стратегия за управление на общинската собственост за периода 2011 - 2015.г.
Докладната за продажба земеделска земя общинска собственост предизвика разгорещени дебати у   съветниците Никола Чолаков /БСП/, Ненчо Ненчев /РЗС/ и Димитър Янков/СЕК/. Дебатът за продажбата на земеделска земя продължи и по време на почивката. "Ние сме общински съветници и трябва да защитаваме интересите на общината, а не на купувача", заяви категорично съветника Георги Вълчев.
И по време на почивката съветниците дебатираха за
продажбата на земеделска земя общинска собственост
С пълно мнозинство бе приета докладната на Иван Жабов относно искането на безвъзмездно прехвърляне на бившите казарми на община Средец. Общинският съветник Георги Георгиев /БСП/ се обърна към градоначалника за да разбере какви са намеренията на общината, но Жабов се въздържа от пряк отговор, но заяви, че ще бъде изпратен писмен.
Общинският съвет отпусна и безвъзмездни финансови помощи на жители на общината.  
Най-голям бе дебатът относно МБАЛ Средец /очаквайте подробности/ и дори се стигна сесията да бъде прекъсната заради заседание на здравната комисия в общинския съвет. 
По време на почивката съветникът Иван Димов /вляво/ се
консултира с шефа на МБАЛ Средец д-р Чавдар Карабаджаков
Наложи се сесията да бъде прекъсната от спешно заседание
на здравната комисия към Общински съвет Средец