вторник, 17 януари 2012 г.

Община Средец ще спасява болницата си


Шефът на МБАЛ Среде д-р Ч.Карабаджаков
и зам.кмета по здравеопазването  Н.Дамбулова
Болницата в Средец няма да бъде закрита, това е категорично, заяви за Gramofona.com ресорният заместник кмет Николина Дамбулова. Многопрофилната болница е затънала в дългове. Здравното заведение има над 25 000 лева неразплатени сметки само към Социалния патронаж в града. Не са покрити и сметките към доставчиците на медикаменти. С решение на Общинския съвет на МБАЛ- Средец тази седмица е отпусната субсидия от 8 000 лева за покриване на дълговете към доставчиците на лекарства, съобщи още Николина Дамбулова. В момента общината се е ангажирала  и осигурява храната на лежащоболните пациенти. 

За лошото финансово състояние на болницата алармира и управителят д-р Чавдар Карабаджаков. Според него договорът със Здравната каса, който в момента е в сила предопределя фалита на здравното заведение. От май месец МБАЛ- Средец генерира дългове заради недофинансиране от страна на касата, уточни още д-р Карабаджаков.
НЗОК плаща по 25 000 лв. на месец, а само заплатите на персонала са 30 000 лв. В момента болницата работи само по две клинични пътеки, там няма дори и родилно отделение. В края на октомври миналата година старият Общински съвет започна процедура, с която се подготвя продажбата на стария корпус на болницата. Освен сградата за продажба ще бъде продаден и прилежащият терен от 8,5 декара.
Д-р Карабаджаков още тогава не скри надеждата си продажбата на стария корпус и земята да стане факт. Това наливане на свежи средства, според него е единственият шанс МБАЛ- Средец да продължи да съществува./Gramofona.com