петък, 27 януари 2012 г.

Здравеопазването "разболя" ГЕРБ

стигна се до извънредно заседание на здравната комисия
Във истински спартанци се превърнаха общинските съветници на сесията днес. Избраниците ни бяха разединени от докладната на кмета инж. Иван Жабов относно: "Кандидатстване по Схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция /обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в общини, извън градските агломерационни ареали", Приоритетна ос 4: "Местно развитие и сътрудничество", Операция 4.1: "Дребномащабни инвестиции" по Оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013". Или иначе казано Община Средец има възможност да кандидатства за безвъзмездна помощ за ремонт на болницата в града и за закупуване на апаратура за над 700 хил. лева. 
"Предлагам тази докладна да бъде изтеглена и да се обсъди първо на комисия", заяви общинския съветник от БСП Георги Георгиев, който беше подкрепен от Димитър Янков /СЕК/, който предложи да се проведе извънредна сесия, на която да се гласува, но първо да мине през ресорната комисия.
"Решението наистина е много важно, но няма за кога да го отлагаме, тъй като ще загубим много", допълни Ненчо Ненчев /РЗС/. 
"Аз искам принципно съгласие на общинските съветници да кандидатстваме за финансиране по програма към МРРБ. Когато започне процедурата по изпълнение на проекта има условие, че  трябва да се осъществи преобразуването на здравното заведение. Срокът на изпълнение на проекта е две години, което означава, че засега този въпрос не стои на дневен ред. Сега трябва да вземем решение дали да кандидатстваме", заяви от трибуната на Общинския съвет инж.Иван Жабов. 
Наложи се да се изслуша и шефа на МБАЛ Средец д-р Чавдар Карабаджаков, както и сесията беше прекъсната заради извънредно заседание на здравната комисия.
Въпреки всичко докладната на Жабов не беше приета. За нея гласуваха 5, против 2 и 8 се въздържаха. Жабов беше изненадан от вота на своите, част от които  се въздържаха. Интересното е, че и председателя на Общинския съвет и на ГЕРБ в Средец д-р Надежда Палова също се въздържа. В този момент групата на ГЕРБ беше повече от разединена и дори един от герберите заяви, че в медиите ще пише: "ГЕРБ закри болницата".